TEĀTRIS IR VISUR KULDĪGĀ / Taņas dzimšanas diena

Izrādes garums: 1h 50min

Režija: Mārtiņš Eihe
Telpa un kostīmi: Ieva Kauliņa
Dramaturģija: Laila Burāne
Izrādes projekta vadītāja: Maija Pavlova
Idejas autors: Deniss Hanovs
Lomās: Artūrs Čukurs vai Reinis Boters, Mārtiņš Eihe, Jānis Kronis, Jana Ļisova

Skatītāji tiek aicināti kļūt par ciemiņiem gaviļnieces Taņas dzimšanas dienas svinībās. Kā jau katrā plašākas saimes kopā būšanas reizē, sanākušie neviļus sāk atminēties dažādus gan labi zināmus, gan rūpīgi slēptus un nereti pretrunīgus notikumus dzimtas vēsturē un risināt sarunas ne tikai par pagātni, bet arī par nākotni un sabiedrību, kurā dzīvojam.

Izrādes "Taņas dzimšanas dienas" pamatā ir Latvijas iedzīvotāju atmiņas, pārdomas un refleksijas par Latviju 20. gadsimtā, kas apkopotas Gētes institūta Rīgā, Ģertrūdes ielas teātra un citu partneru kopīgi veidotā projekta “Tavas atmiņas Latvijas nākotnei” ietvaros.

Izrādes radošā komanda – dramaturģe Laila Burāne, režisors Mārtiņš Eihe, māksliniece Ieva Kauliņa, aktieri Jānis Kronis un Jana Ļisova, mūziķis Artūrs Čukurs – cilvēku iesūtītos stāstus un atmiņas pārveidojuši ceļojumā uz privātām un kolektīvām atmiņu telpām.

“Taņas dzimšanas diena" uzlūkojama ne tikai kā mēģinājums sapulcēt pie viena galda atšķirīgi domājošos, bet arī kā sava veida psihoterapijas seanss, kas ar lietišķas atmiņu inventarizācijas palīdzību līdzēs pārvarēt pagātnes sāpīgās traumas. Iemācīs atcerēties bez ciešanām un sarunāties bez naida. Kaut gan - diez vai to spēs cilvēks, kura tuvinieki gājuši bojā izsūtījumā, vai kura acu priekšā nodedzinātas dzimtas mājas, piemēram. Turklāt traumatiskas atmiņas nav uztveramas tikai kā destruktīvs spēks vien, tās kalpo arī kā brīdinājums un nodrošinājums pret laikmeta lāstiem – nebrīvību un diktatūru.”

(Valda Čakare, Satori.lv, 03.05.2017.)

*Izrāde latviešu valodā, epizodiski skan krievu un vācu valoda



 
Nav gaidāmo pasākumu