Nedēļas nogales abonements: Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs (16.08.-18.08.). Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

Nedēļas nogales abonements: Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs (08.-18.08.)

Mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA ietvaros festivāla apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja iegādāties nedēļas nogales abonementus. Katrā abonementā ietilpst festivāla piedāvāto koncertu ieejas biļete visiem konkrētās nedēļas koncertiem fiksētās sēdvietās. Tāpat arī viesi koncertu starpbrīžos tiks aicināti uz šampanieša glāzi īpašajā viesu zonā, kā arī tiem būs iespēja tikties sarunās ar festivāla māksliniekiem. Cenas:  150 EUR (pamata cenu kategorija un 350 EUR (premium cenu kategorija).

Piektdien, 16. augustā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Lielā zāle)
Miša Maiskis un Lilija Maiska
 
Bijušā rīdzinieka, čellista Mišas Maiska un viņa meitas Lilijas Maiskas duets ik reizi veido aizraujošas kamermūzikas programmas, kurās nav vietas rutīnai. Viņu saspēli raksturo aizraujoša brīvība un vienota elpas izjūta. Viņu dialogs, saruna mūzikā šķiet tik viegla un vienkārša, bet patiesībā tā slēpj sevī ģimenes muzicēšanas tradīciju dziļumu, laika gaitā uzkrātās zināšanas un patiesu meistarību.
 
Miša Maiskis, stāstot par muzicēšanas procesu, saka: „Mūzika ir ļoti subjektīva, tāpēc ir iespējamas daudzas dažādas interpretācijas. Iespēju skaits ir bezgalīgs, un arī to dziļums ir bezgalīgs. Par interpretāciju nekad nevaram teikt, ka tā ir „tā vienīgā” absolūti perfektā. Perfekcija mūzikā ir ilūzija. Es to salīdzinu ar vēlmi sasniegt horizontu – jo vairāk tam pietuvojies, jo vairāk tas arvien un arvien attālinās. Tas nenozīmē, ka nevajadzētu mēģināt tam tuvoties. Tomēr apjaušot, ka nekad to nespēsiet sasniegt, būs mazāka vilšanās.”
 
Jautāta, ko nozīmē muzicēt kopā ar pašiem tuvākajiem, kopā ar tēvu, Lilija atbild: “Mūsu dzīslās rit tās pašas asinis. Mums tiešām ir ļoti līdzīga mūzikas izjūta. Mūzika mums ir dabisks saziņas veids. To ir grūti izskaidrot ar vārdiem. Mans tēvs mani ir ļoti iedvesmojis un ietekmējis. Man nav bijis pārāk daudz skolotāju, un es tiešām lielāko daļu esmu iemācījusies, muzicējot kopā ar tēvu. Viņš man iemācīja daudzus mūzikas likumus un principus un to, kādai būtu jābūt attieksmei pret muzicēšanas procesu.”
 
Koncerta programma:
Ludvigs van BĒTHOVENS. Septiņas variācijas Mibemol mažorā čellam un klavierēm par tēmu no V. A. Mocarta operas “Burvju flauta”
Francis ŠŪBERTS. Arpeggione Sonata laminorā, D. 821
Pēteris ČAIKOVSKIS. “Rudens dziesma” (“Oktobris”) no cikla “Gadalaiki”, op. 37b
Pēteris ČAIKOVSKIS. “Sentimentālais valsis”, op. 51 nr. 6
Dmitrijs ŠOSTAKOVIČS. Sonāte čellam un klavierēm reminorā, op. 40

Sestdien, 17. augustā, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Ģitārista MILOŠA solokoncerts
 
„Vēlos ģitāru atmodināt no snaudas un parādīt, ko varu izdarīt es un ko var izdarīt mans instruments,” pēc sava pirmā albuma iznākšanas teica MILOŠS – tāds ir mūziķa skatuves vārds. Īstenot šo savu sapni viņam palīdz gan paša personība, gan prasmes, jo, kā savulaik atzinis „The Independent”: „Neviens cits ģitārists nevar viņam līdzināties personiskās harizmas un tehniskās izsmalcinātības ziņā.” Koncertā izskanēs ne tikai baroka metra  Johana Sebatiana Baha mūzika, bet arī 20. gadsimta klasiķu spilgtākie darbi, kas atklāj dienvidu zemju saules piesātināto kaismi un izteikses brīvību.
 
Koncerta programma:
Johans Sebastians BAHS. Svīta dominorā, BWV 997
Enrike GRANADOSS. Spāņu deja miminorā nr. 5, “Andalūzija”
Enrike GRANADOSS. Spāņu deja dominorā nr. 2, “Austrumi”
Manuels DE FALJA. Dzirnavnieka deja no baleta “Trīsstūrene”
Eitors VILA-LOBUŠS. Darbu izlase
BEATLES/ASSAD. Darbu izlase
Mario KASTELNUOVO-TEDESKO. Tedesko kapričo, op. 195, nr. 18
Matjē DIPLESI. Kavalkāde
 
Sestdien, 27. augstā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Lielā zāle)
Jozefs Kallleja /tenors/ un Vinčenco Skalera /klavieres/
 
Tenoru balsīm piemīt īpašs vilinājums – tembra krāsa un spēks piešķir individualitāti, kuru atceras skatītājs. Viena no slavenākajiem mūslaiku tenoriem Jozefa Kallejas balss tembram piemīt medainums, siltums un vīrišķīgs šarms.
 
Tenora 2013. gadā solo albumā “Amore” piedalījās arī latviešu akordeoniste Ksenija Sidorova. 2012. gadā žurnāls “Gramophone” J. Kalleju nosauca par Gada mākslinieku, 2016. gadā viņš saņēma žurnāla “Opera News” Gada balvu, bet viņa ieskaņojumi (izdevējs “Decca Classics”) ir nominēti “Grammy” balvai. Solokoncertā Dzintaru koncertzālē J. Kalleja dziedās zināmākās tenoru ārijas no opermūzikas klasikas un aizraujošakās dažādu laikmetu komponistu dziesmas; tenora skatuves partneris būs pianists Vinčenco Skalera.
 
Koncerta programma:
Volfganga Amadeja MOCARTA, Gaetāno DONICETI, Žila MASNĒ, Džuzepes VERDI un Džakomo PUČĪNI operlappuses, Pētera ČAIKOVSKA, Frančesko Paolo TOSTI, Jozefa VELLAS, Stefano DONAUDI, Rudžēro LEONKAVALLO dziesmas
 
Svētdien, 18. augustā, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Dziedātāja Bendžamina Apla solokoncerts
 
Vācu baritonu Bendžaminu Aplu sauc par “Lieder” žanra izcilāko pārstāvi jaunās paaudzes mākslinieku vidū (Gramophone Magazine). Viņam laimējies mācīties pie 20. gadsimta izcilākā šī žanra meistara Dītera Fišera-Dīskava – Apls bija viņa pēdējais skolnieks. “Apls ir aizraujošs stāstnieks, kurš reaģē uz katru mazāko humora vai patosa uzzibsnījumu tekstā,” raksta „The Spectator”. “Viņa balsij piemīt pulēta ozolkoka skaistums un glāsmainība(..), interpretācijas caurstrāvo rāma gudrība, dabisks, tiešs komunikācijas instinkts un, tā šķiet patiesa mīlestība pret šo repertuāru,” –  tā „Gramophone”.
 
Festivāla klausītājiem Bendžamins Apls un pianists Saimons Lepers piedāvās programmu “Dzimtene”, kuras motīvus veido dažādu laikmetu komponistu vokālā kamermūzika par dzimto pusi, par izraušanos plašajā pasaulē un tai sekojošo ilgošanos pēc saviem pirmsākumiem. Par savdabīgu dzīves loku, kuru neizbēgami iziet ikviens no mums.
 
Koncerta programma:
Maksa RĒGERA, Franča ŠŪBERTA, Johennesa BRĀMSA, Franča ŠRĒKERA, Riharda ŠTRAUSA, Ādolfa ŠTRUASA, Franča PULENKA, Bendžamina BRITENA, Henrija ROULIJA, Pītera VORLOKA, Džona AIRLANDA un Edvarda GRĪGA vokālā kamermūzika

Svētdien, 18. augustā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Lielā zāle)
Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs
Miša Maiskis, čells
 
Koncertā Dzintaru koncertzālē vienā vakarā satiksies trīs leģendas – Rīgā dzimušais un pasaules izcilākā čellista slavu ieguvušais Miša Maiskis, redzamākais mūsdienu pianists un diriģents Mihails Pļetņovs un vadošais Krievijas simfoniskais orķestris. 2008. gadā britu žurnāla „Gramophone” pasaules labāko orķestru divdesmitnieka vidū iekļautais Krievijas Nacionālais orķestris iemieso sevī labākās krievu akadēmiskās muzicēšanas skolas tradīcijas. Orķestra mākslinieciskais vadītājs kopš tā dibināšanas Mihails Pļetņovs par svarīgāko kopdarbā vērtē muzikālās satikšanās prieku, bet čellists Miša Maiskis savās interpretācijās nekad nepieļauj rutīnu. Azarts, impulsivitāte un harisma – tāds ir lielo meistaru satikšanās koncerta vadmotīvs!
 
Koncerta programmā:
Žoržs BIZĒ. Svīta no mūzikas lugai “Arliete”
Kamils SENSĀNSS. Pirmais koncerts čellam un orķestrim laminorā, op. 33
Sergejs PROKOFJEVS. Svīta no baleta “Romeo un Džuljeta”

Papildus informācijai aicinām apmeklēt RJMF2019 oficiālo mājas lapu www.riga-jurmala.com, sadaļu ‘Biļetes’ (Biežāk uzdotie jautājumi).

Vairāk par mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA programmu www.riga-jurmala.com 

 
Nav gaidāmo pasākumu