Vīru folkloras ansambļa DIDGORI (Gruzija) un vokālās grupas ĒRA (Latvija) koncerts

Savu atpazīstamību Latvijā Gruzijas vīru folkloras ansamblis „Didgori” ieguva jau 2013.gadā, vienojoties kopīgā muzikālā projektā ar Valsts akadēmisko kori „Latvija”un diriģentu Māri Sirmo, komponistiem Uģi Prauliņu, Raimondu Paulu, Jāni Šipkēvicu junioru u.c. Koncertos Latvijā Rīgas Domā un pāris gadus vēlāk arī Tbilisi koncertzālēs Gruzijā skanēja latviešu un gruzīnu tradicionālā dziedāšana, sakrālā un laicīgā mūzika, kā arī mūsdienu latviešu un gruzīnu mūzikas apvienojums iespaidīgos jaundarbos.

Gruzijas vīru folkloras un tradicionālo dziedājumu ansamblis „Didgori” dibināts 2004.gadā Levana Tsitaišvili /Levan Tsitaishvili/ vadībā. Nosaukums „Didgori” godina vēsturisko 1121.gada cīņu, pēc kuras notika Gruzijas valsts atkalapvienošanās, kas veicināja arī strauju mākslas un kultūras izaugsmi. „Didgori” savu darbību velta Gruzijas folkloras un sakrālo dziedājumu izzināšanai, apkopošanai, atjaunošanai un atskaņošanai. Tiek meklēti un pētīti seni skaņu pieraksti un audio ieraksti pat no 20.gadsimta sākuma. Ansambļa dalībnieki jūtas pagodināti atjaunojot, kopjot un pasaulē nesot tik būtisku Gruzijas kultūrvēsturisko mantojumu. Savu darbību ansamblī viņi velta senču tradīciju izzināšanai, uzturēšanai un popularizēšanai cerot, ka tas iedvesmos arī nākamās paaudzes.

Dzirdēt „Didgori” vīru balsis klātienē – tas ir neaizmirstams, iespaidīgs piedzīvojums. Sakartvelo – kā viņi paši sauc savu valsti – mīt 17 etniskās grupas, un katra no tām lepojas ar savu mūzikas valodu. Varbūt tieši tādēļ Gruzijas tradicionālo mūziku ir grūti definēt. Tā mēdz būt sarežģīta, vienlaikus apvienojot skaņveides vispievilcīgākās īpašības. Tieši tādēļ šī mūzika ir izcili piemērota dažādu stilu mūzikas notikumiem, spējot iepriecināt gan agrīnās un klasiskās mūzikas, gan tuvo Austrumu melodiju skanējuma piekritējus. Pasaules mūzika, improvizācijas, senais un mūsdienīgais, maigi dziedinošs vai ugunīgi kaislīgs – tas ir „Didgori”.

2017.gadā savu māksliniecisko sadarbību ar vīru ansambli „Didgori” uzsāka Mazsalacas novada Kultūras centra vokālā grupa „Ēra”. Krāšņajos koncertos Gruzijā abi ansambļi klausītājiem dziedāja gan abu tautu folkloras mantojuma skaistākās dziesmas tradicionālā dziedāšanas manierē, gan to pārveidus mūsdienu kultūras iespaidā. Koncertprogrammās tika iekļauta arī latviešu mūsdienu komponistu sakrālā un laicīgā mūzika, kā arī Gruzijas vēsturiskie reliģiskie dziedājumi. Par koncerttūri informēja Gruzijas Nacionālā Televīzija un Radio.

Šobrīd vokālā grupa „Ēra” ir viens no labākajiem sieviešu vokālajiem ansambļiem Latvijā, ko pierāda arī augstie rezultāti valsts mēroga konkursos. „Ēra” savos priekšnesumos mīl apvienot dziesmu ar horeogrāfiju, seno ar mūsdienīgo. Lai arī „Ēra” savā skanējumā mēdz būt stilistiski ļoti dažāda, nozīmīgu vietu vokālās grupas repertuārā ieņem tieši latviešu komponistu skaņdarbi. Un tie, kuri dzirdējuši „Ēru”, jūsmo par meiteņu gaišumu, dvēseliskumu un īpašo starojumu.

 

 
Nav gaidāmo pasākumu