Kino programmas MEŽS atklāšana / VILKATIS TOMS (LPSR / 1983)/ TRIO TRESENSUS koncerts

VILKATIS TOMS / Werewolf Tom

88'

 

Pēc Jāņa Mauliņa romāna “Pēdas” motīviem veidotās filmas darbība noris dzimtbūšanas laikos Latvijas teritorijā. Sižeta centrā trīs brāļu – Toma, Andra un Miķeļa likteņi. Cietsirdīga muižnieka nežēlība viņus novedusi līdz izmisumam. Aizbēguši uz mežu, tie sāk cīņu pret saviem apspiedējiem, atjautīgi iemiesojot dzīvē tautas ticējumu, ka cilvēks var pārvērsties vilkā jeb vilkatī. Brāļi rod patvērumu pie meža biezoknī dzīvojošās zemnieces Mades un viņas meitas. Pēc tam, kad brāļiem izdevies uzbrukt sava bijušā kunga muižai, to nodedzināt un pašu muižnieku saņemt gūstā, kaimiņu barons Felsbergs nolemj sarīkot medības, jo netic vilkačiem...

Galvenajās lomās: Gunārs Cilinskis, Uldis Vazdiks, Olga Dreģe, Helmuts Kalniņš, Juris Lejaskalns

 

 

TRIO TRESENSUS

Latviešu mūzikas koncerts

 

Līga Griķe (kokle)

Aigars Raumanis (saksofons)

Uģis Upenieks (sitaminstrumenti)

 

 

Trio Tresensus izveidots 2015. gada decembrī, apvienojot trīs radošu un talantīgu jauniešu skatpunktus uz mūziku un trīs atšķirīgus un spilgtus instrumentus – kokli, saksofonu, perkusijas –vēl nedzirdētā skaņu pasaulē. Koncertā mežā skaniski savīsies latviešu mūzikas pagātne, tagadne un nākotne. Programmā ietvertas divas, jaunajiem mūziķiem vistuvākās tautasdziesmas. Noslēpumainās noskaņās plūstošā “Tumša nakte” un ironiskākā toņkārtā - “Kur tad nu tu biji, āzīti manu?”.

Tā kā kokle, saksofons un sitaminstrumenti ir mūzikas vēsturē nebijis ansamblis, tad ansambļa repertuārā lielākoties ir pašu mūziķu aranžējumi. Dzirdēsim skaistas un plūstošas melodijas Jāņa Mediņa un Jāņa Ķepīša skaņdarbos, gaisīgu un netveramu Georga Pelēča “Plaukstošais jasmīns” un aktīvu “Etīde Do mažorā” no Riharda Dubras studiju laikiem.

Radīt jaunus darbus šādam instrumentu salikumam ir liels izaicinājums. Tam radoši piegājuši pieci jaunie komponisti – Andrievs Alksnis, Elizabete Beāte Rudzinska, Aigars Raumanis, Renāts Cvečkovskis un Lauris Gatis Žarinovs, kuru darbi iekļauti koncertprogrammā un sola raisīt gan enerģiskas, gan liriskas noskaņas.

 
Nav gaidāmo pasākumu