Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls / Tālajā dārzā

Sestdien, 21. septembrī, plkst. 18.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē notiks XVIII Liepājas ērģeļmūzikas festivāla noslēguma koncerts “Tālajā dārzā”, kurā piedalīsies Inga Šļubovska-Kancēviča (balss), Artis Sīmanis (altsaksofons) un pie ērģelēm izcilā Kristīne Adamaite.

Programmā: Pēteris Vasks, Valdis Zilveris, Ēriks Ešenvalds, Alfrēds Kalniņš, Uģis Prauliņš, Tālivaldis Ķeniņš, Ilze Reine.

Dziedātājas Ingas Šļubovskas-Kancēvičas, saksofonista Arta Sīmaņa un ērģelnieces Kristīnes Adamaites iecerētās koncertprogrammas nosaukums “Tālajā dārzā” ir atsauce uz 2019. gada jubilāra Tālivalda Ķeniņa dziesmu “Tālā dārza putns” ar Zinaīdas Lazdas dzeju. Sapņi un ilgas, atmiņu smeldze un saldums, cerības, vīzijas un lielie, neatbildamie jautājumi – tāda ir programmas tēlu pasaule.

!! Informējam, ka neperedzētu iemeslu dēļ koncertā Ievas Paršas vietā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas soliste Inga Šļubovska-Kancēviča.


***
Šogad jau astoņpadsmito reizi no 7. līdz 21. septembrim ar krāšņu un daudzveidīgu programmu notiks Liepājas ērģeļmūzikas festivāls. Kā ierasts galvenā notikumu vieta būs Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle, taču festivāls viesosies arī citur, tai skaitā Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā, Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē, koncertzālē “Lielais dzintrs” un pirmo reizi festivāla vēsturē – arī Liepājas ielās!

Liepājas ērģeļmūzikas festivāls 2002. gadā tika iedibināts ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam un priekam – Svētās Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm, kas vēl joprojām ir vislielākās nepārbūvētās mehāniskās ērģeles pasaulē ar vairāk nekā 7000 stabulēm un 131 reģistru un savus klausītājus priecē un sajūsmina kopš 18. gadsimta.

Tā kā šobrīd vēl joprojām notiek aktīvi Sv. Trīsvienības katedrāles fasādes un torņa atjaunošanas darbi, Liepājas ērģeļmūzikas festivāls jau vairākus gadus notiek arī citās norises vietās ne tikai Liepājā, bet arī ārpus tās.

Festivālā līdz šim piedalījušies Latvijas labākie ērģelnieki, kā arī ērģelnieki no visas Eiropas, Krievijas un Japānas. Festivāla saturs vienmēr veidots tā, lai būtu interesants plašai auditorijai. Tajā skanējusi gan ērģeļmūzikas klasika, gan džezs, senā un mūsdienu modernā mūzika, improvizācija un šogad arī laicīgā mūzika uz digitālajām ērģelēm. Tradicionāli programmā būs arī izzinošas nodarbības bērniem un skolēniem par mūzikas instrumentu karalieni – ērģelēm.

Biļetes uz festivāla maksas koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem un personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem ir 30% atlaide. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Jau piekto gadu festivālu rīko nodibinājums “Via Cultura” ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes un Kuldīgas pilsētas domes finansiālu atbalstu. Plašāka informācija par festivālu: viacultura.lv.

 
Nav gaidāmo pasākumu