ģitārista MILOŠ solokoncerts. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

 
Sestdien, 17. augustā, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Ģitārista MILOŠA solokoncerts
 
„Vēlos ģitāru atmodināt no snaudas un parādīt, ko varu izdarīt es un ko var izdarīt mans instruments,” pēc sava pirmā albuma iznākšanas teica MILOŠS – tāds ir mūziķa skatuves vārds. Īstenot šo savu sapni viņam palīdz gan paša personība, gan prasmes, jo, kā savulaik atzinis „The Independent”: „Neviens cits ģitārists nevar viņam līdzināties personiskās harizmas un tehniskās izsmalcinātības ziņā.” Koncertā izskanēs ne tikai baroka metra  Johana Sebatiana Baha mūzika, bet arī 20. gadsimta klasiķu spilgtākie darbi, kas atklāj dienvidu zemju saules piesātināto kaismi un izteikses brīvību.
 
Koncerta programma:
Johans Sebastians BAHS. Svīta dominorā, BWV 997
Enrike GRANADOSS. Spāņu deja miminorā nr. 5, “Andalūzija”
Enrike GRANADOSS. Spāņu deja dominorā nr. 2, “Austrumi”
Manuels DE FALJA. Dzirnavnieka deja no baleta “Trīsstūrene”
Eitors VILA-LOBUŠS. Darbu izlase
BEATLES/ASSAD. Darbu izlase
Mario KASTELNUOVO-TEDESKO. Tedesko kapričo, op. 195, nr. 18
Matjē DIPLESI. Kavalkāde
 
Ģitāristu MILOŠU (Milošs Karadagličs, 1983) mēdz dēvēt par pasaulē dedzīgāko ģitāristu.
 
Mūzikas aprakstnieki ir norādījuši: atšķirībā no vijolniekiem, pianistiem vai dziedātājiem, kas jau karjeras sākumā nokļūst labi strukturētā mūzikas vidē ar stabiliem klausītāju segmentiem, tas tā nebūt nav, runājot par ģitāru. Klasiskā ģitāra profesionālās mūzikas vidē joprojām saglabā tādu kā autsaidera statusu.
 
„Ģitārai jāpiedzīvo renesanse. Nav cita vieglāk pieejama un brīnišķīgāka instrumenta, un es vēlos to dot jaunajai klausītāju paaudzei,” saka Milošs. Viņš ir Londonas Vigmora zāles un Londonas Mūzikas fonda izglītības programmas “Mūzika tagad” vēstnesis, kā arī Jauno mūziķu balvas patrons. Viņš izmanto katru iespēju popularizēt klasisko mūziku, bieži piedalās radio un TV raidījumos, ir arī „Sky Arts” TV kanāla Lielbritānijas talantu konkursa “Ģitāras zvaigzne” mentors. 2018. gadā izdevniecība „Schott Music” izdeva pirmo no kopskaitā četrām ģitārspēles mācību grāmatām „Spēlē ģitāru ar Milošu”.
 
Milošs ir uzstājies daudzās pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs un lielākajos festivālos, sadarbodamies ar lieliskiem orķestriem un diriģentiem. Viņš ir pirmais klasiskais ģitārists, kas jelkad spēlējis solokoncertu Karaliskajā Alberta zālē Londonā. „The Guardian” toreiz rakstīja: “Vispārsteidzošākais tomēr ir tas, kā viens pats ģitārists varēja bezdibenīgajai zāles telpai likt sarukt līdz kaut kam tik tuvam, aizsniedzamam.”
2018. gada augustā Milošs Karaliskajā Alberta zālē kopā ar BBC simfonisko orķestri pirmatskaņoja Džobija Talbota ģitāras koncertu “Mēness tintes melnumā”. Milošs labprāt veicina jaunas mūzikas tapšanu un sadarbībā ar Otavas Nacionālās Mākslas centra orķestri un jauno britu diriģentu Aleksandru Šelliju 2019. gada maijā pirmatskaņos kanādiešu komponistam Hovardam Šoram pasūtināto ģitāras koncertu.
 
BBC „Music Magazine” Milošu ir iekļāvis sešu izcilāko 20. gadsimta ģitāristu sarakstā un fiksējis, ka par klasiskās ģitārspēles varoni viņu padarīja „Deutsche Grammophon” izdotie albumi. Tie guva panākumus viscaur pasaulē, un pats pirmais – 2014. gadā kopā ar Londonas filharmonisko orķestri ieskaņotais Hoakina Rodrigo mūzikas albums – pat provocēja kritiķus tik dzejiskiem mūziķa raksturojumiem kā “Aranhuesas karalis”.
Milošs spēlē 2007. gadā tapušo austrāliešu ģitārbūves meistara Grega Smolmena instrumentu.
 
No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com 
 
Nav gaidāmo pasākumu