Festivāls VIA BALTICA/ Filma Dziesmuvara

24. augustā plkst. 17:20 VIA BALTICA - festival filmu programmas ietvaros Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē būs skatāma dokumentālā filma " Dziesmuvara" (2018). Filma tiek izrādīta sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienība.

Dokumentālās filmas Ideālā Latvija. Dziesmu svētki. Filma veidotāji savu Dziesmu svētku redzējumu ļauj izstāstīt dokumentālam koptēlam - latviešu karavīram, kara lidotājam, ērģelniekam un koristam. Lidojumā virs Latvijas - vēsturiskās fotogrāfijās, dažādās laikmeta liecībās, oficiālās un ģimeņu hronikās, kā arī liktenīgo dziesmu motīvos ir atgādināts par latviešiem dotās dziesmuvaras pārlaicīgumu, nozīmi nācijas pašapziņas celšanā, tautas saliedēšanā un brīvības gara uzturēšanā jebkuros apstākļos, kā tēvzemē, tā trimdā.

Filmā atainoti centieni Dziesmu svētkus pakļaut dažādiem ideoloģiskiem mērķiem un tautas attapība to nepieļaut. Dziesmuvara tautai devusi spēku izcīnīt neatkarīgu valsti, izturēt karos, pretoties pārtautošanai. Dziesmu svētkos nostiprinājies mūsu garaspēka karaspēks, kas Trešajā atmodā izrādījies stiprāks pat par padomju okupantu bruņotiem spēkiem. Askolds Saulītis divas reizes Nacionālajā filmu festivālā ” Lielais Kristaps” atzīts par labāko dokumentālā kino režisoru.

Filmas režisors Askolds Saulītis stāsta: “Līdz ar pirmo vidzemnieku dziedāšanas dienu Dikļos 1864. gadā un 1873. gada Pirmajiem Vispārējiem latviešu dziedāšanas svētkiem Rīgā – Dziesmu svētki kļuvuši par neatņemamu latviskās identitātes sastāvdaļu. Filmā atainoti centieni Dziesmu svētkus pakļaut dažādiem ideoloģiskiem mērķiem un tautas attapība to nepieļaut. Dziesmuvara tautai devusi spēku izcīnīt neatkarīgu valsti, izturēt karos, pretoties pārtautošanai. Dziesmu svētkos nostiprinājies mūsu garaspēka karaspēks, kas Trešajā atmodā izrādījies stiprāks pat par padomju okupantu bruņotiem spēkiem”. Askolds Saulītis divas reizes Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps atzīts par labāko dokumentālā kino režisoru.

Dokumentālā filma Dziesmuvara (2018), garums - 58 min, režisors un producents - Askolds Saulītis, scenārja autori - Dainis Īvāns un Askolds Saulītis, Studija TERRA EUROPA.
_________________________
Vēl festivāla filmu programmā: 
- 23.aug. plkst.17:00 dokumentālā filma "Knutifikācija";
- 24.aug. plkst. 18:30 dokumentālā spēlfilma "Ievainotais jātnieks"

Festivālā "Via Baltica" jau vairākus gadus satiekas mūziķi un mākslinieki no visām Baltijas valstīm. Katru gadu augustā, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā akcija “Baltijas ceļš”, festivāls pulcē vairākus tūkstošus lielu auditoriju koncertos, izstādēs un citos pasākumos gan Liepājā, gan Kuldīgā un šogad arī Rudbāržos.

Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas un Kuldīgas novada domes finansiālu atbalstu. Plašāka informācija pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos portālos twitter.com/via_baltica un facebook.com.

 
Nav gaidāmo pasākumu