Liepājas Dzintaram 55 / labākais no festivāla Liepājas Dzintars

25.maijā koncertzālē “Liepājas Dzintars” ar vērienīgu koncertu tiks svinēta leģendārā festivāla “Liepājas Dzintars” 55 gadu jubileja.

 

Pirmais plaša mēroga mūzikas pasākums Liepājā notika pirms 55 gadiem – 1964.gadā -, kad to sauca par Baltijas republiku estrādes kolektīvu salidojumu, kopš šī notikuma pagājuši 55 gadi. "Liepājas Dzintars" ir viens no senākajiem rokmūzikas festivāliem pasaulē. 1966.gadā norisinājās festivāls “Kad tiekas draugi”, un tikai 1967.gadā tas ieguva “Liepājas Dzintara” nosaukumu. Plašāko apmeklētību festivāls sasniedza 1972.gadā, kad koncertestrādē “Pūt, vējiņi!” bija aptuveni 30 000 cilvēku. Astoņdesmitajos gados festivāls pieklusa uz septiņiem gadiem, bet 1987.gadā “Liepājas Dzintaru” apmeklējušie 20 000 klausītāju bija pierādījums tam, ka šis pasākums ir nepieciešams.

 

Kā pirms divdesmit gadiem – 1999.gadā – grāmatā “Dzintarā kaltā rokenrola katedrāle”, kas veltīta leģendārajam festivālam, izteikusies pazīstamā muzikoloģe un mūzikas žurnāliste Daiga Mazvērsīte, “vismaz reizi mūžā “Liepājas Dzintarā” ir jābūt katram”. Kā pierādīja vēlāko gadu festivāla dalībnieku saraksts, Liepājā notikušajā festivālā gadu gaitā ir uzstājušies un laurus plūkuši teju visi Latvijas ievērojamākie dziedātāji un grupas.

 

Tāpēc 25.maija vakarā festivāla jubilejas koncertā uz skatuves kāps mūziķi, kuri bijuši saistīti ar “Liepājas Dzintaru” vai guvuši uzvaras tā skatēs, daudzi no tiem – liepājnieki, to skaitā: Zigfrīds Muktupāvels, Igo, Ivo Fomins, Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Olga Rajecka, "Double Faced Eels", Ieva Kerēvica un The Spirit Shadows (2002 Grand Prix),  Stroncijs, Jura Pavītola grupa,  Armands Alksnis,  Aivars Gudrais, Vjačeslavs Mitrohins un daudzi, daudzi citi.  Koncerta daļā pavadīs Jāņa Strazda pavadošā grupa.  Nostaļģija, vislabākās atmiņas, leģendāra satikšanās, labākais no festivāla „Liepājas Dzintars” Liepājā!

 

Daži interesanti fakti par festivālu (no grāmatiņas “Dzintarā kaltā rokenrola katedrāle”):

*Kopš festivāla dibināšanas tajā startējuši 303 muzikālie kolektīvi, kas kopumā pārstāvējuši 20 valstis

*Koncertestrādē “Pūt, vējiņi!” notikuši 23 populārās mūzikas festivāli, taču “Liepājas Dzintara” vārds bijis tikai 19 no tiem.

*Latvija festivālos bijusi pārstāvēta ar 170 grupām un mūziķu kolektīviem, Lietuva – ar 44, Igaunija – ar 18, Krievija – ar 15, Zviedrija – ar 9, Baltkrievija – ar 8, Lielbritānija un Gruzija – pa 7, Moldova – ar 5, Armēnija, Ukraina un Dānija – pa 3, Vācija, Polija un Itālija – pa 2, Francija, Norvēģija, Somija, ASV un Kanāda – pa 1 reizei.

*Grupa “Līvi” festivālā uzstājušies 14 reižu, “Neptūns” – 10, “Zvaigznīte” – 8

*Prestižā Lielā balva jeb “Grand Prix” pirmo reizi pasniegta 1969.gadā, bet savu īpašnieku tā atradusi tikai 17 reižu – nereti žūrija galveno balvu nolēma nepiešķirt nevienam. Lielo balvu ieguvuši tikai Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas pārstāvji.

*Pa astoņām reizēm tas izdevies Latvijai un Lietuvai, bet vienu reizi balva aizceļoja uz Zviedriju, turklāt tas notika iepriekšējā festivālā 2004.gadā, kad “Grand Prix” ieguva grupa Tony Clifton. Tikai trīs kolektīvi “Lielo balvu” ieguvuši divas reizes – “Oktāva” un “Ekrāns” no Lietuvas, kā arī “Zodiaks” no Latvijas

*Tikai 1989. gadā “Liepājas Dzintarā” pirmo reizi uz skatuves kāpa īstie ārzemnieki, par kuriem tika uzskatīti ārpus bijušās PSRS dzīvojošie mūziķi.

*”Liepājas Dzintars” nekad nav noticis tajos gados, kas beidzas ar ciparu “5”.

 

Vairāk informācijas: +371 29131458

 
Nav gaidāmo pasākumu