Tautumeitas, Jānis Aišpurs, Laima Jansone / Ziemassvētku koncerts

“Tautumeitas” ,Jānis Aišpurs, Laima Jansone un izcili mūziķi Ziemassvētku koncertos baznīcās un koncertzālēs.

 

“Programmā izmantosim klasiskas kristiešu liturģiskās mesas daļas “Credo”, “Sanctus”, “Gloria”, “Kirie”, “Agnus dei” un “Benedictus” saturu, piemeklējot tām jau zināmas Ziemassvētku klasiskās dziesmas, ko gribu noaranžējot un uzrakstīt varbūt kādu savu darbu ar šo saturu, bet otros svaru kausos likt šāda paša satura tautas mūziku, savijot to ar mesas daļām: piemēram, paņemot “Sanctus” vai “Gloria” – un tāda paša satura tautas dziesmas. Gribam koncerta gaitā tās pamēģināt savīt kopā, kur klasiskie teksti ieskanas tautas mūzikā un, savukārt ar tautas dziesmas vārdiem tiek uzrakstīts kāds korālis...” par Ziemassvētku programmas ieceri saka mūziķis un komponists Jānis Aišpurs, atklājot – šīs koncertprogrammas ideja ir parādīt, ka gan kristīgajā Ziemassvētku mūzikā, gan latvju Ziemassvētku dainās ir ļoti daudz kopīgā.

Viņa teikto papildina jau popularitāti iekarojušās tautas mūzikas grupas “Tautumeitas” dalībniece Asnate Rancāne: “Programmā tiks iekļauti gan folkloras skaņdarbi, gan korāļus un tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, gan Jāņa minētos sabalsojumus.” Mākslinieki, gatavojoties šai programmai, ir daudzkārt tikušies, un, kā stāsta Asnate, Jānis šajās laikā esot labi iepazinis latviešu Ziemassvētku tradīcijas un folkloras materiālu, turklāt mākslinieki secinājuši, ka gan kristīgajās, gan tautas tradīcijās ir daudz kopīga. “Mesā ir daļa “Agnus dei” – “Dieva jērs”, savukārt latviešu folklorā vispopulārākie Ziemassvētku tēli ir kaza un vilks: kaza simbolizē dienu un gaismu, vilks ir tumsa, kas “apēd” gaismu. Ir daudz šādu kopsakarību, tāpēc ar interesi skatāmies, kas sanāks tālāk,” topošo programmu ieskicē Asnate, tāpat kā Jānis uzsverot – tajā savīsies abas pasaules, kļūstot par vienu veselumu. “Koncertos vēlamies radīt Ziemassvētku sajūtu! Esam pārliecināti, ka šajos svētkos svarīgākais ir būt kopā – neraugoties uz reliģisko piederību un pasaules uzskatu, tāpēc ļoti ceram, ka tas izdosies.”

Koncertā uz skatuves satiksies desmit mākslinieki un būs dzirdamas - perkusijas, sitamie instrumenti, bass, kokles, akustiskās ģitāras, taustiņi, vokāls, akordeons un vijoles.  

Vairāk informācijas: +371 29131458

 
Nav gaidāmo pasākumu