Izcilā jaunās paaudzes Fado dīva MARIA EMILIA

MARIA EMILIA - Fado kādu jūs vēl nebūsiet dzirdējis!

Marija Emīlija (Maria Emilia) dzimusi Brazīlijā. Jau no bērna kājas viņa pavadīja savu tēvu, ģitātistu, Fado muzikālajos piedzīvojumos dzimtajā pilsētā Sanpaulu. Agrā jaunībā Marija ar tēvu devās uz Miņu, Portugālē, kur kādā vietējā krogā Taberna do Ganso, kā arī citās labi zināmās Fadū Mājās šajā reģionā, spēlēja ģitāru un izpildīja fado dziedājumus. Gadiem ejot, nu jau  atgriezusies Brazīlijā, viņa uzstājās portugāļu restorānā Alfama dos Marinheiros, kur kļuva par Fado Baptism of the Godfathers balvas laureāti.

Nespējot pretoties ilgām, Marija Emīlija atgriezās Portugālē, kur uzsāka savu fado dziedātājas karjeru, 15 gadus strādājot tādās leģendārās fado mājvietās kā Restaurante Tipico Tipóia, Restaurant Já Disse, Adega MachadoForcado un citviet. Portugāliešu dziedātāja ir jau sniegusi koncertus tādās valstīs kā Brazīlijā, Spānijā, Šveicē un Beļģijā.

Marijas Emīlijas balss ir gracioza un tīra, viņas fado izpildījums ir  atbrīvots un elpu aizraujošs. Taču kādā prezentācijā viņa parādīja savu mīlestību pret fado un vietas, kurās viņa uzsāka savu mākslinieces karjeru. Jaunā dīva stāstot par savu īpašo saikni ar fado ir citējama šādi “Fado ir kā puisis, dzīves biedrs ar ko varu dalīties savos pārdzīvojumiem un priekos, maigumā, tas ir tas kas man patiesi liek justies vislabāk”

Fado mūzikas žanra saknes meklējamas 19. gs. 20. gados Portugāles nabadzīgajos rajonos, vietās, kur apgrozījās jūrnieki, priekameitas, cietumnieki, sabiedrības zemāko slāņu pārstāvji. Šis žanrs ir slavens ar savu izteiksmīgo, dziļo un melanholisko raksturu. Tradicionāli tas tiek saistīts ar naktslokāliem, krogiem un kafejnīcām. Ierasts, ka muzicējot šajā žanrā tiek izmantotas viena vai divas portugāļu ģitāras, taču pirmsākumos fado ne tikai dziedāja, bet arī sita ritmus un izdejoja.

 
Nav gaidāmo pasākumu