KARMENAS SVĪTA baleta izrāde. Marijas teātra zvaigznes. Veltījums Maijai Pliseckai

Marijas teātra zvaigznes ar baleta izrādi “Karmenas svīta”. Veltījums Maijai Pļiseckai!

Horeogrāfija – Alberto Alonso
1.cēliens
Balets “Karmenas svīta” mūzikas autori Žoržs Bizē un Rodions Ščedrins. Horeogrāfija - Alberto Alonso.
2.cēliens
Balets – labāko Marijas un Mihaila teātru dejotāju priekšnesums.
Maija Pļisecka vēl esot dzīva kļuva par leģendu. Ģeniāla balerīna, spoža un apburoša, kura arī šodien dzīvo savu pielūdzēju sirdīs visā pasaulē.
Mēdz būt apstākļu sakritība, ka uz vienas skatuves satiekas vistalantīgākie.
Seno Maijas Pļiseckas sapni atbalstīja komponists, viņas dzīvesbiedrs – Rodions Ščedrins, baletmeistars Alberto Alonso un diriģents Genādijs Roždžestvinskijs. 1967.gadā tika uzvests viens no elpu aizraujošākajiem baletiem – “Karmenas svīta”. Padomju Savienības cenzūras dēļ izrāde gandrīz netika uzvesta, bet pateicoties talantīgās balerīnas Maijas Pļiseckas uzstājībai un neatlaidībai izrāde tomēr piedzīvoja pirmizrādi un kļuva par kulta izrādi. Neko spilgtāku un erotiskāku (kaut arī daudzas efektīgas ainas cieta no cenzūru “šķērēm”) padomju baleta publika savu mūžu nebija redzējusi…
Vēl joprojām Sanktpēterburgas teātra baleta zvaigznes velta savus priekšnesumus izcilās balerīnas piemiņai.
Labākie Marijas un Mihaila teātru dejotāji šo projektu radījuši, lai pieminētu vienu no izcilākajām 20.gadsimta baletdejotājām, - programmā ietverta viencēliena izrāde “Karmenas svīta” un izcilās balerīnas Maijas Pļiseckas repertuāra labākie numuri.
Maija Pļisecka (1925.-2015.) bija neatvairāma visās lomās, no Odetas – Odīlijas “Gulbju ezerā” un Kitrijas “Donā Kihotā” līdz Eginai “Spartakā”. Taču par viņas dzīves galveno baletu kļuva “Karmenas svīta”. Loma un tās izpildītāja skatītāju apziņā saaugās tik cieši, ka pēc Maijas Pļiseckas dejot “Karmenas svītu” uzņēmās vien retā baletdejotāja. Bet tikai 2005.gadā, kad Lielajā teātrī tika svinēta Maijas Pļiseckas 80 gadu jubileja, galvenais baletmeistars Aleksejs Ratmanskis ar viņas svētību atkal cēla “Karmenas svītu” Krievijas galvenās skatuves prožektoru gaismā. Sākumā titulloma tika uzticēta tikai Marijai Aleksandrovai. Vēlāk savu traktējumu piedāvāja Svetlana Zaharova un Uļjana Lopatkina. 2010.gadā “Karmenas svītu” iestudēja Marijas teātrī. Šodien soliste Oksana Bondareva mirdz uz Mihaila teātra skatuves. Viņas partneris ir nopelniem bagātais Krievijas Marijas teātra mākslinieks Igors Kolbs.
Pieskaroties Maijas Pļiseckas mantojumam, izcilie mākslinieki nolēma neaprobežoties ar galvaspilsētas triumfu, tāpēc mums, skatītājiem, ir ļoti paveicies, ka vienlaicīgi varam atcerēties leģendāro baletdejotāju Pļisecku un baudīt brīnišķīgo mūsdienu baleta meistaru mākslu.
Maija Pļisecka ne vienu vien reizi ir teikusi: “Karmena dzīvos, kamēr dzīvošu es.” Tagad liktenis ļāva viņai citādi teikt: “Es miršu. Karmena paliks.”

Pasākuma norises ilgums – 2 stundas (ieskaitot starpbrīdi)
Izrāde domāta skatītājiem no 10+

 

 
Nav gaidāmo pasākumu