KĀDAS SĒKLAS STĀSTS | Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

KĀDAS SĒKLAS STĀSTS / SEED: THE UNTOLD STORY
Rež. Tagarts Sīgels, Džons Becs (Taggart Siegel, Jon Betz), Collective Eye Films, 94 min, 2016, ASV

 Brīnumainas un dzīvības pilnas, sēklas ir pielūgtas un lolotas jau kopš cilvēces pirmsākumiem. Tomēr daudzas no sēklu šķirnēm pagājušā gadsimta laikā ir izzudušas, un, piemēram, ASV vairs nav atrodami 94% kādreiz audzēto dārzeņu sēklu. Filma seko entuziastiem, kas cenšas saglabāt mūsu 12 000 gadu seno mantojumu. Laikā, kad lielās biotehnoloģiju kompānijas peļņas nolūkos izplata hibrīdus un ģenētiski modificētas sēklas, zemnieki, zinātnieki un veco šķirņu sēklu glabātāji iesaistās Dāvida un Goliāta cienīgā cīņā par mūsu pārtikas nākotni. Gruzdošs un iedvesmojošs stāsts, kas mudina novērtēt sēklu fantastisko daudzveidību.

 2015. gadā Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka lauksaimniecībā plaši izmantotais glifosāts (herbicīda Roundup galvenā sastāvdaļa) visdrīzāk ir kancerogēns. ES atbildīgās iestādes tomēr apgalvo, ka tā nav, un pagājušā gada nogalē ES dalībvalstis nobalsoja par glifosāta izmantošanas pagarinājumu ES par 5 gadiem. Izšķirīga šajā balsojumā bija Vācijas atbalstošā pozīcija. 2018. gada jūnijā vācu biotehnoloģiju kompānija Bayer kļuvusi par Roundup ražotāja, pasaulē lielākās sēklu kompānijas Monsanto īpašnieku.

Filma tiek demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Skolēni, studenti un pensionāri filmu var noskatīties bez maksas, pirms seansa uzrādot apliecību un izņemot brīvbiļeti  koncertzāles kasē.

 
Nav gaidāmo pasākumu