Steve Reich. SIX PIANOS

26. jūlijā ar diviem pirmatskaņojumiem Ventspilī durvis vērs jaunā akustiskā koncertzāle "Latvija", savukārt jau nākamajā nedēļā tajā skanēs izcilā amerikāņu komponista Stīva Reiha mūzika un koncertus sniegs divi pasaules līmeņa mūziķi: Valgīrs Sigurdsons un Ļubomirs Meļņiks.

Pie klavierēm:

Gregor Schwellenbach
John Kameel Farah
Erol Sarp
Daniel Brandt
Paul Frick
Kai Schumacher

“Six Pianos” ir pazīstamā amerikāņu komponista Stīva Reiha 1973. gadā radītais darbs sešiem flīģeļiem. Komponēts laikā starp “Bungošanu” un “18 mūziķiem”, sākotnēji tas ticis iecerēts ar nosaukumu “Klavieru veikals”. Proti, autora ideja bija, ka to varētu atskaņot, muzicējot uz visām kādā mūzikas instrumentu veikalā atrodamajām klavierēm. Beigu beigās un kaut mazliet pazīstot komponistu un viņa radošo darbību minētajā periodā, skaņdarbs atbilst “uz iepakojuma” minētajam – to izpilda seši pianisti uz sešiem flīģeļiem, atskaņojot vienu otram pāri klātus, šķietami vienkāršus motīvus un variācijas. Notiek attīstība, taču tik lokanā un hipnotizējošā veidā, ka skaņdarba izskaņā ir skaidrs – viss ir citādi, taču mainījies nav nekas.

Darbs “Six Pianos” oriģinālajā instrumentu salikumā Latvijā tiks atskaņots pirmo reizi, koncertā uz skatuves Ventspilī muzicējot sešiem prominentiem pianistiem, komponistiem no Vācijas. Komponista, aranžētāja un izpildītāja Gregora Švellenbaha (Gregor Schwellenbach) pirms dažiem gadiem ap ieceri pulcēto mūziķu vidū ir arī Džons Kamīls Farā (John Kameel Farh), Erols Zarps (Erol Sarp, pazīstams kā dueta “Grandbrothers” mūziķis), Daniels Brands (Daniel Brandt), Pauls Friks (Paul Frick) un Kajs Šūmahers (Kai Schumacher). S. Reiha darbam izskanot vakara noslēgumā, mūziķi atskaņos arī virkni savu autordarbu dažādos klavieru salikumos.

 
Nav gaidāmo pasākumu