Festivāls Porta | Christian Zehnder | Dikanda | Lola Marsh

*Biļetes derīgas uz visām trim koncerta daļām.
**Koncerta pirmās divas daļas visā zēlē būs baudāmas sēdus, bet trešā - kā stāvkoncerts.
***Koncerta trešā daļa skatītāju zālē būs stāvkoncerts. Balkonā sēdvietas paliks arī uz koncerta trešo daļu.
Lūdzu, ņemiet šo vērā, iegādājoties biļetes!

LOLA MARSH LV

Jaele Koena – vokāls, ģitāra

Gils Landavs - vokāls, ģitāra

Mati Gilads – basģitāra

Rans Gils – taustiņinstrumenti

Rans Jakobovičs - bungas

Ariks Finkelbergs – skaņu režisors

Muzikālo apvienību 2013. gadā kā duetu izveidoja Gils Landavs un Jaele Koena.

Abi mākslinieki pirmo reizi satikās Telavivā, kur ideja par grupas dibināšanu dzima jau 2011. gada februārī Gila dzimšanas dienā, kad ballītes laikā abi nedaudz atstatus no kopējā pūļa dziedāja un spēlēja Gila tēva veco ģitāru.

Pusotru gadu abi sacerēja dziesmas, ierakstīja tās un sniedza koncertus. Tajā brīdī mākslinieki kopīgi nolēma paplašināt grupu un piesaistīja trīs mūziķus: Mati Gilad (basģitāra), Rami Osservaser (ģitāra, taustiņinstrumenti) un Dekel Dvir (perkusijas). Šādā sastāvā apvienība sāka koncertēt vietējos klubos, kur ātri guva atpazīstamību un parakstīja līgumu ar ierakstu kompāniju “Anova music”.

Lola Marsh daiļrade apvieno dziļu, siltu, nostaļģisku vokālu, apburošas ģitāras melodijas un sirsnīgu dzeju.

Nākamais nozīmīgais grupas karjeras pagrieziens bija uzstāšanās festivālā “Primavera Sound”, kur mūziķi guva plašāku popularitāti. 2015. gadā grupa izdeva savu pirmo singlu “Sirens”. Žurnāls “Nylon” par šo dziesmu rakstīja: “Sapņainās Telavivas grupas jaunākā dziesma ”Sirens” piedāvā negaidītu pavērsienu jaukajam, tomēr raupjajam indie mūzikas skanējumam... Dziesma, šķiet, gatava kļūt par nākamās Kventina Tarantino filmas skaņas celiņu.” Tā ātri vien ieguva miljoniem klausītāju un sasniedza augsto 5.vietu mūzikas platformas Spotify TOP 10 sarakstā starp klausītākajām dziesmām ASV.

Šobrīd mākslinieki parakstījuši līgumu ar “Universal music France” un “Sony ATV”, uzstājas lielākajos pasaules mūzikas festivālos, kā arī sniedz koncertus ASV un Eiropā.

 

KRISTIANS CĒNDERS  /Šveice

Savas muzikālās karjeras pirmsākumos Kristians mācījās klasisko dziedāšanu un džeza ģitāras spēli. Pēc tam viņš uzsāka virstoņu dziedāšanas un ķermeņa vokālo tehniku apguvi, kas šobrīd ļauj māksliniekam veidot priekšnesumu, kur nojauktas robežas starp mūziku un teātri. 1996. gadā Kristians kopā ar pušamo instrumentu spēlētāju Baltazaru Streifu izveidoja godalgoto un starptautiski atzīto duetu “Stimmhorn” (“Stimma rags” tulk.noangļu valodas). Dueta veikums - CD ieraksti, filmas, muzikālo teātru izrādes, kā arī koncertūres visā pasaulē, sadarbības projekti ar “Huun-Hur-Tu” (Tuvas muzikālā apvienība), Āfrikas virstoņu kori “Xosa-Noquolnquo”, Merku Dede (Turku komponists) un daudziem citiem.

Kristiana profesionalitāti un neaizvietojamību mūzikas pasaulē pierāda arī nesakitāmie pasūtījumi sarakstīt īpašu mūziku filmām un radio. 2012. gadā Kristians saņēmis Bāzeles lauku kantona (Šveice) apbalvojumu kategorijā “Izpildījums un teātris”.

Kristiana Cēndera darbi iekļauj džeza, klasiskās un mūsdienu mūzikas žanrus. Gadu gaitā izpildītājs strādājis vairākos teātros gan kā vadītājs, gan komponists. 2012. gadā viņa radītais darbs “Oops, wrong planet!” tika izpildīts “Basel” teātrī.
Eiropas virstoņu dziedāšanas tehnikas attīstībā Cēnders ir plaši atzīts un atpazīstams kā viens no radošakajiem šī žanra pārstāvjiem. Tomēr paralēli muzikālajai karjerai izpildītājs jau vairākus gadus lielu daļa sava laika ziedo virstoņu dziedāšanas pedagoģijai vairākās Eiropas augstskolās un konservatorijās.

 

DIKANDA / Polija

Anna Čerņavska – vokāls, akordeons

Kasia Boguša – vokāls

Pjotrs Rejdaks – ģitāra

Daniels Kačmarčiks - perkusijas

Gregors Kolbreckis - kontrabass

Šimons Bobrovskis - trompete

Dominiks Beņčickis - vijole

Dareks Puks – skaņu režisors

DIKANDA ir starptautiski pazīstama mūziķu apvienība, kas ar savu daiļradi nemitīgi papildina pasaules mūziku. Grupa veidojusies Ščecinas pilsētā Polijā. Mūzikā DIKANDA cenšas atspoguļot atbilstošā žanra stila autentiskumu, meklējot aizvien jaunas tendences. Lielākā daļa kompozīciju ir mūziķu oriģināldarbi. Grupas mūziķi iedvesmojas no Balkānu reģiona, Izraēlas, Kurdistānas, Baltkrievijas un Indijas kultūrām. Lielākajā daļā mūzikas izteikti jūtama Balkānu un čigānu mūzikas ietekme.

Kopš grupas dibināšanas 1997. gadā mūziķi izdevuši septiņus albumus, ieskaitot Polijas pilsētas Zakopanes teātrī “Witkacy” veiktu dzīvā koncerta DVD ierakstu. Apvienības DIKANDA vairāki simti sniegto koncertu visvairāk priecējuši klausītājus Vācijā, Austrijā, Šveicē, Krievijā, Indijā un ASV. 2005. gadā grupas albums “Ushtijo” ieguva vācu žurnāla “Folker” balvu “Gada disks”.

Klātienē klausoties mūziķu apvienības DIKANDA koncertus, nozīmē ļauties emocionālam, krāšņam, harizmas un enerģijas bagātam ceļojumam. Būtiska šīs apvienības raksturiezīme – tekstu sacerēšana, daļu no kompozīcijām veidojot īpašā “dikandas” valodā. Vissvarīgākais apvienības dalībniekiem ir īpašā saikne starp klausītājiem un mūziķiem.

 TKP Julgī Stalte & Ēriks Zeps 

Julgī Stalte un Ēriks Zeps – mūziķi, senču sajūtu mantotāji. Te savijas līviskais rimtums ar latgalisko azartu un latgaliskā smeldze ar līvisko nemirstību.

Julgī STALTE ir Latvijas folkloras kopas „Skandinieki” vadītāja, Ēriks ZEPS – latgaliešu enerģiskākās postfolkloras grupas „Rikši” līderis. Abi tradicionālās mūzikas un kultūras vēstnieki, iedvesmotāji, mūsu nemateriālā kultūras mantojuma bagātināji un popularizētāji līdz pat tālajai Sibīrijai.

Ērika un Julgī etniskie ceļi PORTĀ krustosies ar leģendārās grupas DIKANDA Balkānu jaudu un maģiskajām tīrradņu balsīm, kas kopā radīs nevaldāmi spēcīgu enerģiju.

 
Nav gaidāmo pasākumu