Kaspars Znotiņš & Kaspars Zemītis / MOTĪVS BALSIJ UN ĢITĀRAI

MOTĪVS BALSIJ UN ĢITĀRAI
Saruna skaņdarbos un dzejoļos divās daļās

Bahs un Uldis Bērziņš, Latīņamerikas komponistu zelta repertuārs ģitārai un Latvijas dzejnieku astoņdesmito, deviņdesmito gadu smeldzes un ironijas poēzija. Kā arī Kaspara Zemīša speciāli šai programmai radītās dziesmas aktiera Kaspara Znotiņa izpildījumā. Kaspars Znotiņš:
“Ulža Bērziņa dzejā vairākkārt tiek pieminēts Uldis Leinerts. Tas ir viens no nosistajiem latviešu dzejniekiem. 1969. gada maijā Vecrīgā, Doma laukumā (pēc citas versijas laukumā pie Sāpju Dievmātes baznīcas) it kā pēc kautiņa līdz galam nenoskaidrotos apstākļos dzejnieks tika atrasts bezsamaņā, un pēc piecām dienām, tā arī nenācis pie samaņas, mirst 33 gadu vecumā. Leinerta dzīves laikā iznāca tikai viens viņa dzejoļu krājums “Gribu palikt gaismā”, jau vēlāk - krājums “Gaisma”. Arī Pēters Brūveris tiek pieminēts Bērziņa dzejā. Daudzu dzejoļu krājumu, dziesmu tekstu autors, atdzejotājs un tulkotājs Brūveris ir teicis, ka rakstīt dzeju pieaugušajiem ir kā runāt caurā mucā- tur neviena nav, tāpēc labprātāk viņš rakstot dzejoļus bērniem, tur viņš redz savu lasītāju. Programmā būs Brūvera pieaugušo dzeja, kas sarakstīta astoņdesmitajos, deviņdesmitajos gados. Pārveidosim cauro mucu par skaņas pastiprinātāju. Vēl viens Bērziņa dzejoļu varonis ir Juris Kunnoss, dzejnieks, kurš sevišķi intensīvi rakstīja deviņdesmitajos. Laikā, kad šad tad nācās izvēlēties: vai nu tikai ēst vai tikai dzert, un jūs jau saprotat - tā teica Kunnoss - ko izvēlējos es. Savus pēdējos dzejoļus 1999.gadā dzejnieks rakstīja bez elektrības, sveces gaismā (nenomaksāti rēķini u.tml.), un nekādas aizvainotības vai vilšanās sajūtas. Smeldze un pašironija, virpuļošana un klenderēšana, maigums un pazemība - tas viss jums tiks. Uldis Bērziņš šeit vienīgais no viņiem turpina sapņot, redzēt draugus sapnī un noredzēto (kā saka dzejnieks) rīta agrumā pierakstīt, kamēr apveidi vēl nav pagaisuši: “Iemiedz puiši zelta piešus / Aizauļo un neatgriežas”.

Kaspars Zemītis:
“Agustins Barioss - izcils paragvajiešu ģitārists un komponists, spilgts ģitārspēles virtuozs. Mīlējis uzstāties tradicionālajā Guarani cilts tērpā un sejas krāsojumā. Viņa Baham veltīto skaņdarbu ''Katedrāle'' Andress Segovija nodēvējis par vienu no iespaidīgākajiem opusiem ģitārai. Un, protams, izsmalcinātie Latīņamerikas valši. Johans Sebastians Bahs - vācu mūzikas ģēnijs. Bahs visu mūžu rakstījis reformētajai luterāņu baznīcai, bet, ironiski, uz Cdur prelūdijas harmonijām no labi temperētā klavesīna francūzis Šarls Guno uzrakstījis tik slaveno melodiju - katoļu lūgšanu Dievmātei Marijai. Eitors Villa Lobušs - brazīļu komponists, diriģents un čellists, bet pilnīgi visi viņa rakstītie ģitāras skaņdarbi kļuvuši par klasiskās ģitāras zelta repertuāru." Kaspara Zemīša mūzika šajā programmā parādās, pateicoties labai draudzībai ar izpildītājiem. Daži personiskas noskaņas skaņdarbi un četras dziesmas ar Leinerta, Brūvera, Kunnosa un Bērziņa vārdiem, kuras īpašas padara Znotiņa aktieriskais dziedājums.”

 Lasījumi - Kaspars Znotiņš

Ģitāras spēle - Kaspars Zemītis

Režisors / scenogrāfs - Reinis Suhanovs

Iestudējums II daļās, 2 stundu ilgs.

Iestudējuma producents:
Mūzikas nams Daile, Anda Zadovska, e-pasts:[email protected] www.dailesnams.lv

Pirmizrāde 2020. gada  15. oktobrī Mūzikas namā Daile.

 Atgādinām, ka Ministru Kabineta noteikumi paredz, apmeklējot iekštelpu pasākumus, iepriekš veikt biļešu personalizāciju, ko ātri un viegli var izdarīt Biļešu Paradīzes vietnē: https://www.bilesuparadize.lv/lv/person

 Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Atrodoties pasākuma norises vietā, Jūs apliecināt, ka esat informēts/a un Jums nav iebildumu, ka tiekat iekļauts/a audio vizuāla materiāla izveidē par pasākumu.

Pasākumu pulcēšanās un norises laikā tiks ievēroti visi valstī noteiktie drošības noteikumi.

Aicinām koncerta apmeklētājus izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt to, ja Jums ir elpceļu infekcijas slimības simptomi (drudzis, klepus, elpas trūkums), kā arī ja Jums ir noteikts pienākums ievērot pašizolāciju, mājas karantīnu vai stingras izolācijas nosacījumus.

Apmeklējot šo pasākumu, Jūs apliecināt, ka
- ievērosiet visus Covid-19 izplatības ierobežošanai ieviestos drošības pasākumus, informācija par kuriem būs pieejama arī koncerta norises vietā; - respektēsiet koncerta organizatoru norādījumus norises vietā - par apmeklētāju plūsmas organizāciju, par higiēnas prasību ievērošanu, dezinfekcijas līdzekļu pieejamību u. c.


 
Nav gaidāmo pasākumu