JEVGEŅIJS GRIŠKOVECS izrādē PRIEKŠVĀRDS

Jauna Jevgēņija Griškoveca izrāde “Priekšvārds”

Pēdējo desmit gadu laikā, sākot ar 2008. gadu, es iestudēju un izlaižu vienu monoizrādi gadā. Tas vienmēr ir ļoti īpašs, ilgstošs un sarežģīts darbs. Bet šogad beidzot gatavojos pabeigt romānu “Izmisuma teātris vai izmisīgs teātris”. Pie šīs grāmatas es strādāju jau trešo gadu, un tā ir izstūmusi visas citas ieceres un idejas. Es pat apdomāju iespēju šogad neiestudēt un neizlaist jaunu izrādi.

Bet kā jau tas parasti notiek… pēkšņi radās dīvains un negaidīts risinājums… Piedzima romāna, ko es pašlaik rakstu, priekšvārda skatuves tēls. Es sapratu, ka vēlos un noteikti izveidošu grāmatas skatuvisko priekšvārdu. Priekšvārds — nozīmē “iepriekšējais vārds”. Un nevis uzrakstīts, bet izteikts vārds.

Romāna nosaukums ir “Izmisuma teātris vai izmisīgs teātris”. Šī apjomīgā grāmata ir uzrakstīta kā biogrāfisks stāsts, bet romāna galvenais varonis nav cilvēks vai ne tikai cilvēks, bet gan aicinājums, kas virza un ved cilvēku uz pašam nesaprotamu mērķi. Tas, ko esmu iecerējis uz skatuves, nebūs radošs vakars. Tas nebūs stāsts par to, kā reizēm jautri, reizēm grūti bija uzrakstīt romānu…

Tā būs izrāde ar nosaukumu “Priekšvārds”. Šajā izrādē es centīšos pastāstīt par pašu noslēpumaināko procesu – kā rodas literatūra un literārais tēls, kas veidojas no faktiskās biogrāfijas un ikdienas vēstures. Šī izrāde būs veltīta brīnumainajam un tajā pašā laikā ļoti satraucošajam un reizēm baisajam atmiņu procesam. Es vēlos uz skatuves pastāstīt un parādīt to, kas notiek ar cilvēku, kurš aiziet pagātnē... Kā viņš aiziet savās atmiņās, un kāds viņš atgriežas. Un vēl es vēlos uz skatuves parādīt to, ar ko es kādreiz sāku savu skatuves darbību, un to, ko gandrīz trīsdesmit gadus neesmu darījis uz skatuves.
Jevgēņijs Griškovecs

 

 
Nav gaidāmo pasākumu