Barlāms un Jošafats. Buda - kristiešu svētais | Viduslaiku mūzikas ansamblis DIALOGOS

KONCERTPROGRAMMA
"Barlāms un Jošafats.
Buda – kristiešu svētais?"

Ja mēs izraudzītos simts brīnišķīgāko stāstu cilvēces vēsturē, leģenda par Barlāmu un Jošafatu noteikti būtu viena no tiem. Senatnē tā bija ārkārtīgi populāra, turpretī mūsdienās – maz zināma. Šis stāsts dažādās versijās, valodās un tulkojumos pārdzīvojis daudzus gadsimtus. Un tikai visus variantus saliekot kopā vienotā mozaīkā, mums pilnībā atklājas šis unikālais pārkultūru fenomens, kur Buda iejūtas… kristiešu svētā lomā.

Eiropā atzītā viduslaiku mūzikas ansambļa DIALOGOS vadītāja Katarina Livljanić par koncertprogrammu:
"Domājot, kā šo stāstu pārvērst koncertprogrammā, es nolēmu kļūt par vēl vienu no šīs leģendas vektoriem: būt stāstnieks, mākslinieks, kurš ar balsi nodod vēstījumu tālāk. Barlāma un Jošafata tēli mums stāsta par daudzvalodu Bābeli un daudzām dažādajām tradīcijām, kas šos varoņus radījušas. Kas gan varētu būt vēl tuvāks šodienas cilvēkam par šādu daudzkultūru vidi un daudzvalodību? Es nolēmu iepazīties ar leģendu septiņos senajos tulkojumos: sengrieķu, latīņu, senslāvu, vechorvātu, vecfranču, viduslaiku oksitāņu un itāliešu. Tā radās mūsu muzikālais vēstījums par Barlāmu un Jošafatu, kurā abi svētie katrā epizodē mainās līdzi dažādām valodām – kā tas noticis jau gadsimtiem ilgi.”

Viduslaiku mūzikas ansamblis DIALOGOS:
Katarina Livljanić, balss, ansambļa vadītāja
Albrecht Maurer, fidele, rebeka
Norbert Rodenkirchen, flautas, arfa
Skatuves mākslinieks: Yoshi Oida
Video: Tom Schenk

Koncertu organizē Rīgas Senās Mūzikas centrs sadarbībā ar DRAC Île-de-France - Ministère de la Culture et Mécénat Musical Société Générale un MNAAG Musée des Arts Asiatiques - Guimet.

 
Nav gaidāmo pasākumu