Brīvdienu mūzika 2019. Elīna Šimkus

Piedalās: Elīna Šimkus (soprāns) un Ērika Millere (klavieres, klavesīns)

Programmā: opermūzika, dziesmas un senā mūzika

Elīna Šimkus ir eleganta, sievišķīga dziedātāja, kuras izteiksmīgā un dzidrā balss lunkani pārvietojas pa virtuozām pašām un valdzina melodiskos skaņu vijumos. Viņa ir viena no pieprasītākajām dziedātājām Latvijā, kura īpaši spoži sevi apliecinājusi kā Mocarta un baroka mūzikas izpildītāja. Izteiksmīga aktrise, kura spēj iedzīvināt gan operas tēlu likteņus, gan aizkustināt ar liriskām kamermūzikas lappusēm un sajūsmināt ar solo partijām vokāli simfoniskos skaņdarbos.

Koncerts būs kā retrospekcija par Elīnas tapšanas ceļu mūzikā un dziedāšanas mākslā. Meitene no Neretas ar milzīgām darbaspējām 15 gadu vecumā iestājās Mediņskolā Rīgā, lai pulētu Dieva doto dāvanu – balsi. Tālāk studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Norvēģijas Mūzikas akadēmijā, kur Elīna ieguva maģistra grādu atskaņotājmākslā ar specializāciju Mocarta lirisko soprānu repertuārā. Uzsākot jau profesionālās dziedātājas gaitas, kā viessoliste Elīna uzstājusies operteātros Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Itālijā, Francijā, Polijā un Krievijā.
Dziedātājas vokālā meistarība un artistiskums īpaši uzplaukst Mocarta mūzikā – koncertā Elīna iemiesosies viltīgajā Despīnā no operas ’’Tā dara visas’’ un šarmantajā Suzannā no operas ’’Figaro kāzas’’, kā arī pasaku meistara Nikolaja Rimska – Korsakova uzburtajā Sniegbaltītes tēlā un emocionāli uzlādētās itāļu verisma lappusēs. Neiztikt arī bez košā baroka ģēnija Georga Frīdriha Hendeļa operu ārijām, kurās Elīnas balss, šķiet, jūtas kā zivs ūdenī. Skanēs brīnumskaistā Almirēnas ārija no operas ’’Rinaldo’’, kas, iespējams, ir slavenākais baroka lamento dziedājums un koķeti galantā Atalantas ārija no operas ’’Kserkss’’. Atblāzmās no pavadītā laika Skandināvijā – sapņainais Edvards Grīgs, kurš dziesmā ’’Gulbis’’ simboliski uzgleznojis gulbja grāciju un atvadīšanos no dzīves, un 20. gadsimta zviedru komponists Tūre Rangstrēms ar rezignēto noktirni ’’Lūgšana naktij’’. Kā arī vokālās lirikas pērles no ģeniālā krievu melodiķa Sergeja Rahmaņinova, trauksmainās dvēseles lidotājas Lūcijas Garūtas un mūsu pašu klasiķa Jāzepa Vītola.

Ārzemju prese Elīnu Šimkus raksturojusi kā "spoži skanošu, apveltītu ar skaistu kantilēnu un pārsteidzoši krāšņu un stabilu augšējo reģistru" ("OperaNews.Ru", Krievija), "jauneklīgi un svaigi skanošu soprānu" ("Kölner Stadtanzeiger", Austrija), "enerģisku, muzikālu, apveltītu ar skaistu un elastīgu balsi” ("Gazeta Wyborcza", Polija), ar „gaišu, lirisku balsi, kas pelnījusi visaugstāko atzinību" ("Der Neue Merker", Austrija), parādot "apskaužamu meistarību, apvienodama pārliecinošu aktierspēli ar tai atbilstošu vokālo tehniku" ("NRA", Latvija). "Daudzsološās dziedātājas sniegums ir niansēts, vokālais reģistrs izlīdzināts, augšējā tesitūra skanīga un apveltīta ar lielisku krāsu paleti." ("Pärnu Postimees", Igaunija).

 
Nav gaidāmo pasākumu