Porta | Tuvas Nacionālais orķestris

Tuvas nacionālais orķestris un rīkles dziedāšanas koris ir spilgti Tuvas Republikas (Krievijas Federācija) daudzšķautņainās vēstures atspoguļotāji. Orķestris ir unikāls gan ar plašu instrumentu klāstu – no reģiona tradicionālajiem līdz pat Rietumu pasaules un padomju laika “hibrīda” instrumentiem, gan ar specifisko Centrālās Āzijas tautu dziedāšanas tehniku hōmej.

Orķestra mūziķi pārvalda visus piecus rīkles dziedāšanas stilus: hōmej, sigitkargirāezengilēr, borbannair, un, izmantojot tos, mūzikā iedzīvina dabas tēlus – dzīvniekus, kalnus, straumes un skarbos stepes vējus. Lai spētu izdziedāt vairākas skaņas vienlaikus un ilgstoši kontrolēt tās, dziedātāji izmanto īpašu – nepārtrauktās elpošanas - sistēmu.

Tuviešu muzikālā tradicija ir balstīta dziļā saiknē ar dabu un tās radītajiem bezapziņas spēkiem. Tieši tādēļ tā spēj modināt klausītājā pavisam īpašas sajūtas, kur katra indivīda iekšējā pasaule saslēdzas vienotā veselumā ar visumu, kur apziņa saplūst ar zemapziņu un veido īpašu sajūtu kopumu, kas spēcīgi un mērķtiecīgi virza klausītāju pretī neaizmirstamam piedzīvojumam.

*Koncerta laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana. 

Iegūtie materiāli var tikt publicēti un/vai translēti plašsaziņas līdzekļos, kā arī sociālajos tīklos internetā un izmantoti mārketinga materiālos. Jums ir tiesības lūgt neizmantot vai dzēst Jūsu personas datus – fotoattēlu, video vai audio ierakstu, kurā jūs esat fiksēts, rakstot mums uz e-pasta adresi: [email protected]

 
Nav gaidāmo pasākumu