GREGORISKIE DZIEDĀJUMI

 

Zvaigznes dienai veltītajā koncertprogrammā skanēs viduslaiku dziedājumi, kurus savulaik klosteros dziedāja mūki, un improvizācijas sitaminstrumentiem, kopā veidojot savdabīgu, mūsdienīgu dialogu starp laikmetiem. Riharda Zaļupes (marimba), Ivara Kalniņa (sitaminstrumenti), Guntara Prāņa (rata lira) un vokālās grupas “Schola Cantorum Riga” izpildījumā savīsies cauri gadsimtiem mantotās mūzikas vērtības ar to interpretācijām mūsdienu cilvēka skatījumā.

Gaidāma garīga meditācija ar ritmiskām interlūdijām, kuru vēl īpašāku vērtīs Latvijā vienīgās rata liras skanējums. Rata lira ir unikāls viduslaiku stīgu instruments, kas interesantā veidā savieno viduslaiku un tradicionālās mūzikas pasaules.

Piedalās:

Vokālā grupa “Schola Cantorum Riga”

Guntars Prānis (rata lira)

Rihards Zaļupe (marimba)

Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti)

Vokālā grupa „Schola Cantorum Riga” tika dibināta 1995. gadā kā īpašs ansamblis senās mūzikas, sevišķi gregoriskā korāļa, autentiskai interpretēšanai un ir attīstījusies par grupu ar ļoti plašu un daudzveidīgu repertuāru. Tās viens no galvenajiem mērķiem ir atskaņot mūziku augstā mākslinieciskā un profesionālā līmenī, kas atspoguļojas grupas daudzajos koncertos Latvijā un ārzemēs, kā arī regulāros ierakstos. Arī šodien „Schola Cantorum Riga” galvenokārt atskaņo viduslaiku mūziku un pievēršas mūsdienu latviešu komponistu darbu atskaņošanai.

Grupas dziedātāji ir profesionāli mūziķi un mūzikas studenti, kurus vieno mīlestība uz seno mūziku un vēlme to atskaņot pēc jaunākajām atziņām senās mūzikas autentiskas interpretēšanas jomā.

Par mūzikas albumu "Rīgas mesa" saņemta Latvijas Ierakstu gada balva un par spilgtu koncertdarbību 2016. gadā ansamblis nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai.

Guntars Prānis ir senās mūzikas ansambļa "Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un profesors. Kopā ar ansambli G. Prānis veic aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs, kā arī ieskaņojuši neskaitāmus mūzikas ierakstu albumus. Kopš 2000. gada viņš ir arī Rīgas Doma mūzikas direktors, vada Rīgas Doma kori un vokālo grupu „Laudate”. Studējis seno mūziku Austrijā, Vācijā un Šveicē, īpaši pievēršoties viduslaiku mūzikai. G. Prānis ir daudzu publikāciju autors un pieprasīts lektors dažādos senās mūzikas kursos un konferencēs Latvijā un ārzemēs. Studējis pie nozīmīgākajiem gregoriskā korāla speciālistiem G.Joppiha, J.B.Gošla, A.Turko, F.Prasla. Ir starptautiskās Gregoriskā korāļa pētniecības asociācijas (AISCGre) biedrs.

Rihards Zaļupe ir godalgots latviešu komponists un sitaminstrumentu virtuozs, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas mūziķis, kā arī docētājs J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Paralēli darbam LNSO R. Zaļupe daudz spēlē kamermūziku un solo. Atskaņojis solo ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Valsts kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Profesionālo Pūtēju orķestri „Rīga”, “Sinfonia Concertante”, Vidzemes kamerorķestri. Ļoti cieši sadarbojas ar brāļiem Raimondu un Oskaru Petrauskiem.

Lielu nozīmi R. Zaļupes dzīvē ieņem komponēšana un aranžēšana. Radīti vairāki skaņdarbi sitaminstrumentiem, marimbai, klavierēm, orķestriem, koriem u.c. 2008. gadā iznācis R. Zaļupes pirmais kompaktdisks „Marimba Dance”. R. Zaļupe un albums “Marimba Dance” saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada Balvu 2008 nominācijā “Gada debija”.

R. Zaļupe koncertējis Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Čehijā, Ungārijā, Austrijā, Šveicē, Francijā, Vācijā, Beļģijā, Itālijā un Spānijā. Blakus akadēmiskajai mūzikai Rihards Zaļupe daudz spēlē džeza, latino, popa un rokmūziku, kā arī house mūziku kā bundzinieks un perkusionists.

 Ivars Kalniņš ir Latvijas Nacionālās operas un baleta simfoniskā orķestra mākslinieks. Kā bundzinieks un perkusionists aktīvi spēlē un sadarbojas ar daudziem ansambļiem un māksliniekiem (Remix, Igo Fomins, Karīna Tatarinova, Ludus, Putnu Balle, Turaidas roze, Jukebox, Tenoru trio, Ilona Bagele, Labvēlīgais tips,Tev Tuvumā), kā arī komponistiem (Uldis Marhilēvičs, Valts Pūce). Ivars var pielāgot savu spēli jebkuram mūzikas stilam, tāpēc viņš ir pieprasīts perkusionists Latvijā.

Video ieskats:  https://www.youtube.com/watch?v=7QWWgzNCuPs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3qAgsox3iTQLEF6KP_agRTSq3_gRlwp__P9-Al3w5jhgJ2JpqZrOFQbFk 

Koncerta ilgums: 1h 20 min, vienā daļā 

Biļetes: sākot no 7,00  eiro (pasākumam tuvojoties biļešu cena var tikt mainīta)

Atlaides:

  • Personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem – 50%
  • Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem – 25%
  • Ģimenes biļetes 2 pieaugušie + 2 bērni (vai vairāk) – 25%

Grupu biļetes:

  • 10-30 personas – 20%
  • 30 un vairāk personas -25%

Norises vieta: Lielā zāle

Organizē: "Lielais dzintars" sadarbībā ar "Latijas koncerti". 

Cienījamie koncertzāles “Lielais dzintars” apmeklētāji!

Lūdzam ievērot SIA “Lielais Dzintars” noteikumus, lai kultūras pasākuma baudīšana būtu patīkama ikvienam apmeklētājam.
Koncertzāle “Lielais dzintars” apmeklētājus gaida jau stundu pirms pasākuma sākuma. 

Biļetes uz koncertzāles pasākumiem jāiegādājas katram pasākuma apmeklētājam, ievērojot, ka uz pasākumiem, kas paredzēti pieaugušo auditorijai, bērni līdz 5 gadu vecumam netiek ielaisti. Vecāki (pavadošās personas) ar bērniem vecumā no 5 līdz 10 gadiem lūgti iegādāties biļetes parterā un/vai zāles izejas durvju tuvumā, lai gadījumā, ja bērnam pasākuma laikā nepieciešams atstāt pasākuma zāli, to varētu izdarīt pēc iespējas nemanāmāk, netraucējot citus pasākuma apmeklētājus.

Apmeklētājiem ratiņkrēslos un viņu pavadonim, iepriekš piesakoties, piedāvājam īpašas vietas parterā. Īpašās biļetes iespējams rezervēt un iegādāties tikai koncertzāles “Lielais dzintars” Informācijas centrā pa tālruni +371 63424555, e-pastu [email protected] 
Informācijas centra darbinieks - kasieris informēs koncertzāles Klientu apkalpošanas daļu, kas nodrošinās vietu pieejamību. Ierodoties uz pasākumu, lūdzam vērsties Informācijas centrā, kura personāls palīdzēs nokļūt vajadzīgajā stāvā un sēdvietā. Ēkā ierīkots panorāmas lifts, lai apmeklētāji ar kustību traucējumiem varētu nokļūt nepieciešamajā ēkas stāvā.

Lūdzam koncertzālē ierasties savlaicīgi - pēc 3. zvana, sākoties pasākumam, ieeja zālē tiek pārtraukta. 
Koncertzāles apmeklētājiem ir pienākums pirms ieiešanas zālē izslēgt mobilos telefonus, atskaņotājus, pulksteņu vai citu elektronisko ierīču skaņas signālus. 

Apmeklētajiem ir aizliegts lietot un izmantot fotoaparātus, kino un video kameras, kā arī skaņu ieraksta aparatūru koncertzālē un pasākuma laikā. Fotografēšana, filmēšana un audio ieraksta veikšana ir pieļaujama tikai profesionāliem mērķiem, iepriekš saņemot SIA “Lielais Dzintars” atļauju.
Pasākuma laikā var tikt veikta arī filmēšana un fotografēšana no SIA “Lielais dzintars”, pasākuma rīkotāja, pasākumu mākslinieku un citu tam pilnvaroto personu puses. Iegādājoties biļeti uz pasākumu un / vai apmeklējot koncertzāli “Lielais dzintars”, apmeklētājs piekrīt, ka var tikt fotografēts un filmēts, ka viņa attēls var tikt izmantots filmās, fotogrāfijās, audiovizuālajos ierakstos, visas tiesības uz šādu materiālu un tā izmantošanu pieder SIA “Lielais Dzintars” vai attiecīgi pilnvarotajai trešajai personai, šādu materiālu (izņemot SIA “Lielais Dzintars” pastāvīgajā video novērošanā fiksēto un apsardzes nofilmēto materiālu) SIA “Lielais Dzintars”, pasākuma rīkotājs vai attiecīgi pilnvarotā trešā persona var izmantot pēc saviem ieskatiem visā pasaulē jebkuros plašsaziņas līdzekļos reklāmas nolūkos vai citam mērķim, kā arī komerciālos nolūkos, piemēram, DVD izdošanā, bez jebkādas atlīdzības vai kompensācijām par iepriekš minēto apmeklētājam.

 
Nav gaidāmo pasākumu