VDT viesizrāde - BALADĪNA

Juliušs Slovackis

BALADĪNA

Izrāde 2 daļās

Režisors – Viesturs Kairišs

Scenogrāfs – Reinis Dzudzilo

Kostīmu māksliniece – Krista Dzudzilo

Horeogrāfe – Elīna Lutce

Komponists – Rihards Zaļupe

Mūzikas izpildītājs – Mikus Bāliņš

Gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš

Video mākslinieki – Dzudzilo un Toms Zeļģis

Dramaturģijas konsultante – Madara Rutkēviča

Tulkojums – Jāzeps Osmanis

Lomās: Elīna VāneInga Apine vai Laura Atelsone, Rūta Dišlere vai Elīna HanzenaDace EverssKārlis FreimanisTālivaldis LasmanisIvo MartinsonsMārtiņš MeiersMāra MennikaKrišjānis SalmiņšImants Strads

Pirmizrāde: 2018. gada 12. maijs

“Baladīna”, sarakstīta 1834.gadā, ir viena no spožākajām un krāšņākajām poļu dzejnieka un dramaturga J.Slovacka lugām. Latvijas teātrī tā tiek iestudēta pirmo reizi. Iestudējums ir režisora Viestura Kairiša debija Valmieras teātrī, kurš pēc augsti novērtētajiem, leģendārā vācu 19. gadsimta komponista Riharda Vāgnera operu iestudējumiem Eiropā, turpina palikt uzticīgs saviem ideāliem: „Esmu režisors, kurš var taisīt lielu materiālu. Man ir jātaisa Rainis un Vāgners, Hamlets un Boriss Godunovs. Tikai tajos es jūtos labi.”

Ar šo lugu J.Slovackis poļu literatūrā lika pamatus novatoriskai, leģendām un pasakām caurvītai, folklorā sakņotai dramaturģijai, kas stāsta par varaskāres pārņemtu, līdz saltai nežēlībai nocietinātu sirdi, kas ar viltu un nelietību Baladīnai liek iet pāri līķiem uz karaļa troni.

Izrāde saņēmusi 2017./ 2018. gada Latvijas teātru gada balvu kategorijā "Gada režisors".

Izrāde nominēta 2017./ 2018. gada Latvijas teātru gada balvai kategorijās -  Gada aktieris (Imants Strads par Grabeca lomu), Gada scenogrāfs, Gada kostīmu mākslinieks, Gada kustību mākslinieks un Gada muzikālās partitūras autors.  

 Foto: Matīss Markovskis

 
Nav gaidāmo pasākumu