ALEKSANDRA KONUNOVA /vijole/ un DENISS KOŽUHINS /klavieres/. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

 
Svētdien, 25. augustā, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Aleksandra Konunova /Vijole/ un Deniss Kožuhins /Klavieres/
 
Aleksandras Konunovas un Denisa Kožuhina duets ir divu pretpolu magnētiska pievilkšanās – Aleksandras rokās 18. gadsimta vijoļmeistara Gvarnēri del Džezu radītais instruments kļuvis par niansētas, dziļi pārdomātas un argumentos pamatotas sarunas vedēju, kuras muzikālais sarunbiedrs ir Denisa Kožuhina klavierspēle – kaismīga, ar pārliecību, ka viņa instrumentam nekādu ierobežojumu vispār nav.
 
Koncerta programmā:
Fransis PULENKS. Sonāte vijolei un klavierēm, op. 119
Rihards ŠTRAUSS. Sonāte vijolei un klavierēm Mibemol mažorā, op. 18
 
Kritiķi cildina Aleksandras Konunovas pilnīgo iedziļināšanos ik skaņdarbā, viņas neierobežoto iztēli, milzīgo detaļu bagātību un precizitāti.
 
Aleksandra Konunova (1988) – moldāvu vijolniece, kuras dzīve šodien rit Šveicē, bet profesionālā darbība jau vairākus gadus ieguvusi starptautisku vērienu. Viņa uzstājas Eiropas slavenākajos festivālos (Verbjē, Montro, Bonnā, Monpeljē, Eksanprovansā, Nantē, Tokijā, BBC Promenādes koncertos, Martas Argeričas festivālā Hamburgā un daudzviet citur). Viņa muzicē ar pasaules izcilākajiem orķestriem un diriģentiem (Valēriju Gergijevu, Džanandrea Nosedu, Džonu Akselrodu, Juriju Simonovu u. c.), kā arī brīnišķīgiem kamermūziķiem.
 
Atspēriena punkti Konunovas karjerā bija uzvara Jozefa Joahima vijoļu konkursā Hanoverē 2012. gadā, 3. vieta Pētera Čaikovska konkursā Maskavā 2015. gadā un 2016. gadā iegūtā Londonas „Borletti-Buitoni” fonda stipendija. Kādā intervijā Aleksandra Konunova norāda: „Nepietiek ar to, ka atskaņojums ir tehniski perfekts. Tam klausītāji ir jāaizkustina, jārosina viņos atmiņas, pārdomas par dzīvi. Līdzīgi kā terapijā. Operdziedoņu priekšrocība ir vārdi, kuros balstīties. Turpretim mums, instrumentālistiem, lai nodrošinātu autentisku interpretāciju, ir jāmeklē skaņdarba būtība, gars, vēsture, komponista biogrāfija.”
 
Aleksandra Konunova ir dzimusi Kišiņevā mūziķu ģimenē. Skolojusies Rostovā pie Petru Munteanu un Hanoverē pie Kšištofa Vegžina. Moldāvijas prezidents viņai ir piešķīris „Mākslas meistara” titulu, savukārt mūziķe savā dzimtajā pilsētā ir nodibinājusi labdarības fondu „ArtaVie”, lai palīdzētu jauniem mūziķiem invalīdiem.
 
Konunova spēlē 1730. gadā Gvarnēri del Džezu radīto „von Vecsey” vijoli.
 
Deniss Kožuhins piedzima Ņižņijnovgorodā mūziķu ģimenē. Viņa pirmās mācībstundas piecu gadu vecumā notika ar māti, bet pēc tam Balakireva Mūzikas skolā. No 2000. līdz 2007. gadam Kožuhins mācījās karalienes Sofijas Mūzikas augstskolā Madridē pie Dmitrija Baškirova un Klaudio Martinesa-Mēnera. Beidzot augstskolu, diplomu kā tā gada labākajam studentam viņam pasniedza pati Spānijas karaliene. Pēdējos gados pianista nozīmīgākais mentors ir Daniels Barenboims.
 
Stabils stūrakmens pianista ļoti veiksmīgajai un vērienīgajai karjerai bija 2010. gadā 23 gadu vecumā iegūtā 1. vieta Beļģijas karalienes Elizabetes konkursā Briselē. Deniss Kožuhins ir spēlējis gan Eiropas, gan Amerikas nozīmīgākajās koncertzālēs un festivālos (Vigmora zālē Londonā, Kārnegija zālē Ņujorkā, Amsterdamas „Concertgebouw”, Vīnes Mūzikas biedrības namā, Minhenes Herkulesa zālē, Londonas starptautiskajā klaviermūzikas sērijā, Lucernas un Verbjē festivālos un daudzos citos). Pianists uzstājies gan kopā ar izciliem orķestriem un diriģentiem, gan solistiem un kameransambļiem (Sanktpēterburgas filharmonisko orķestri, Amsterdamas Karalisko „Concertgebouw” orķestri, Londonas filharmonisko orķestri, Londonas simfonisko orķestri, Čikāgas simfonisko orķestri, Filadelfijas orķestri, Austrijas, Francijas, Čehijas, Zviedrijas un Norvēģijas vadošajiem orķestriem, Danielu Barenboimu, Saimonu Retlu, Valēriju Gergijevu, Džanandrea Nosedu, Vasiliju Sinaiski, Pāvo Jervi, Jeruzalemes kvartetu, Leonīdu Kavakosu, Jergu Vidmanu u. c.). 2018./2019. gada sezonā vien Deniss Kožuhins pirmoreiz tikās ar desmit „no jauna atklājamiem” orķestriem.
 
Kožuhins ir arī kaismīgs kamermūziķis un sadarbojas ar Žanīni Jansenu, Julianu Rahlinu, Vadimu Repinu, Leonīdu Kavakosu, Reno un Gotjē Kapisoniem un daudziem citiem.

No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com
 
Nav gaidāmo pasākumu