Slava Mitrohins un draugu orķestris koncertprogrammā /Latviešu blūzi/

Vjačeslavs Mitrohins un draugi spēlē latviešu blūzus!

“Latviešu blūzi” ir unikāls veltījums Latvijas simtgadei, kurā izcilais ģitārists Vjačeslavs Mitrohins ar mīlestību atskaņo savu jaunāko programmu ‘’Latviešu blūzi’’ demonstrējot veiksmīgu cittautiešu integrācijas paraugu Latvijas sabiedrībā. Koncertā skan Raimonda Paula, Zigmāra Liepiņa, Ulda Stabulnieka, Vjačeslava Mitrohina un Aivara Hermaņa dziesmas blūza stilā. Kopā ar Mitrohinu muzicēs instrumentālā grupa MMBand, jaunā un talantīgā blūza izpildītāja Diāna Pīrāgs, kā arī koncerta īpašais viesis, ģitārists no Lietuvas Virgilius Jutas.
Par Latvijas rokmūzikas aristokrātu dēvētais izcilais ģitārists Vjačeslavs Mitrohins uz skatuves ir kopš 1968. gada. Savulaik viņš pats jokojot sevi nosaucis par muzikālo bandītu, un vizuāli Mitrohins nereti salīdzināts ar skandalozo rokeri Elisu Kūperu. Taču ārējais huligānisms ir tikai maska Vjačeslava visaugstākās klases meistarībai un profesionālismam, kas slīpēts teju piecdesmit gadu garumā. Ģitāra viņa rokās ne tikai raud un dzied, bet arī kauc, vaimanā, dusmojas, radot klausītājā vienreizējas emocijas.

Atskārsme par to, ka lielā daļā latviešu popmūzikas dziesmu rodamas apslēptas blūza vai spiričuela harmonija, ritmika un forma, ģitāristam Vjačeslavam Mitrohinam radās pirms vairākiem gadiem, vienlaikus ar ģitāras meistaru Aivaru Hermani, un abi ķērās pie pašmāju hitu blūza versiju izstrādāšanas. Dažas no tām ģitāristu dueta priekšnesumos izskanēja jau mūzikas un mākslas festivāla Bildes koncertos, liekot sajūsmināties par latviešu skaņražu prasmi iekodēt blūza atslēgu pat četrdesmit gadus senos sacerējumos. Šie priekšnesumi ļāva cerēt, ka ar laiku latvisko blūzu virkne tiks iemūžināta arī albumā, un beidzot šis skaistais brīdis sagaidīts!

Pirmoreiz blūza nosaukumu latviešu estrādes žanrā savās dziesmās iemūžināja komponisti Aivars Krūmiņš (Blūzs, 1971) un Uldis Stabulnieks (Miglas blūzs, 1972). Abus šos skaņdarbus izpildīja Viktors Lapčenoks. Arī bez pieminēšanas nosaukumā blūza un afroamerikāņu mūzikas izteiksmes līdzekļi bijuši tuvi un saistoši virknei redzamāko komponistu, to vidū Mārtiņam Braunam, Jānim Lūsēnam, kā arī Zigmaram Liepiņam, un, protams, Raimondam Paulam. Vairāku latviešu autoru radītās melodijas Vjačeslava Mitrohina aranžējumos tagad iemūžinātas jaunā albuma Latviešu blūzi programmā, kur iekļauti arī paša Mitrohina, kā arī Aivara Hermaņa skaņdarbi. Eksotisku noti priekšnesumiem piešķir paša Vjačeslava Mitrohina dziedājums latviešu valodā ar vieglu krievu akcentu, kas neviļus liek vilkt paralēles ar ASV, kur ieceļotāji no Āfrikas radīja jaunas kultūras vērtības, tai skaitā Blūzu, pārtopot par savas jaunās dzimtenes patriotiem.
Koncertā skan ne vien Latviešu blūzi, bet arī skaņdarbi no Vjačeslava Mitrohina kaverversiju „zelta” repertuāra: The Beatles, Deep Purple, creadence Clearwater Revival, Gary Moore un citi. Priekšnesumā mūziķim pievienosies instrumentālā grupa MMBand, jaunā un talantīgā blūza izpildītāja Diāna Pīrāgs un koncerta īpašais viesis, ģitārists no Lietuvas Virgilius Jutas

 

 

 
Nav gaidāmo pasākumu