Ziemassvētku festivāls. Rīgas Doma Zēnu koris. Skaistākās Ziemassvētku melodijas.

Piedalās: Elīna Šimkus (soprāns), Ilze Reine (ērģeles), Rīgas Doma zēnu koris, diriģents Mārtiņš Klišāns 

Programmā:

Volfgangs Amadejs MOCARTS (Wolfgang Amadeus Mozart, 1765–1791)
Veni Sancte

Volfgangs Amadejs MOCARTS (Wolfgang Amadeus Mozart, 1765–1791)
Laudate Dominum

Francis ŠŪBERTS (Franz Schubert, 1797–1828)
Ave Maria

Urmas SĪSASKS (Urmas Sisask, 1960)
Ave Maria

Ola GJEILO (Ola Gjeilo, 1978)
Northern lights

Rihards DUBRA (1964)
Beata es virgo Maria

Knuts NĪSTEDS (Knut Nystedt, 1915-2014)
Laudate 

Bobs ČILKOTS (Bob Chilcott, 1955)
Shepherd’s carol

Bendžamins BRITENS (Benjamin Britten, 1913-1976)
Te Deum in C

Džejs ROUZS (Jay Rouse, 1949)
What child is this? 

Ādolfs ADĀNS (Adolphe Adam, 1803-1856)
Ak svētā nakts 

Ketrīna K. DEIVISA (Katherine K. Davis, 1892-1980)
Mazais bundzinieks

Trad. Angļu korālis un J. Pahelbela kanons, arr. M. Clawson
The First Noel

Sezārs FRANKS (César Franck, 1822-1890)
Panis Angelicus

Endrū Loids VĒBERS (Andrew Lloyd Webber, 1948)
Pie Jesu

Džons Francis VEIDS (John Francis Wade, 1711-1786), arr. C. Thiel
Adeste Fideles

Francis Ksavjē GRŪBERS (Franz Xaver Gruber, 1787-1863)
Klusa nakts, svēta nakts

Koncerts 1 daļā, ilgums apm. 1h20min.

PAR MĀKSLINIEKIEM:

ELĪNA ŠIMKUS, soprāns

Elīna Šimkus ir VII Starptautiskā Klaudijas Taevas konkursa jaunajiem operdziedātājiem laureāte. 2015. gadā par izcilu sniegumu nominēta Lielajai Mūzikas balvai. Ārzemju prese viņu raksturojusi kā "spoži skanošu, apveltītu ar skaistu kantilēnu un pārsteidzoši krāšņu un stabilu augšējo reģistru" (OperaNews.Ru).

Elīnas repertuārā ir vairāk nekā 40 lielformas skaņdarbu, kopumā iestudētas 16 operu lomas, no kurām 6 ir baroka operās un 3 – Mocarta operās. Kā viessoliste uzstājusies operteātros Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Itālijā, Francijā, Polijā un Krievijā. Kopš 2014. gada regulāri sadarbojas ar itāļu baroka operas kompāniju Coin du Roi un kopš 2017.gada – ar senās mūzikas ansambli Fantasia Ficta Šveicē, savukārt Latvijā Elīnai izveidojusies cieša sadarbība ar baroka mūzikas orķestri Collegium Musicum Riga un tā māksliniecisko vadītāju Māri Kupču. Elīna studējusi pie Margaritas Gruzdjevas Rīgā un ieguvusi maģistra grādu izpildītājmākslā Norvēģijas Mūzikas akadēmijā Oslo pie prof. Bārbrū Marklunas. Pašlaik Elīna studē JVLMA Senās mūzikas katedras maģistrantūrā pie Māra Kupča.

Pēc debijas Mēlijas lomā Mocarta operā Apollo et Hyacinthus Milānas Litta Teātrī, Classicaonline rakstīja: "Patiesi vadošā vakara balss bija Elīna Šimkus - fantastiska visos aspektos. Dzidra, intonatīvi tīra un spoža balss augšējos reģistros un sulīga vidusreģistrā. Šimkus dominē uz skatuves ar savu personību, vokālo un aktierisko meistarību, un izrādes beigās saņem pelnīto triumfu no skatītājiem".

ILZE REINE, ērģeles

Ilze Reine ērģeļspēli studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie asoc. prof. Larisas Bulavas (maģistra grāds 1999. gadā) un Baznīcas Mūzikas augstskolā Herfordā, Vācijā. Papildinājusi zināšanas Štutgartes ērģeļu akadēmijā, Hārlemas ērģeļu akadēmijā u.c. pie J. Laukvika, L. Lomana, E. Koimana, O. Latrī; improvizācijas prasmes apguvusi meistarklasēs pie J. Esla, P. Plaņavska.
Kopš 1996. gada ir ērģelniece, kora un mūzikas dzīves vadītāja Rīgas Sv. Jāņa baznīcā; līdztekus ir Latvijā un ārvalstīs aktīvi koncertējoša mūziķe, kā arī pasniedzēja LELB Lutera akadēmijā un Jāzepa Vītola LMA.

RĪGAS DOMA ZĒNU KORIS (RDZK)

Dibināts 1950. gadā, Rīgas Doma zēnu koris Latvijas koru saimē ir viens no visaktīvāk koncertējošiem kolektīviem, kura devums ir novērtēts ar Lielo Mūzikas balvu – nopietnāko apbalvojumu mūzikā mūsu valstī. 2009. gadā RDZK tika vēlreiz nominēts šai godpilnajai balvai. Šoreiz – par J. S. Baha „Ziemassvētku Oratorijas” interpretāciju. Bet Artura Onegēra oratorijas “Žanna d’Arka uz sārta” uzvedums, ko rīkoja Valsts akadēmiskais koris “Latvija” , nominēts LMB Gada uzveduma kategorijā. Gada balvu par labāko mūzikas ierakstu RDZK jau saņēmis divreiz. Arī 2009. gadā zēnu koris bija izvirzīts mūzikas ierakstu balvai akadēmiskās mūzikas nominācijā par ierakstu J. S. Bahs „Choral motets and organ solo”, bet 2011. gadā – par ierakstu „Ave Maria”.

Vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu RDZK vadīja Jānis Erenštreits, kura darbība saistīta ar nozīmīgu devumu Latvijas kultūrizglītībā - zēnu kora kustības veidošanu Latvijā, zēnu kora dziedāšanas tradīciju kopšanu un uzturēšanu, jauna izglītības modeļa - Rīgas Doma kora skolas (1994.) izveidošanu Latvijā.
Kopš 1998. gada kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Mārtiņš Klišāns. Patlaban koris piedalās vairākos Latvijas Nacionālās operas iestudējumos: Džakomo Pučīni operā „Toska”, Pētera Čaikovska operā „Pīķa dāma”, Žorža Bizē operā „Karmena”, arī 2013. gadā iestudētajā Bendžamina Britena bērnu operā „Mazais skursteņslauķis”.

Regulāri ir kora koncertceļojumi pa Japānu un Vāciju, tāpat kā dalība Starptautiskos festivālos, kormūzikas simpozijos: ASV, Itālijā, Francijā, Zviedrijā, Šveicē u.c.Līdzās sniegumam labdarības akcijās un priekšnesumiem daudzām Latvijā oficiālās vizītēs esošām amatpersonām (to vidū ASV, Somijas, Uzbekijas, Ukrainas un Turcijas prezidenti, Velsas princis Čārlzs, Apvienotās Karalistes karaliene Viņas Majestāte Elizabete II u.c.), regulāri notiek kora koncerti ne tikai visas Latvijas vadošajās koncertzālēs un baznīcās, bet arī daudzās jo daudzās pasaules valstīs. 2010. gadā koncertceļojuma laikā pa ASV koris uzstājās Baltajā namā un saņēma ASV prezidenta Baraka Obamas un viņa kundzes rokasspiedienus, pateicību par kora izcilo sniegumu un laba vēlējumus.

MĀRTIŅŠ KLIŠĀNS, diriģents

Beidzis E. Dārziņa speciālo mūzikas vidusskolu un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas kordiriģēšanas nodaļu pie prof. Imanta Kokara. Papildinājis vokālās iemaņas Štutgartes Baha Akadēmijā pie prof. Brjūsa Ābela (Bruce Abel). Dziedājis Rīgas Vokālajā Grupā un kamerkorī Ave Sol. Kā vokālists piedalījies vairāku baroka laika operu un oratoriju atskaņojumos, to vidū G. F. Hendeļa Mesijā, J. S. Baha Ziemassvētku oratorijā, H. Pērsela operās Feju karaliene un Didona un Enejs. Par pēdējo kopā ar radošo grupu saņēmis Lielo Mūzikas Balvu. 2009. gadā saņēmis Maģistra grādu Latvijas Mūzikas Akadēmijas diriģēšanas nodaļā. Strādā par lektoru JVLMA.

Darbojies kā Latvijas Universitātes jauktā kora Juventus, Starptautisko konkursu laureāta – kamerkora Sacrum un jauktā kora Beverīna diriģents. Ievēlēts par XXIV un XXV Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģentu.

Kopš 1998.gada Mārtiņš Klišāns ir Rīgas Doma zēnu kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs. Astoņpadsmit pēdējie RDZK CD ieraksti veikti M. Klišāna vadībā. Tieši M. Klišāna darbības laikā RDZK tiek piešķirta Lielā Mūzikas Balva, koris tiek tai nominēts vairākkārt, tāpat kā kora ieraksti tiek nominēti Gada ierakstu balvai.

 
Nav gaidāmo pasākumu