Jegora Sartakova lekcijas Rīgā / Ļeva Tolstoja stāsts Kreicera sonāte: mīlestība, ģimene, nodevība

Līdz 16. februārim iegādājies biļetes ar 35% atlaidi!

Jegora Sartakova lekcijas Rīgā

Ja izglītotam eiropietim vai amerikānim jautātu, ko viņš zina par krievu kultūru, tad parasti skanētu divas atbildes: lieliska krievu literatūra un lieliskais krievu balets.

Gogoli, Tolstoju, Dostojevski un Čehovu lasa visā pasaulē. Šo cilvēku vārdi tiek ierindoti līdzās Homēram, Dante un Šekspīram, veidojot pasaules kultūras mantojuma daļu.

Izcilā stāstnieka un literatūras jomas eksperta Jegora Sartakova lekcijas dod iespēju ieraudzīt krievu klasiku jaunā gaismā un saskatīt pavisam jaunu nozīmi un jēgu labi pazīstamos klasiķu darbos.

Jaunā lekciju formāta ietvaros stāstītāja sniegums tiek papildināts ar dzīvā mūzikā atskaņotiem skaņdarbiem, kas ir saistīti ar lekciju tēmām. Tas ļauj klausītājiem pietuvināties autoru nodomu izpratnei.

J.Sartakovs ir literatūrzinātnieks, filoloģijas zinātņu kandidāts, M.Lomonosova vārdā nosauktās Maskavas Valsts universitātes Žurnālistikas fakultātes Krievu literatūras vēstures katedras vecākais pasniedzējs.

Mūziķi - Andrejs Zabavņikovs (starptautisku konkursu laureāts, vijole) un Sergejs Voronovs (starptautisku konkursu laureāts, klavieres)

Lekciju tēmas

Ļeva Tolstoja stāsts “Kreicera sonāte”: mīlestība, ģimene, nodevība
2020.gada 29.februārī plkst. 15.00
Lekcijas laikā mēs runāsim par Tolstoja uzskatu evolūciju attiecībā uz ģimenes dzīvi. Sāksim ar Tolstoja paša ģimeni un viņa neparastajām attiecībām ar Sofiju, ģēnija sievu. Tad atcerēsimies, ka attiecības ar saviem mājiniekiem rakstnieks ir bieži pārnesis uz saviem sacerējumiem un mēģināsim no šī skatu punkta apskatīt stāstu “Kreicera sonāte”. Mēs analizēsim, kādēļ stāsta galvenais varonis nogalina savu sievu, turot to aizdomās par neuzticību, kā arī mēģināsim izprast, kāda loma viņu attiecībās bija seksam un kāds bija Ļeva Tolstoja temperaments. Un, visbeidzot, uzzināsim, kā stāsta varoņa liktenīgo lēmumu – paveikt slepkavību, ietekmēja Bēthovena sonāte La mažorā. Starp citu, vai galvenais varonis nožēlo paveikto?
Lekcijas laikā starptautisku konkursu laureāti, Maskavas konservatorijas pasniedzēji Sergejs Voronovs (klavieres) un Andrejs Zabavņikovs (vijole) atskaņos Bēthovena skaņdarbu "Kreicera sonāte”.


Krievu rakstnieku - Gribojedova, Tjutčeva, Kuprina un Buņina - mīļotās sievietes
2020.gada 1.martā plkst. 15.00
Apspriest rakstnieku privāto dzīvi var būt ne mazāk aizraujoši, kā apspriest viņu grāmatas. It īpaši, ja runa iet par mīlestību. Vēl jo vairāk, ja šī mīlestība noveda līdz nāvei vai atspoguļojās rakstnieku darbu tekstos, kurus atceramies vēl no skolas laika. Lekcijā mēs runāsim par rakstnieku un viņu dzīvesbiedru savstarpējām attiecībām: Gribojedovs un Ņina Čavčavadze, Tjutčevs un Jeļena Denisjeva, Buņins un Vera Muromceva, Kuprins un Elizabete Heinriha.
Šīs attiecības bija ļoti dažādas: Gribojedovs dievināja savu sievu, bet Buņins, tieši pretēji, ar gadiem palika pret savu dzīvesbiedri vēss; Kuprins visu dzīvi izmantoja to, ka Heinriha viņu mīlēja, bet Tjutčevs nekādi nespēja izdarīt izvēli starp savu likumīgo sievu un pēkšņi uzvirmojušo kaisli pret Denisjevu. Lekcija būs kā izvērsta slavenā franču sakāmvārda ilustrācija: “Tuvība ar sievieti ir brīnišķīga, bet viņas klātbūtne ir nepanesama”.
Lekcijas laikā tiks atskaņoti Bēthovena, Rahmaņinova un Gribojedova mūzikas darbi.
Izpildītāji - starptautisku konkursu laureāti, Maskavas konservatorijas pasniedzēji Sergejs Voronovs (klavieres) un Andrejs Zabavņikovs (vijole)

Lekciju norises vieta: Baltijas Starptautiskās akadēmijas Lielā zāle

Lekcijas notiek krievu valodā

 
Nav gaidāmo pasākumu