Ziemassvētku festivāls. Šūberta piektā simfonija un Mendelszona vijolkoncerts.

Piedalās: Kristīne Balanas (vijole), Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris, diriģents Guntis Kuzma 

Programma:

I daļa

Džoakīno ROSĪNI (Gioacchino Rossini, 1792–1868)
Uvertīra operai “Seviljas bārddzinis”

Francis ŠŪBERTS (Franz Schubert, 1797–1828)
Piektā simfonija Sibemolmažorā D485
I Allegro
II Andante con moto
III Menuetto. Allegro molto
IV Allegro vivace

II daļa

Volfgangs Amadejs MOCARTS (Wolfgang Amadeus Mozart, 1765–1791)
“Sešas vācu dejas” KV 571

Fēlikss MENDELSZONS-BARTOLDI (Felix Mendelssohn, 1809–1847)
Vijolkoncerts miminorā op. 64
I Allegro molto appassionato
II Andante
III Allegretto non troppo – Allegro molto vivace

Vijoles solo Kristīne Balanas

Par māksliniekiem:

KRISTĪNE BALANAS, vijole

Laikraksts "The Times" raksturojis latviešu vijolnieci Kristīni Balanas kā “žilbinoši virtuozu” mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, prestižās Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”. 2018./2019. gada sezonā gaidāma Kristīnes debija ar Berlīnes simfonisko orķestri Berlīnes filharmonijā, Londonas Karalisko filharmonisko orķestri, Izraēlas Camerata Jerusalem, Tatarstānas Nacionālo simfonisko orķestri, Sičuaņas simfonisko orķestri un Liepājas Simfonisko orķestri valsts mēroga koncertturnejā. Solistes lomā Kristīne ir uzstājusies kopā ar Londonas filharmonisko orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Parīzes kamerorķestri (atskaņojuma vadītāja), RTÉ Nacionālo SO, Eiropas Savienības SO, “Maskavas solistiem” Jurija Bašmeta vadībā, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Polijas kamerfilharmonijas orķestri, Sinfonietta Rīga, Cardiff Sinfonietta, Sendajas filharmoniķiem u.c.
Kā soliste Kristīne regulāri viesojas Latvijas Radio programmās, tāpat viņa ir uzstājusies BBC Radio 3 pārraidēs un spēlējusi Pērsela zālē, Smitskvēras Svētā Jāņa un Kingspleisas koncertzālē. Kā kamermūziķe Kristīne sadarbojusies ar Maksimu Vengerovu, Vadimu Gluzmanu, Borisu Garlicki, Rolandu Krīgeru un Rīdigeru Loteru. Kristīne absolvējusi Karalisko Mūzikas akadēmiju, kur viņa mācījās pie Ģerģa Pauka, un Hansa Eislera Mūzikas augstskolu Koljas Blahera klasē, savukārt patlaban viņas mentors ir Leonīds Kavakoss.

LATVIJAS NACIONĀLAIS SIMFONISKAIS ORĶESTRIS (LNSO)

LNSO ir lielākais Latvijas simfoniskais orķestris, kas dibināts 1926. gadā. Pastāvēšanas laikā orķestris sadarbojies ar vairākiem pazīstamiem diriģentiem, kā arī uzstājies prestižās Eiropas un pasaules koncertzālēs. Galveno diriģentu vidū bijuši tādi vārdi kā Vasilijs Sinaisks, Olari Eltss, Pauls Megi, Karels Marks Šišons.

Kopš 2013. gada oktobra LNSO galvenais diriģents ir Andris Poga. Orķestra uzmanības lokā ir galvenokārt 19. un 20. gadsimta pasaules simfoniskie šedevri, Latvijas komponistu radītās klasiskās vērtības un mūsdienās sacerēti jaundarbi, kā arī palaikam kādas operas vai mūzikla koncertatskaņojums. LNSO lielu uzmanību pievērš bērnu un jauniešu izglītības programmām, vairākus gadus veiksmīgi īsteno kamermūzikas programmu sēriju un kopš 2015. gada svin vasaras izskaņu jauntapušā festivālā “LNSO vasarnīca”.

GUNTIS KUZMA, diriģents

Guntis Kuzma kopš 2014./2015. gada sezonas ir LNSO diriģents. Viņš ar labiem panākumiem vadījis LNSO koncertus, vairākkārt uzstājies ar Sinfonietta Rīga, Sinfonia concertante, Liepājas SO, JVLMA orķestri un 2018. gada vasarā ar Latvijas Festivāla orķestri. 2018. gada janvārī lielu atzinību guva Gunta Kuzmas un LNSO veiktais Ādolfa Skultes Piektās simfonijas lasījums “Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā”. JVLMA docents un Pūšaminstrumentu katedras vadītājs. Bijis LNSO klarnešu grupas koncertmeistars no 2008. gada līdz 2014. gadam. No Sinfonietta Rīga dibināšanas 2006. gadā līdz 2015. gadam – šī orķestra pirmā klarnete. Labprāt spēlē dažādos kamermūzikas projektos, daudz uzmanības pievērš laikmetīgajai mūzikai, kā klarnetists piedalījies vairāku jaundarbu pirmatskaņojumos. Nominēts Lielajai mūzikas balvai 2012 kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

 
Nav gaidāmo pasākumu