KONCERTCEĻOJUMS AR TROLEJBUSU. Pie stūres Andris Dzenītis

Atklājot Jaunās mūzikas festivālu ARĒNA, sestdien, 19. oktobrī, plkst. 12.00 pieturā “Katedrāle” Brīvības bulvārī 23 klausītājus pulcēs īpašais ARĒNAS trolejbuss, kas ļaus klausītājiem ērti nokļūt trīs koncertos.

Pirmais no tiem būs Elizabetes Balčus (flauta, balss, elektronika) performance AIZLIEGTAIS AUGLIS sestdien, 19. oktobrī, plkst. 12.30 klubā “The Mill”, kur klausītāji varēs pārliecināties, ka frīdžeza flautas improvizācijas mūzikā iespējams apvienot ar pārpasaulīgu balsi, elektropopa bītus ar eksperimentālu elektro-drīmpopu, bet organiskus augļus un dārzeņus pārvērst midi signālos un spēlēt kā sintezatoru.

Tālāk ARĒNAS trolejbuss vedīs klausītājus uz Žaņa Lipkes muzeju, kur plkst. 14.30 notiks kolektīvas improvizācijas un meditācijas stunda SAPŅU SKAŅU DARBNĪCA neparasto skaņu ekspertu, komponistu Jēkaba Nīmaņa, Marinas Gribinčikas un skaņu arhitekta Maksima Šenteļeva vadībā. (Vēl viens "Sapņu skaņu darbnīcas" seanss notiks plkst. 12.30.)

Trešajā koncertceļojuma pieturā AUZIŅŠ, ČUDARS & ARUTYUNYAN. SIRDS KATEDRĀLE plkst. 17.00 Rīgas Reformātu baznīcā dzirdēsim Krista Auznieka (1992) jaundarba pasaules pirmatskaņojumu Kārļa Auziņa (saksofons), Matīsa Čudara (ģitāra) un Ivara Arutjunjana (bungas) izpildījumā. Tā būs kompozīcija četrās daļās, ko komponists radījis, iedvesmojoties no lielu personību filozofiskām idejām – to vidū ir gan Hermaņa Heses “Stikla pērlīšu spēles” tēli, gan Raiņa un Aspazijas ideāli, gan Martas Nusbaumas filozofiskā pārliecība, gan autora paša izjūtas un asociācijas.

Ceļojuma laikā izsmeļošu informāciju par mūziku, mūziķiem un muzicēšanu sniegs trolejbusa vadītājs Andris Dzenītis – viens no talantīgākajiem un radošākajiem savas paaudzes latviešu komponistiem, kas darbojas arī kā mūzikas aprakstnieks, pedagogs un gleznotājs, un pats atzīst, ka labprāt strādā arī dārzā, brauc ar traktoru un gatavo ēst.

***

ARĒNA ir laikmetīgās mūzikas festivāls, kas kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto SAKLAUSI NĀKOTNI! ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. ARĒNA neapšaubāmi ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Šogad ARĒNAS uzmanības lokā būs krāsaina kamermūzika: klavesīns, blokflautas, elektronika, arfa, skanošs milzu sapņu ķērājs, no slēpēm taisīta ģitāra, kanalizācijas trubu taures, dziedoši dārzeņi, runātais vārds... Šie oriģinālie skaņrades avoti, netradicionāli ansambļu sastāvi, improvizācija, džezs un arvien jauni pārsteigumi mūsdienu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumos jūs gaida ARĒNAS koncertos no 19. oktobra līdz 2. novembrim! Vairāk informācijas www.arenafest.lv

 
Nav gaidāmo pasākumu