Ziemassvētku festivāls. VAK Latvija un Māris Sirmais. Ziemassvētku zvaigzne.

Piedalās: Kristīne Adamaite (ērģeles), Oskars Petrauskis (saksofons), VAK “Latvija”, diriģents Māris Sirmais

Programmā:

I daļa

Sergejs RAHMAŅINOVS (Sergei Rachmaninoff, 1873-1943)
Izlase no cikla “Visas nakts liturģija” (a cappella)

II daļa

Ēriks EŠENVALDS (1977)
Adoremus in aeternum

Mortens LAURIDSENS (Morten Lauridsen, 1943)
O Magnum Mysterium

Bendžamins BRITENS (Benjamin Britten, 1913-1976)
Te Deum

Kims Andrē ARNESENS (Kim André Arnesen, 1980)
Making or breaking

Ēriks VITAKRS (Eric Whitacre, 1970)
Leonardo dreams of his flying machine

Sergejs RAHMAŅINOVS (Sergei Rachmaninoff, 1873-1943)
Vokalīze

Kirbijs ŠOVS (Kirby Shaw, 1941)
A Baroque Christmas

PAR MĀKSLINIEKIEM:

KRISTĪNE ADAMAITE, ērģeles

Kristīne Adamaite kopš 1991. gada ir Rīgas Doma koncertērģelniece. Kopš 1996. gada Anglikāņu baznīcas ērģelniece. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļspēles docētāja un Lutera akadēmijas ērģeļspēles pasniedzēja. Uzticama un iedvesmojoša cīņubiedre visiem daudzajiem koriem un solistiem, kas aicina Kristīni uz kopīgas muzicēšanas piedzīvojumiem. Lielās mūzikas balvas 2014 ieguvēja kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

OSKARS PETRAUSKIS, saksofons

Oskars Petrauskis ir viens no izcilākajiem latviešu instrumentālistiem, studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Berlīnes Mākslu universitātē, 2007. gada pavasarī absolvējis maģistrantūru profesora Arta Sīmaņa klasē. 2007. gada februārī viņš ieguva pirmo vietu starptautiskajā konkursā Yamaha SaxContest (Vācija). Kopš 2007. gada vasaras strādā Profesionālajā pūtēju orķestrī "Rīga" par saksofonu grupas koncertmeistaru. Kopā ar Xylem Trio saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas 2008 un 2009 par labāko instrumentālās mūzikas albumu. Aktīvi koncertē ar pianistu Raimondu Petrauski un Xylem Trio.

VALSTS AKADĒMISKAIS KORIS "LATVIJA" (VAK)

VAK "Latvija" 76 gadu pastāvēšanas laikā kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem Eiropas koriem, kuru savās koncertprogrammās vēlas redzēt izcili diriģenti un orķestri no visas pasaules. Kolektīvu aicinājuši sadarboties arī citi tādi pasaules klases orķestri kā Amsterdamas Karaliskais Concertgebouw orķestris, Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestris, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Izraēlas filharmoniskais orķestris, Gustava Mālera kamerorķestris, Londonas filharmoniskais orķestris, Helsinku filharmoniķi un citi orķestri Somijā, Vācijā, Krievijā, Igaunijā, Izraēlā, ASV, Singapūrā. Koris dziedājis tādu izcilu diriģentu vadībā kā Mariss Jansons, Zubins Meta, Nēme Jervi, Pāvo Jervi, Vladimirs Aškenazi, Valērijs Gergijevs, Saimona Janga, Stīvens Leitons, Andris Nelsons, Vladimirs Fedosejevs un citiem.

MĀRIS SIRMAIS, diriģents

Māris Sirmais ir viens no svarīgākajiem vārdiem kormūzikas pasaulē, latviešu koru kultūras balsts un virzītājs, kura suģestijai pakļaujas gan Dziesmu svētku tūkstošu balsis, gan profesionāli mūziķi. Ideju ģenerators, kura vadībā dzimst grandiozi projekti. Dedzīgs Latvijas patriots ar starptautiska vēriena darbības lidojumu. Valsts Akadēmiskā kora Latvija mākslinieciskais vadītājs kopš 1997. gada. Māris Sirmais izauklējis arī vienu no spožākajiem latviešu koru kultūras simboliem, jauniešu kori Kamēr... kura galvenais diriģents viņš bija no tā dibināšanas 1990. gadā līdz 2012. gadam. Pasniedz kordiriģēšanu JVLMA, kā arī piedalās starptautisku koru un kordiriģentu konkursu žūrijās. Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, saņēmis daudzus titulus un balvas par sasniegumiem kultūrā un Latvijas vārda popularizēšanu pasaulē. 

 
Nav gaidāmo pasākumu