Nedēļas nogales abonements: Izraēlas filharmonijas orķestris un Zubins Meta (23.08.-25.08.). Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

Nedēļas nogales abonements: Izraēlas filharmonijas orķestris un Zubins Meta (23.08.-25.08.)

Mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA ietvaros festivāla apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iegādāties nedēļas nogales abonementus. Katrā abonementā ietilpst festivāla piedāvāto koncertu ieejas biļete visiem konkrētās nedēļas koncertiem fiksētās sēdvietās. Tāpat arī viesi koncertu starpbrīžos tiks aicināti uz šampanieša glāzi īpašajā viesu zonā, kā arī tiem būs iespēja tikties sarunās ar festivāla māksliniekiem. Cenas: 150 EUR (pamata cenu kategorija) un 350 EUR (premium cenu kategorija).

Piektdien, 23. augustā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Lielā zāle)
Pianista Jana Ļisecka solokoncerts

Trešo mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA nedēļas nogali atklās pianists Jans Ļiseckis, kuru respektablais žurnāls „Gramophone” atzinis par gada Jauno mākslinieku (2013). Mūzikas kritiķi savulaik viņu dēvēja par  „brīnumbērnu”, vēlāk – par  „ģēniju”, „mūsdienu Mocartu”. Pats mūziķis uzskata, ka tas ir lieks slogs jaunam māksliniekam, jo rada nevajadzīgu, pat kaitējošu psiholoģisku spiedienu. Bet viņa sasiegumi ir daiļrunīgāki par presē lāsāmajiem apzīmējumiem – nepārspējami un individuāli spilgti klaviermūzikas lasījumi, personības harisma atvērušas teju visu vadošo pasaules koncertskatuvju durvis.
 
Koncerta programmā:
Frideriks ŠOPĒNS. Noktirnes, op. 55  – faminorā un Mibemol mažorā
Roberts ŠŪMANIS. “Nakts skaņdarbi”, op. 23
Moriss RAVELS “Nakts Gaspārs”
Sergejs RAHMAŅINOVS. “Fantāzijskaņdarbi”, op. 3
Frideriks ŠOPĒNS. Noktirne nr. 1 miminorā, op. 72 nr. 1
Frideriks ŠOPĒNS. Pirmais skerco sibemol minorā, op. 20
 
Sestdien, 24. augustā, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Pianista Denisa Kožuhina solokoncerts
 
Pianistu Denisu Kožuhinu (1986) var droši uzskatīt par vienu no savas paaudzes izcilākajiem pianistiem. Viņa spēli raksturo jūtīgums, iedziļināšanās mūzikas vēstījumā un kristālskaidra tehnika. Kritiķi, lai cildinātu viņa spēles manieri, ķeras pie tādiem vārdiem kā „valdzinošs”, „neatvairāms”, „fascinējošs” un arī „spēkpilns”. Klausīties viņu muzicējam – tā esot iespēja pieredzēt mūslaiku vispārdomātāko, visjūtīgāko un vismērķtiecīgāko pianismu. Klaviermūzikas dimants, kuru slīpējuši izcili meistari – pasniedzēji Dmitrijs Baškirovs un mentors Daniels Barenboims.

Koncerta programmā:
Fēliks MENDELSZONS. Dziesmas bez vārdiem, op. 19
Edvards GRĪGS. “Liriskie skaņdarbi”, op. 12, 38, 43, 54, 62, 65
Džordžs GĒRŠVINS. “Rapsodija blūza stilā”
 
 
Sestdien, 24. augstā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Lielā zāle)
Izraēlas filharmonijas orķestris un Zubins Meta
Pianists Marejs Peraija
 
Trīs pasaules izpildītājmākslas leģendu – Izraēlas filharmonijas orķestra, diriģenta Zubina Metas un pianista Mareja Peraijas – satikšanās sola neaizmirstamu muzikālu piedzīvojumu. Pianists pirmo reizi viesosies Latvijā, bet daudzām pianistu paaudzēm viņš ir bijis interpretāciju etalons – daudz ierakstos klausīts, apbrīnots un atdarināts. Kopā ar Zubinu Metu un viņa vadīto orķestri pianists atskaņos Bēthovena Ceturto klavierkoncertu – darbu, kurā mirdz improvizācijas gars, absolūti brīva un aizraujoša mūzikas virzība, bet klusumam tajā palaikam ir gandrīz tikpat liela nozīme kā skaņai. Un reaizēt to spēj tikai patiesi meistari!
 
Koncerta programmā:
Ludvigs van BĒTHOVENS. Ceturtais koncerts klavierēm un orķestrim Solmažorā, op. 58
Gustavs MĀLERS. Pirmā simfonija Remažorā
 
Svētdien, 25. augustā, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Aleksandra Konunova /Vijole/ un Deniss Kožuhins /Klavieres/
 
Aleksandras Konunovas un Denisa Kožuhina duets ir divu pretpolu magnētiska pievilkšanās – Aleksandras rokās 18. gadsimta vijoļmeistara Gvarnēri del Džezu radītais instruments kļuvis par niansētas, dziļi pārdomātas un argumentos pamatotas sarunas vedēju, kuras muzikālais sarunbiedrs ir Denisa Kožuhina klavierspēle – kaismīga, ar pārliecību, ka viņa instrumentam nekādu ierobežojumu vispār nav.
 
Koncerta programmā:
Fransis PULENKS. Sonāte vijolei un klavierēm, op. 119
Rihards ŠTRAUSS. Sonāte vijolei un klavierēm Mibemol mažorā, op. 18
 

Svētdien, 25. augstā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Lielā zāle)
Izraēlas filharmonijas orķestris un Zubins Meta
Pianiste Juidzja Vana
 
Tradīcijām bagātā Izraēlas filharmonijas orķestra, diriģēšanas meistara Zubina Metas un mūsdienu pianisma neparastākās zvaigznes sastapšanās Jūrmalā ļaus klausītājiem noticēt brīnumiem. Juidzjas Vanas  spēlei raksturīgais “tehniskais vieglums, krāsu spektrs un nevaldāmais spēks vienmēr ir bijis pārsteidzošs, tomēr šodien tajā jaušams arvien lielāks dziļums, kas acumirklī un neizbēgami ievelk katra komponista pasaulē” – pirms gada rakstīja „Financial Times”.

Koncertā izskanēs viens no visbiežāk atskaņotajiem Sergeja Rahmaņinova opusiem – Trešais klavierkoncerts, kuru pamatoti dēvē par vienu no grūtākajiem klavierkoncertiem, kas no izpildītāja prasa nevainojamu tehniku un muzikalitāti. Skanēs arī Hektora Berlioza “Fantastiskā simfonija”, kura pāršķēla mūzikas vēsturi pirms un pēc posmos.

Koncerta programmā:
Sergejs RAHMAŅINOVS. Trešais koncerts klavierēm un orķestrim reminorā, op. 30
Hektors BERLIOZS. “Fantastiskā simfonija” Domažorā, op. 14
 
Papildus informācijai aicinām apmeklēt RJMF2019 oficiālo mājas lapu www.riga-jurmala.com, sadaļu ‘Biļetes’ (Biežāk uzdotie jautājumi).

Vairāk par mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA programmu www.riga-jurmala.com 

 
Nav gaidāmo pasākumu