Trio Mashrabiya. Austrumu mūzikas tīrradņi

Kamerzāles sērija PERSONĪGI

Jēdziens mashrab sufītu dzejā tiek attiecināts uz vīnu un simboliski izmantots, lai aprakstītu dievišķās klātbūtnes skaistumu. Mashrabiya ir arī arābu arhitektūrai raksturīgs ornamentālais elements, kas sniedz patvērumu no karstās vasaras saules un ļauj mājās ieplūst spirdzinošai gaisa plūsmai no ielas. Tieši šādā karstā, Vidusjūrai raksturīgā vasarā dzima ansamblis Trio Mashrabiyasvaiga gaisa malks tradicionālās austrumu mūzikas pasaulē. Tā pamatā ir divi jauni mūziķi, kas aizraujas ar Vidusjūras un Vidējo austrumu mūziku izraēliešu flautiste Meira Segala un nomadu cilts atvase - lautists Tristans Drīsenss. Dziļā izpratne par austrumu tradīcijām ļauj mūziķiem radīt oriģinālus skaņdarbus ar brīvu un modernu pieeju senajai mūzikai.

Liepājas koncertzālē dzirdēsim Tristana Drīsena, Meiras Segalas un pasaules mūzikas virtuoza Rosa Deilija (Ross Daly) orģinālkompozīcijas, improvizācijas un austrumu seno melodiju apdares, kas radītas, balstoties mūziķu pieredzē un padziļinātā austrumu tradīciju izpētē.

Trio Mashrabiya:

Meira Segala (Meira Segal – niedru flauta jeb nejs, kavals)

Tristans Drīsenss (Tristan Driessens – ūds, lauta)

Bidžans Čemirani (Bijan Chemirani – persiešu bungas jeb zarbs)

Video:

Meira Segala nāk no Izraēlas. Astoņpadsmit gadu vecumā savā ceļojumā uz Sīnaja smilšu tuksnesi, viņa atklāja niedres flautu jeb neju. Vēlāk māksliniece savā repertuārā iekļāvusi arī citas flautas – bulgāru kavalu, ēģiptiešu kavlu, kā arī dūdas. Kopā ar pasaules mūzikas spīdekļiem Meira Segala dažādos mūzikas festivālos un koncertzālēs uzstājusies Eiropā, ASV, Kanādā, Indijā, Dienvidāfrikā un Vidējos austrumos.

Tristans Drīsenss dzimis klejotāju ģimenē un lielāko daļu savas bērnības pavadījis, ceļojot ar zirgiem un vagoniem. Klausoties sefardu un andalūziešu mūziku, mākslinieks atklāja austrumu lautu jeb ūdu. Iedvesmojies no plašajām iespējām, ko sniedz ūds, Tristans Drīsenss kopā ar dažādiem ansambļiem uzstājies visā Eiropā. Viņš ir arī dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs ansamblim Lâmekân Ensemble, kas ir kā malks svaiga gaisa Osmaņu impērijas mūzikas tradīcijā.  

Bidžans Čemirani apguva persiešu bungas jeb zarba spēli jau agrā bērnībā kopā ar savu tēvu un brāli. Viņš uzaudzis izsmalcinātā muzikālā atmosfērā, kas ļāva viegli apgūt gan spēles tehniku, gan mūzikas teoriju un tradīcijas. Divdesmit divu gadu vecumā viņš kopā ar pasaules mūzikas virtuozu, pat par guru dēvēto Rosu Deiliju (Ross Daly) ierakstīja savu pirmo albumu Gulistan, jardin des roses.

Koncerta ilgums: Aptuveni 1h 30 min, vienā daļā

Biļetes:  sākot no 10,00 eiro

Pasākumam tuvojoties biļešu cena var tikt mainīta.

Atlaides:

  • Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem – 25%
  • Personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem – 50%
  • Ģimenes biļetes 1 vai 2 pieaugušie + 2 bērni (vai vairāk) – 25%

Grupu biļetes:

  • 10-30 personas – 20%
  • 30 un vairāk personas -25%

Norises vieta: Kamerzāle

Organizē: Lielais dzintars

 
Nav gaidāmo pasākumu