VEF JAZZ CLUB IESKAŅAS KONCERTS| Peter Sarik Trio (Ungārija), Evilena Protektore

“Neviens cits komponists nav atstājis tik lielu ietekmi uz džeza mūziku kā ungāru dižgars Bēla Bartoks (Bela Bartók)”, tā uzskata trio mūziķi. Bartoka mūzika ir pilna ar tīru aizrautību, mistēriju, pirmatnēju dziļumu un skaidrību; viņa skaņdarbu spēks un dinamika atstāj neizdzēšamu iespaidu uz ikvienu, kas to klausās. Trio veidojis Bartoka skaņdarbu aranžējumus, ejot gandrīz vai Bartokam pretēju muzikālā materiāla izklāsta ceļu, tomēr vienmēr saglabājot saikni ar oriģinālo kompozīciju un īpašo Bartoka mūzikas skanējuma atmosfēru. Klavieru skaņdarbi, kas aranžēti trio sastāvam, darbi, kas oriģinālā rakstīti pilnam simfoniskajam orķestrim vai tautas dziesmu aranžējumi sniedz īpaši bagātīgu vielu improvizācijai. Šī programma būs īpašs baudījums vienlīdz kā džeza faniem, tā arī klasiskās mūzikas cienītājiem. Koncerta otrajā daļā būs baudāma Peter Sarik Trio saspēle ar Latvijas šībrīža vienu no izcilākajām dziedātājām – Evilenu Protektori, ļaujot piepildīties mākslinieku sen lolotam sapnim – Peter Sarik Trio un Evilenas kopīgam koncertam.

 

Peter Sarik Trio ir viena no vadošajām un populārākajām džeza mūziķu apvienībām Ungārijā. Viens no iemesliem tam ir fakts, ka visi trio mūziķi ir atvērti sadarbībai, un, kā orķestris, spēj sasniegt un ieinteresēt plašāku auditoriju, nekā džeza grupas. Atmosfēra grupas koncertos ir vairāk līdzīga rok vai pop mūzikas koncertam, pat ja viņi uzstājas Mūzikas akadēmijā vai kādā citā pazīstamā akadēmiskās mūzikas koncertzālē. Trio piesaista daudz jaunu džeza fanu, pateicoties savai atvērtībai un spēkam.

Līdztekus savu pašu kompozīciju atskaņojumam, mūziķi ceļo arī citos mūzikas laukos. Viņi ir ieskaņojuši trīs CD, kas ietver grupas adaptētas klasiskās mūzikas melodijas, kuras izvēlējusies publika, kā piemēram Bēthovena un Bartoka darbi. Viņu albums ar nosaukumu Jazz Request Show ieguva Ungārijas Mūzikas ierakstu gada balvu (2014). Cits albums, The Jazz Request Show 2, the Lucky dog savukārt tika nominēts kā gada labākais CD, kas veltīts bērnu auditorijai. Trio mūziķi ir vairākkārt par saviem sasniegumiem ir ieguvuši nozīmīgus apbalvojumus, tai skaitā Musician of the Year, kas 2016. gadā piešķirts grupas līderim Pīteram Šarikam, kura kompozīcijas ir saņēmušas balvas ASV un Lielbritānijā.

Evilena Protektore ir džeza dziedātāja no Latvijas, Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza nodaļas maģistrantūras absolvente, kur tagad pasniedz džeza vokālu. Pavadīja gadu, studējot Itālijā, Santa Cecilia valsts konservatorijā pie profesores Maria Pia de Vito, un pusgadu Hanoverē pie dziedātājas Romy Camerun. Evilena ir piedalījusies vairākos festivālos — Pori Jazz (Somija), Limassol Jazz (Kipra), Live in Blue Bay (Ukraina); konkursos: Riga Jazz Stage (Latvija), Nomme Jazz (Igaunija) un ir Grand Prix ieguvēja konkursā Jazz Voices 2014 (Lietuva); kā arī tādos projektos kā Jazz in Latvia albuma ieraksts. 2016. gadā saņēma Nika Gotema (Nic Gotham) balvu par ieguldījumu Latvijas džeza mūzika un dzīvē.

Evilena ir dziedājusi ar tādiem mūziķiem kā Lynn Seaton (ASV), Rob Duguay (CA), Inga Bērziņa (Latvija), Serge Junior Robinson (Lielbritānija), Tommaso Troncon (Itālija), Fil Straughan (Lielbritānija), Andreas Stefanou (Kipra), Andreas Rodostenos (Kipra), Nicolas Tryphonos (Kipra), Leonid Nesterov (Kipra), Tie Pereira (Brazīlija), Aviv Kohen (Izraēla), Gilad Abro (Izraēla), Anne Geertsen (Dānija), Onur Mulayim (Turcija), Gianmarco Tommai (Itālija), Federico Santoni (Itālija), K-Trio (Nīderlande), Ori Dakari (Izraēla) un daudziem citiem.

Kopš 2005. gada viņa ir grupas Pieneņu Vīns vokāliste, komponiste un līdere, kopā ar šo sastāvu piedalījusies vairākos festivālos un projektos un jau ir vērienīgi pieteikusi sevi valsts mēroga pasākumos. Kopš 2015. gada Evilena arī ir grupas JAZZATOMY komponiste un vokāliste. Evilena aktīvi sadarbojās ar Latvijas vadošiem džeza mūziķiem un piedalās projektos ar vairākiem bigbendiem un citiem kolektīviem. Bez visām muzikālajām aktivitātēm viņa ir arī vienīgā Latvijas džeza žurnāla JAZZin.lv līdzveidotāja, žurnāliste un producente.

 

VIDEO

http://www.vefkp.lv/lv/pasakumi/aktuali/vef-jazz-club-ieskanas-koncerts--peter-sarik-trio-ungarija-evilena-protektore/841/

 
Nav gaidāmo pasākumu