Vanessa Wagner. 470i solo klavierkoncerts

1. decembrī Ventspilī, koncertzālē “Latvija” viesosies pazīstamā franču pianiste Vanesa Vāgnere (Vanessa Wagner), sniedzot koncertu uz Dāvida Kļaviņa klavierēm “470i”.

Mākslinieci, kuru izdevums “Le Monde” savulaik nodēvējis par savas paaudzes neparastāko pianisti, mūzikas cienītājiem Latvijā jau ir bijusi iespēja iepazīt. Savulaik viesojusies ar kamerkoncertiem Siguldā, Daugavpilī un Rīgā, Vanesa Vāgnere pēdējoreiz šajā pusē koncertēja pirms gandrīz trim gadiem, kad kopā ar meksikāņu elektroniskās mūzikas mākslinieku “Murcof” piedalījās taustiņmūzikas festivālā “TAKTS” teātra namā “Jūras vārti” Ventspilī. Gaidāmā atgriešanās decembrī būs īpaša, jo gada sākumā klajā nākušajā albumā “Inland” iekļautie skaņdarbi pirmoreiz izskanēs uz Dāvida Kļaviņa radītā instrumenta “470i”.

Uzmanību gan no par mūziku rakstošās preses, gan klausītāju puses māksliniece savas radošās darbības laikā izpelnījusies, pateicoties savam talantam un spējām, kā arī izcilajai stila un estētikas izjūtai. Ik koncertprogrammā, ierakstā vai radošā sadarbībā Vanesa Vāgnere demonstrē pārsteidzošu iejūtību, ieinteresētību un rotaļību reizē ar nopietnību, veidojot repertuāru un izvēloties sadarbības partnerus. Kā retais mūziķe klasisko repertuāru spēj “atjaukt” ar laikmetīgās mūzikas opusiem, savā arsenālā iekļaut gan aizlaiku instrumentācijas un spēles paņēmienus, gan savienot tos ar elektronisko mūziku un pārkāpt žanru robežas, līdzdarbojoties ar video māksliniekiem, dejas un teātra pārstāvjiem.

Kopš 2016. gada, kad V. Vāgnere viesojās Ventspilī un festivāla “TAKTS” ietvaros prezentēja kopīgi ar “Murcof” radītās interpretācijas 20. un 21. gadsimta skaņražu darbiem, māksliniece ierakstījusi un klajā laidusi albumus “Mozart, Clementi” un “Liszt, Pärt”, kā arī jau pieminēto “Inland” šī gada sākumā. Tas ir turpinājums Vanesas Vāgneres laikmetīgās un minimālisma estētikas iedvesmotās mūzikas izpētē, kurā uzmanība pievērsta pazīstamu autoru ne tik zināmiem vai nepelnīti piemirstiem darbiem. Ierakstā dzirdami gan klaidoņa un “ielu vikinga” “Moondog”, Niko Mjūlija (Nico Muhly) un Braisa Deznera (Bryce Dessner) skaņdarbi, gan Filipa Glāsa (Philip Glass), Maika Naimena (Michael Nyman) un Vima Mertensa (Wim Mertens) kompozīcijas. Kā vainagojums, kā īpašs saldais ēdiens Latvijas klausītājam, ir plati noslēdzošais skaņdarbs – Pētera Vaska “Baltā ainava”.

Mūziķei, kuras ikdiena rit, sniedzot koncertus uz pasaules koncertzāļu skatuvēm un sadarbojoties ar orķestriem Šarla Dutuā (Charles Dutoit), Teodora Gušlbauera (Theodor Guschlbauer) un citu pazīstamu diriģentu vadībā, kā arī vadot Šamboras festivālu, uzstāšanās koncertzālē “Latvija” Ventspilī būs viņas vienīgais priekšnesums viesošanās laikā Latvijā.

* * *

Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu koncertzāles "Latvija" Lielajā zālē.

Pirmās 30 biļetes par īpaši zemu cenu - 7.00 EUR!

 
Nav gaidāmo pasākumu