RIGA ROOM AVANT-GARDE SESSIONS: GANELIN, GOTESMAN & PASHKEVICH

Rīgā uzstāsies leģendārais pianists Vjačeslavs Gaņeļins kopā ar izciliem meistariem - bundzinieku Arkady Gotesman un saksofonistu Deniss Pashkevich. 

Koncerta apmeklētājiem būs iespēja būt par daļu no unikāla notikuma - sadarbībā ar Jersika Records tiks veikts koncerta ieraksts, kas 2019. gadā tiks izdots vinila plates formātā.

Gaņeļins apgalvo, ka spēj izveidot kompozīciju no visa – pat no nejaušas intonācijas, pat no kļūdas, bet par viņu pašu "Ear magazine" saka, "Freids psiholoģijā ir tas pats, kas Ganeļins padomju džezā"

Vjačeslava Gaņeļina vārdu pazīst visi džeza mīļotāji – gan Lietuvā, kur pirms 45 gadiem Gaņeļins izveidoja savu fantastisko trio, gan visā postpadomju telpā, kur GTČ („Gaņeļins-Tarasovs-Čerkasins”) bija izlaušanās simbols un lepnuma iemesls, gan Izraēlā, kur Vjačeslavs dzīvo jau trīsdesmit gadu, gan visā pasaulē.

2017. gada februārī Gaņeļina trio ieguva Lietuvas valsts augstāko apbalvojumu mākslā – Nacionālo prēmiju „par lietuviešu nacionālās džeza skolas izveidošanu”. Par godu šim notikumam GTČ nospēlēja koncertu Dižkunigaišu pilī Viļņā. Pēdējo 15 gadu laikā viņi kopā uzstājās pirmo reizi. Kopš izcilais ansamblis izjuka un Gaņeļins aizbrauca no PSRS, mūziķi uz skatuves ir tikušies tikai trīs reizes. Toties katrs no mūziķiem ir izveidojis savu pārliecinošu solo karjeru.

Savas karjeras laikā Gaņeļins komponējis mūziku 60 kinofilmu skaņuceliņiem, vairāk nekā 40 teātra izrāžu mūziku, sešiem mūzikliem, trim operām un baletam.

Un, protams, viņš pastāvīgi koncertē visā pasaulē. Viņa grupas "Ganelin Trio Priority" – sastāvā spēlē lietuviešu saksofonists Petrs Višņausks (Petras Vyšniauskas) un vācu bundzinieks Klauss Kūgels (Klaus Kugel). Plaši pazīstami ir arī viņa dueti – ar pazīstamo komponisti, dziedātāju un dejotāju Esti Kenanu-Ofriju (Esti Kenan-Ofri), ar saksofonistu Nedu Rotenbergu (Ned Rothenberg) un kontrabasistu Vladimiru Volkovu.

Neticami veiksmīga ir izrādījusies arī Gaņeļina sadarbība ar Arkādiju Gotesmanu. Jau 30 gadus šis lieliskais mūziķis ir viens no Lietuvas pazīstamākajiem džezmeņiem. Būdams bundzinieks un komponists, dzejnieks un režisors, pedagogs un producents, Viļņas Klezmeru orķestra izveidotājs un divu mūzikas festivālu mākslinieciskais vadītājs, turklāt arī tapieris, kurš dievina mēmo kino, viņš valdzina gan ar svaigām idejām, gan ar meistarību šīs idejas iemiesot. Kā perkusionists viņš Eiropā ir iemantojis universāla mūziķa slavu: Gotesmans ir absolūti pārliecinošs kā džeza improvizators, kā bebop, afro, latino un akadēmiskās mūzikas atskaņotājs.

Deniss Pashkevich ir viens no Baltijas vadošajiem džeza mūziķiem – saksofonists, flautists, komponists, producents, skolotājs mūsdienu improvizācijās un džeza mūzikā, kā arī džeza mūzikas attīstībai Latvijā dibinātās aģentūras "Riga Room" un saksofonu festivāla "Jazz Room" mākslinieciskais vadītājs. Savas līdzšinējās karjeras laikā viņš guvis jau nozīmīgu starptautisku atzinību, kļūstot par piecu saksofonzīmolu oficiālo mākslinieku un šobrīd pārstāvot divus no tiem: "Marca Reeds" (Francija) un "Riga Winds Limited" (Lielbritānija/Latvija). Deniss piedalījies vairāk nekā 30 albumu ierakstos, no kuriem viens no pēdējiem un nozīmīgākajiem ir Latvijas un Dānijas džeza mūziķu kopprojekts – albums "Yours Faithfully", kura ierakstā dzirdams arī viens no pasaules vadošajiem džeza pianistiem Aaron Parks no ASV.

Biļetes no 5. septembra pieejamas Biļēšu Paradīze kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

 
Nav gaidāmo pasākumu