Wayne Marshall. Ērģeļmūzikas koncerts Ventspilī

6. decembrī Ventspilī, koncertzālē “Latvija” ar vienīgo solo koncertu Latvijā viesosies pazīstamais britu ērģelnieks, diriģents un komponists Veins Māršals (Wayne Marshall).

Pasaules slavu iemantojušais Veins Māršals ir Ķelnes “WDR Funkhausorchester” galvenais diriģents, kā arī Mančestras “Bridgewater Hall” ērģelnieks un asociētais mākslinieks. Klausītāji daudzviet viņu iepazinuši kā vienu no atzītākajiem Gēršvina (Gershwin), Bernstaina (Bernstein) un citu 20. gadsimta skaņražu darbu interpretiem.

Šajā sezonā starp atbildīgākajiem mākslinieka darbiem minama V. Māršala stāšanās pie diriģenta pults “Tonkünstler Orchestra” priekšā, atskaņojot Franča Šmita (Franz Schmidt) 2. simfoniju, sadarbībā ar Vankūveras un Sietlas simfoniskajiem orķestriem, kā arī Džordža Gēršvina operas “Porgijs un Besa” atskaņojums Vroclavas festivāla ietvaros. Sezonas noslēgumā Māršals diriģēs Čehijas filharmoniķus, bet 2020. gadā kopā ar Ķelnes orķestri performancē “BEAThoven” atzīmēs L. van Bēthovena 250 gadu jubileju, iedvešot 21. gadsimta elpu komponista 5. simfonijai. Nākošajā gadā māksliniekam un dziedātājai Diānai Rīvzai (Dianne Reeves) plānota kopīga turneja Ķīnā un Japānā.

Būdams noslogots diriģents, kurš regulāri kā viesmākslinieks gatavo kopīgas programmas ar pasaules pazīstamākajiem orķestriem un labprāt atsaucas aicinājumam sadarboties nekonvenciālu, mūsdienīgu un starpžanru mākslas projektu realizācijā, V. Māršals ir arī pieprasīts un aktīvi koncertējošs ērģelnieks. Šajā sezonā viņam paredzēti solo koncerti ievērojamākajās pasaules koncertzālēs, kur vien atrodas stabuļu ērģeles – Elbas filharmonijā Hamburgā, Volta Disneja koncertzālē Losandželosā, arī Kimmela centrā Filadelfijā, Parīzes filharmonijā un citviet.

“Viņš acīmredzami ir mūslaiku augstākās raudzes virtuozs un ne mazāk kā fenomenāls,” pēc Veina Māršala koncerta Londonā šī gada aprīlī, kurā mākslinieks atskaņoja Šarla Marijas Vidora (Charles-Marie Widor) un viņa audzēkņa Marsela Diprē (Marcel Dupré) ērģeļu simfonijas, par abu tēmām arī improvizējot, rakstījis kāds kritiķis.

Arī laikraksta “The Guardian” apskatnieks savulaik izcēlis V. Māršala improvizatora spilgto talantu, pirms vairākiem gadiem apmeklējot kādu no “BBC Proms” koncertiem Londonā, un atzīstot, ka kļūdījies, gaidot to bez īpaša entuziasma. “Viņš [Vāgnera mūziku] spēlēja satriecoši nepiespiesti un improvizētajā koncerta izskaņā, kad kontrapunktā līdzās stājās “Liebestod” un “Valkīru lidojums”, zāle pamira,” nācās atzīt Timam Ešlijam (Tim Ashley).

PROGRAMMĀ:

I daļa

Veins Māršals - Improvizēts ievads
Wayne Marshall - Intrada Improvisee

Marsels Diprē - Allegro Deciso no "Izaicinājums", Op. 37
Marcel Dipré - Allegro Decisio from 'Evocations', Op. 37

Marsels Diprē - Kaisles simfonija, Op. 23
Marcel Dipré - Symphonie Passion, Op. 23

II daļa

Endrū Eigers - Tokāta un fūga
Andrew Ager - Toccata & Fugue

Džordžs Beikers - Divi izaicinājumi
George C Baker - Deux Evocations

Olivjē Mesiāns - Tā Kunga piedzimšana
a. Magi
b. Dievs starp mums
Olivier Messiaen - La Nativite du Seigneur
a. Les Mages
b. Dieu Parmi Nous

Veins Māršals - Pārsteigums Ventspils koncerta viesiem
Wayne Marshall - Surprise piece of solo organ for Ventspils audience

 
Nav gaidāmo pasākumu