BENJAMINS APLS /baritons/ un SAIMONS LEPERS /klavieres/. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

 
Svētdien, 18. augustā, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Dziedātāja Benjamina Apla solokoncerts
 
Vācu baritonu Benjaminu Aplu sauc par “Lieder” žanra izcilāko pārstāvi jaunās paaudzes mākslinieku vidū (Gramophone Magazine). Viņam laimējies mācīties pie 20. gadsimta izcilākā šī žanra meistara Dītera Fišera-Dīskava – Apls bija viņa pēdējais skolnieks. “Apls ir aizraujošs stāstnieks, kurš reaģē uz katru mazāko humora vai patosa uzzibsnījumu tekstā,” raksta „The Spectator”. “Viņa balsij piemīt pulēta ozolkoka skaistums un glāsmainība(..), interpretācijas caurstrāvo rāma gudrība, dabisks, tiešs komunikācijas instinkts un, tā šķiet patiesa mīlestība pret šo repertuāru,” –  tā „Gramophone”.
 
Festivāla klausītājiem Benjamins Apls un pianists Saimons Lepers piedāvās programmu “Dzimtene”, kuras motīvus veido dažādu laikmetu komponistu vokālā kamermūzika par dzimto pusi, par izraušanos plašajā pasaulē un tai sekojošo ilgošanos pēc saviem pirmsākumiem. Par savdabīgu dzīves loku, kuru neizbēgami iziet ikviens no mums.
 
Koncerta programma:
Maksa RĒGERA, Franča ŠŪBERTA, Johennesa BRĀMSA, Franča ŠRĒKERA, Riharda ŠTRAUSA, Ādolfa ŠTRUASA, Franča PULENKA, Bendžamina BRITENA, Henrija ROULIJA, Pītera VORLOKA, Džona AIRLANDA un Edvarda GRĪGA vokālā kamermūzika
 
Vispirms Bendžamins Apls bija kora zēns slavenajā “Regensburger Domspatzen” kora skolā. Mācības viņš turpināja Minhenes Mūzikas un teātra augstskolā, kā arī Gildholas Mūzikas un teātra skolā Londonā, kur nu arī pats māca vācu “Lieder” žanra dziedāšanu. 2016. gadā Bendžamins Apls ieguva “Gramophone” Jaunā mākslinieka balvu, bija BBC Jaunās paaudzes mākslinieku programmas dalībnieks (2014 – 2016). Jau 2016. gadā ekskluzīvu līgumu ar viņu parakstīja „SONY Classical”.
 
Ar solokoncertiem Benjaminu Aplu ir lūguši uzstāties Ravīnijas, Reingavas, Šlēzvigas-Holšteinas, Edinburgas, Antverpenes, Rūras, Heidelbergas festivāli, kā arī Līdsas un Oksfordas “Lieder” festivāli. Viņš regulāri uzstājas Londonas Vigmora zālē, Hoenemsas un Švarcenbergas “Šūbertiādē”, ir dziedājis solokoncertus Luvrā, Elbas filharmonijā, Londonas Bārbikena centrā, Amsterdamas “Concertgebouw”, Vīnes koncertnamā, Parīzes un Ķelnes filharmonijās, kā arī Hamburgas “Laeiszhalle” u.c.
 
Apla pirmais solo albums “Stundas, dienas, mūžības” sadarbībā ar pianistu Džeimsu Baijo tika izdots 2016. gadā, tam sekoja kopā ar pianistu Greiemu Džonsonu ieskaņotais Šūberta dziesmu albums. Vācu un angļu dziesmu albums “Dzimtene” 2017. gadā ieguva Dītriha Fišera-Dīskava balvu kategorijā “Labākais “Lieder” dziedonis”.

No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com 
 
 
Nav gaidāmo pasākumu