Izraēlas Filharmonijas orķestris un ZUBINS META /Jan Ļiseckis, klavieres/. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

 
Sestdien, 24. augstā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Lielā zāle)
Izraēlas filharmonijas orķestris un Zubins Meta
Pianists Jan Ļisecki
 
Trīs pasaules izpildītājmākslas leģendu – Izraēlas filharmonijas orķestra, diriģenta Zubina Metas un pianista Jan Ļisecki – satikšanās sola neaizmirstamu muzikālu piedzīvojumu. Pianists pirmo reizi viesosies Latvijā, bet daudzām pianistu paaudzēm viņš ir bijis interpretāciju etalons – daudz ierakstos klausīts, apbrīnots un atdarināts. Kopā ar Zubinu Metu un viņa vadīto orķestri pianists atskaņos Bēthovena Ceturto klavierkoncertu – darbu, kurā mirdz improvizācijas gars, absolūti brīva un aizraujoša mūzikas virzība, bet klusumam tajā palaikam ir gandrīz tikpat liela nozīme kā skaņai. Un reaizēt to spēj tikai patiesi meistari!
 
Koncerta programmā:
Ludvigs van BĒTHOVENS. Ceturtais koncerts klavierēm un orķestrim Solmažorā, op. 58
Gustavs MĀLERS. Pirmā simfonija Remažorā

Izraēlas filharmonijas orķestris jau kopš tā dibināšanas brīža ir iekarojis stabilu vietu pasaules izcilāko orķestru virsotnē un ar savām koncertprogrammām regulāri uzstājas pasaules prestižākajās koncertzālēs un festivālos. Orķestri 1936. gadā dibināja izcilais vijolnieks Broņislavs Hūbermans, bet orķestra inaugurācijas koncertu diriģēja 20. gs. leģenda – maestro Arturo Toskanīni. 1969. gadā maestro Zubins Meta tika iecelts par orķestra muzikālo padomnieku, bet 1981. gadā orķestris viņam piešķīra mākslinieciskā vadītāja titulu uz mūžu. Šo gadu laikā maestro kopā ar Izraēlas filharmonisko orķestri ir atskaņojis vairāk nekā 3000 koncertu visos pasaules kontinentos.
 
Zubins Meta ir bijis mākslinieciskais vadītājs daudziem muzikālajiem kolektīviem, tostarp Monreālas simfoniskajam un Losandželosas filharmonijas orķestrim. 1978. gadā maestro Meta kļuva par Ņujorkas filharmonijas orķestra māksliniecisko vadītāju un trīspadsmit gadu laikā orķestra vadībā atskaņoja vairāk nekā 1000 koncertu visā pasaulē, tādējādi kļūstot par ilglaicīgāko kolektīva līderi tā jaunāko laiku vēsturē. Kā mākslinieciskais vadītājs vai padomnieks Meta ir darbojies arī Bavārijas Valsts operā un prestižajā Florences festivālā „Maggio Musicale Fiorentino”. Viņš ir goda biedrs Vīnes Valsts un Bavārijas Valsts opernamos, goda pilsonis Florencē un Telavivā, goda diriģents Vīnes Filharmonijas, Minhenes Filharmonijas, Losandželosas Filharmonijas, Bavārijas Valsts un „Teatro del Maggio Musicale Fiorentino” orķestrī.
 
 

No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com
 
 
Nav gaidāmo pasākumu