LNSO VASARNĪCA 2019. Bēthovena “Heroiskā”, Carion un LNSO

Plkst. 19.00 Lielajā zālē

Bēthovena “Heroiskā”, Carion un LNSO

Pūšaminstrumentu kvintets Carion (Dānija/Latvija) un LNSO

Diriģents Andris POGA

Režisors Dāvis SĪMANIS

Gaismu mākslinieks Oskars PAULIŅŠ

Programmā:

Andris DZENĪTIS, Brita BĪSTREMA, Anderss NORDENTOFTS Jaundarbs pūšaminstrumentu kvintetam un orķestrim

Ludvigs van BĒTHOVENS Trešā simfonija

24.augustā – nepārspējamais pūšaminstrumentu kvintets Carion! Par viņiem ir sajūsmā Eiropas radiostacijas un mūzikas izdevumi. BBC Music Magazine raksta – katra Carion uzstāšanās ir piecu zvaigžņu līmenī, un Ķelnes Deutschlandradio saka – vienreiz noklausoties, nepārvarami gribēsies dzirdēt viņus vēl!

Kvintets Carion ir starptautiskiem panākumiem bagāta un kritiķu slavēta dāņu-latviešu mūziķu apvienība, kurā spēlē flautiste Dora Šereša, obojists Egils Upatnieks, klarnetists Egīls Šēfers, mežradznieks Dāvids M.A.P. Palmkvists, fagotists Nilss Anderss Vedstens-Larsens.

Kvintets saņēmis vairākas balvas prestižos kamermūzikas konkursos Eiropā un Japānā. Ansambļa tvarti un videoieraksti saņem kritiķu augstu atzinību. 2015. gadā kvinteta ieraksts tika pie gada labākā klasiskā albuma titula vietnē iTunes.

“Ne krēslu, ne nošu – nekā. Tas, kā Carion muzikāli un emocionāli apdzīvo skatuvi, ir kaut kas apbrīnojams” (Allgemeine Zeitung). Ik koncerts ir tīra, klasiska, neaizmirstama kamermūzikas izrāde.

  1. augusta koncertā skanēs simfonisks hits un unikāls jaundarbs. Jaundarbā ierastā solista lomā būs ansamblis Carion.

Jaundarbu veido trīs kompozīcijas, kuru autori ir starptautiski pazīstami komponisti – zviedriete Brita Bīstrema, dānis Anderss Nordentofts un latvietis Andris Dzenītis, kurš savu darba daļu Delta Returning veltījis Baltijas ceļa 30. jubilejai. Šis ir LNSO īpašs pasūtinājums LV100 jaundarbu ciklā.

No klasikas zelta izlases būs Ludviga van Bēthovena Trešā jeb “Heroiskā” simfonija, aizsākot svinēt komponista 250. dzimšanas dienu, ko visā pasaulē ar vērienu atzīmēs 2020. gadā. Bēthovens šo simfoniju sākotnēja veltīja Savam dievinātajam vienaudzim Napoleonam Bonapartam. Taču, 1804. gada maijā uzzinot, ka Napoleons nolēmis kronēt sevi, Bēthovens bija tik ļoti vīlies, pat sašutis par elka vēlmi iekļūt tirānu rindās, ka trakās dusmās (tā stāsta komponista asistents Ferdinands Rīss) demonstratīvi saplēsa simfonijas titullapu, tādējādi atsaucot veltījumu.

 “LNSO vasarnīcas” otrās dienas vakarā festivāla saimnieks Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris uzstāsies sava mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā.

24. augusta koncerta režiju veidos starptautiski pazīstamais kinorežisors Dāvis Sīmanis, kurš sevi apliecinājis kā spožu koncertveidotāju un saņēmis balvu “Kg kultūras” par 2018. gada Dziesmusvētku vokālsimfoniskās mūzikas koncerta režiju “Arēnā Rīga”. Rēzeknē Dāvis Sīmanis sadarbosies ar talantīgo gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu.

 
Nav gaidāmo pasākumu