Klavesīna ģēnijs Žans Rondo. Jasmin Toccata Project

Klavesīna ģēnijs Žans Rondo. Jasmin Toccata Project

Pasaule Lielajā dzintarā / Francija

Žanu Rondo mēdz saukt par franču brīnumbērnu, kura misija ir padarīt klavesīnu atkal stilīgu. “Es vēlos dalīties savā mīlestībā pret klavesīnu un iedvesmot jaunus cilvēkus to spēlēt. Klavesīnam nav jāskan kā “antīkam” instrumentam! Patiesībā tā skanējums var būt ļoti jaudīgs. Es lepojos, ka šo mūzikas instrumentu izmanto arī rokmūzikā un popmūzikā. Tas var būt daudzveidīgs un paveikt neiedomājamo, ” stāsta klavesīna ģēnijs. Koncertprogrammā ar Jasmin Toccata Project Žans Rondo jaunatklāj  gan seno mūzikas instrumentu, gan kopā ar spēles partneriem  virtuozi savieno šķietami tik atškīrīgās Eiropas baroka un orientālās mūzikas pasaules.

Jasmin Toccata Project koncertprogramma ir iedvesmojoša Eiropas baroka un tradicionālās persiešu mūzikas sastapšanās. Perkusionists Keivans Čemirani, lautists Tomass Danfords un izcilais klavesīnists Žans Rondo starp šīm atšķirīgajām mūzikas pasaulēm būvē tiltus, pretstatot lielo baroka meistaru – Skarlati, Pērsela un Doulenda – skaņdarbus virtuozajām persiešu kompozīcijām, kuras raksturo cēls un bagātīgs ritms.

„Pirmo reizi spēlējot kopā ar baroka ansambli, šķita, ka esmu katapultējies jaunā pasaulē, kurā izjutu tūlītēju nepieciešamību pierādīt pats sevi, bet tikai dažus gadus vēlāk sajutu, ka šī baroka un austrumu mūzikas instrumentu sastapšanās varētu kļūt par ko vairāk. Laikam ejot, atklāju dažādas rezonanses starp šīm divām pasaulēm – sākotnēji uztvēru baroka instrumentu neticamo siltumu un intīmās dimensijas, līdz atskārtu, ka šādu tembra skaistumu un intimitāti iespējams atklāt arī Tuvo Austrumu mūzikas instrumentos,” stāsta projekta mākslinieciskais vadītājs Keivans Čemirani.
“Tomass Danfords un Žans Rondo ir divi jauni, talantīgi mūziķi, kuriem abiem ir lieliskas zināšanas savā jomā, un kuri ir atvērti šī projekta ieguvumiem un satikšanās priekam. Viņi ir ne tikai jaunatklājēji un virtuozi, bet arī zinātkāri un atvērti mākslinieki, kas prot būt gan nosvērti, gan īpaši izsmalcināti. Šī uzstāšanās sola patiesu baudījumu un emocijas,” noslēgumā piebilst Čemirani.

 Programma:

Keivans Čemirani (Keyvan Chemirani, dz. 1968) – Faotiti; To Bandegui

Roberts Devisē (Robert de Visée, 1650−1725) - Chaconne

Bernardo Storače (Bernardo Storace, FL. 1664) - Chaconne

Keivans Čemirani - Soudha

Henrijs Pērsels (Henry Purcell, 1659−1695) - Zarba solo Music for a While

Antonio Solers (Antonio Soler, 1729−1783) - Fandango improvizācija uz fandango basa

Girolamo Kapsbergers (Girolamo Kapsberger, 1580−1651) - Toccata 6

Joans Ambrozio Dalza (Joan Ambrosio Dalza, FL. 1508) - Calata

Keivans Čemirani - Dawâr

Piedalās:

Keivans Čemirani (Keyvan Chemirani, persiešu zarbs un indiešu santors)

Tomass Danfords (Thomas Dunford, lauta)

Žans Rondo (Jean Rondeau, klavesīns)

Par mūziķiem:

Keivans Čemirani ir projekta perkusionists un mākslinieciskais vadītājs. Pārvaldot neskaitāmus sitamos instrumentus, Keivans uzstājās kopā ar džeza un laikmetīgās mūzikas grupām, kā arī tradicionāliem ansambļiem, piemēram, Chemirani Trio un Ethnic Archipel Quartet. Integrējot persiešu sitaminstrumentus plašā mūzikas žanru lokā, Keivans vēlas savu muzikālo ieguldījumu pārvērst daudzpusīgā meistardarbā.

 Tomass Danfords 2006. gadā absolvējis Parīzes konservatoriju, bet trīs gadus vēlāk ieguvis bakalaura grādu Schola Cantorum Bāzelē, Šveicē, pie amerikāņu lautista Hopkinsona Smita (Hopkinson Smith). Karjeras laikā piedalījies koncertos Ņujorkas Carnegie Hall un Londonas Wigmore Hall, kā arī uzstājies daudzos solo un ansambļa priekšnesumos. Iedvesmojoties no dažādiem mūzikas žanriem, tostarp džeza, Tomass meklē to savienojošos elementus.

 Žans Rondo studējis klavesīna spēli Parīzes konservatorijā, kā arī Londonas Rātsnama Mūzikas un drāmas skolā. Apbalvots ar prestižo Les Victoires de la Musique Classiques balvu kā labākais jaunais solists 2015. gadā, 24 gadus vecais Žans Rondo ir arī viens no jaunākajiem Briges Starptautiskā klavesīnistu konkursa uzvarētājiem. Viņa studijas Sorbonas Universitātē Parīzē rosināja viņu apvienot filozofiju un baroku, klasisko un džeza mūziku, pētot mūzikas attiecības, kas savstarpēji saista dažādas kultūras.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=YXumNb8SZ4E&feature=share

Biļetes:  no 7 EUR (Pasākumam tuvojoties biļešu cena var tikt mainīta)

Koncerts 1 daļā, aptuvenais norises ilgums: 1 stunda 10 minūtes

Norises vieta: Kamerzāle

Organizē: Lielais dzintars

Uz pasākumu pieejamas ģimenes biļetes: 2 pieaugušie + 2 bērni (vai vairāk) – 25%*

Atlaides grupām: 10-30 personas - 20%; 30 un vairāk personas - 25%
Atlaides skolēniem, studentiem, pedagogiem un pensionāriem: - 25%

Atlaides personām ar invaliditāti  un pavadošajām personām - 50% (Personas ar kustību traucējumiem aicinātas iegādāties ieejas biļeti nevis numurētu sēdvietu. Personai, ierodoties uz pasākumu, koncertzāles personāls palīdzēs nokļūt zālē un parādīs īpaši paredzētu sēdvietu.)

*Ģimenes biļetes nopērkamas “Biļešu paradīzes” klātienes kasēs visā Latvijā un koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā. Interneta sistēmā www.bilesuparadize.lv tās nav pieejamas.

Cienījamie koncertzāles “Lielais dzintars” apmeklētāji!

Lūdzam ievērot SIA “Lielais Dzintars” noteikumus, lai kultūras pasākuma baudīšana būtu patīkama ikvienam apmeklētājam.
Koncertzāle “Lielais dzintars” apmeklētājus gaida jau stundu pirms pasākuma sākuma. 

Biļetes uz koncertzāles pasākumiem jāiegādājas katram pasākuma apmeklētājam, ievērojot, ka uz pasākumiem, kas paredzēti pieaugušo auditorijai, bērni līdz 5 gadu vecumam netiek ielaisti. Vecāki (pavadošās personas) ar bērniem vecumā no 5 līdz 10 gadiem lūgti iegādāties biļetes parterā un/vai zāles izejas durvju tuvumā, lai gadījumā, ja bērnam pasākuma laikā nepieciešams atstāt pasākuma zāli, to varētu izdarīt pēc iespējas nemanāmāk, netraucējot citus pasākuma apmeklētājus.

Apmeklētājiem ratiņkrēslos un viņu pavadonim, iepriekš piesakoties, piedāvājam īpašas vietas parterā. Īpašās biļetes iespējams rezervēt un iegādāties tikai koncertzāles “Lielais dzintars” Informācijas centrā pa tālruni +371 63424555, e-pastu [email protected] . Informācijas centra darbinieks - kasieris informēs koncertzāles Klientu apkalpošanas daļu, kas nodrošinās vietu pieejamību. Ierodoties uz pasākumu, lūdzam vērsties Informācijas centrā, kura personāls palīdzēs nokļūt vajadzīgajā stāvā un sēdvietā. Ēkā ierīkots panorāmas lifts, lai apmeklētāji ar kustību traucējumiem varētu nokļūt nepieciešamajā ēkas stāvā.

Lūdzam koncertzālē ierasties savlaicīgi - pēc 3. zvana, sākoties pasākumam, ieeja zālē tiek pārtraukta. 
Koncertzāles apmeklētājiem ir pienākums pirms ieiešanas zālē izslēgt mobilos telefonus, atskaņotājus, pulksteņu vai citu elektronisko ierīču skaņas signālus. 

Apmeklētajiem ir aizliegts lietot un izmantot fotoaparātus, kino un video kameras, kā arī skaņu ieraksta aparatūru koncertzālē un pasākuma laikā. Fotografēšana, filmēšana un audio ieraksta veikšana ir pieļaujama tikai profesionāliem mērķiem, iepriekš saņemot SIA “Lielais Dzintars” atļauju.
Pasākuma laikā var tikt veikta arī filmēšana un fotografēšana no SIA “Lielais dzintars”, pasākuma rīkotāja, pasākumu mākslinieku un citu tam pilnvaroto personu puses. Iegādājoties biļeti uz pasākumu un / vai apmeklējot koncertzāli “Lielais dzintars”, apmeklētājs piekrīt, ka var tikt fotografēts un filmēts, ka viņa attēls var tikt izmantots filmās, fotogrāfijās, audiovizuālajos ierakstos, visas tiesības uz šādu materiālu un tā izmantošanu pieder SIA “Lielais Dzintars” vai attiecīgi pilnvarotajai trešajai personai, šādu materiālu (izņemot SIA “Lielais Dzintars” pastāvīgajā video novērošanā fiksēto un apsardzes nofilmēto materiālu) SIA “Lielais Dzintars”, pasākuma rīkotājs vai attiecīgi pilnvarotā trešā persona var izmantot pēc saviem ieskatiem visā pasaulē jebkuros plašsaziņas līdzekļos reklāmas nolūkos vai citam mērķim, kā arī komerciālos nolūkos, piemēram, DVD izdošanā, bez jebkādas atlīdzības vai kompensācijām par iepriekš minēto apmeklētājam.
Māksliniekiem domātos ziedus vai dāvanas ir iespējams atstāt pie garderobistiem koncertzāles 2. stāvā, uz īpašas kartiņas norādot adresātu. Jūsu veltes tiks pasniegtas tieši uz skatuves.

Lai koncertzāles "Lielais dzintars" apmeklējums kļūst par neaizmirstamu notikumu!

 

 
Nav gaidāmo pasākumu