Muzikāls uzvedums VIENS PRĀTS AR OTRU

Piedalās: Renārs Kaupers (balss, ģitāra), Iveta Apkalna (ērģeles), Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris, Einārs Lipskis (taustiņinstrumenti), Mārcis Lipskis (bass), Pēteris Narubins (ģitāra, mandolīna), Jurģis Lipskis, Pauls Šūnemanis (perkusijas), Lolita Svilāne (flauta), Kārlis Rupainis (čells), solo Marī Džo Šūnemane (Marie Jo Schuenemann)

Programmā:

8 planētu brīnumdziesma (Renārs Kaupers/Indra Sproģe)
Kas māca mūs lasīt (Renārs Kaupers/Inese Zandere)
Māja, skurstenis un mēs (Renārs Kaupers/Inese Zandere)
Mazais Žanis (Renārs Kaupers/Moriss Krēmers (atdz. Cecīlija Dinere)
Sliņķa dziesma (Renārs Kaupers/Indra Sproģe)
Kaķu vakara staigāmdziesma (Renārs Kaupers/Inese Zandere)
Vakarā (Renārs Kaupers/Inese Zandere)
Lietusbikses (Renārs Kaupers/Inese Zandere)
Zivtiņu nedēļdziesma (Renārs Kaupers/Indra Sproģe)
Cukurdozes valsītis (Renārs Kaupers/Indra Sproģe)
Krokodīlis (Renārs Kaupers/Indra Sproģe)
Divi prāti (Renārs Kaupers/Inese Zandere)
Rīta darbs (Renārs Kaupers/Inese Zandere)

Muzikālajā uzvedumā skan arī Dmitrija Šostakoviča, Imanta Zemzara un Žorža Bizē mūzika

PAR UZVEDUMU:

“Viens prāts ar otru” ir sirsnīgs, īpaši 2017. gada ērģeļmūzikas festivālam „ORGANismi” tapis muzikāls uzvedums, kura pamatā ir Renāra Kaupera dziesmas. Neiztrūkstoša visu festivālu sastāvdaļa un Ivetas vēlme ir uzvedumi, kurā piedalās bērni – pirmajā gadā tas bija veltījums Rainim, otrajā – iedvesmas avots rasts Džanni Rodari pasakās, bet pērn – sadarbībā ar Renāru Kauperu. Koncertuzveduma “Viens prāts ar otru” pamatā ir Renāra Kaupera dziesmas bērniem jaunos aranžējumos, kurus izpilda pats autors, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērni un jaunieši, instrumentālā grupa Eināra Lipska vadībā un ērģelniece, festivāla “ORGANismi” mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna. Muzikālā uzveduma galvenā intriga: vai ērģeles var atskaņot arī Renāra Kaupera dziesmas?

Iveta Apkalnas sniegumu ārvalstu prese raksturo: “Viņa ir zvaigzne uz zvaigznēm netipiska instrumenta, unikālā veidā apvienojot fenomenālu artistiskumu un radošu interpretācijas briedumu” (Der Standart”). Iveta ir viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm. Viņas spēlē savienojas spožs koncertiskums, perfekta virtuozitāte un nevainojama stila izpratne. Ivetai raksturīgais dzirkstošais dzīvesprieks un vienlaikus ļoti nopietnā attieksme pret darbu, rūpīgā attieksme pret detaļām un vienlaikus spēja uzburt vērienīgas interpretācijas ļauj karaliski pārvaldīt instrumentu, ko mēdz dēvēt par mūzikas instrumentu radības kroni. Par savu īpašu misiju Iveta uzskata ērģeļmūzikas ieskandināšanu ārpus baznīcu mūriem, propagandējot ērģeles arī kā lielisku koncertinstrumentu bez sakrālās funkcijas.
Kopš 2017. gada janvāra Iveta Apkalna ir Hamburgas Elbas Filharmonijas goda ērģelnieci (Titularorganistin), kas tur regulāri koncertē un ir šīs zāles ērģeļu koncertu programmu sastādītāja un mākslinieciskā vadītāja.
Iveta Apkalna sniegusi lielu ieguldījumu Latvijas mūzikas dzīves attīstīšanā, panākot to, ka Latgales vēstniecībai GORS kopš 2014. gada pavasara ir pašiem savas digitālās ērģeles. Iveta ir arī tur notiekošā starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla ”ORGANismi” mākslinieciskā vadītāja.

 
Nav gaidāmo pasākumu