21. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls / PULENKS. MARTĒNS. EŠENVALDS.

Valsts Akadēmiskais koris LATVIJA

Diriģents Stīvens Leitons (Lielbritānija) 

PROGRAMMĀ:

Fransiss Pulenks "4 motetes", Franks Martēns "Mesa", Ēriks Ešenvalds "The Sun Dogs"

25. augusta vakarā Rīgas Sv. Pētera baznīcā gaidāma īpaša kora “Latvija” atkalsatikšanās ar pasaulslaveno diriģentu Stīvenu Leitonu (Lielbritānija). Diriģents Stīvens Leitons ir viens no pasaules izcilākajiem kora mūzikas interpretiem, kurš divas reizes ir saņēmis “Gramophone Awards” balvu, “Diapason d’Or” ECHO Klassik balvu un četras reizes nominēts “Grammy” balvai. Diriģents koncertam ar kori “Latvija” izvēlējies autorus, ar kuru skaņdarbu ieskaņojumiem viņš ieguvis kritiķu atzinību - koncertā izskanēs Fransisa Pulenka sakrālās mūzikas šedevrs “4 motetes ciešanu laikam”, Franka Martēna krāšņā “Mesa” dubultkorim a cappella un Ērika Ešenvalda 2007. gadā komponētais meistardarbs ”The Sun Dogs” (Viltus Saules).

Franka Martēna krāšņā Mesa dubultkorim a cappella tiek uzskatīta par vienu dižākajiem 20. gadsimta kora darbiem. Tā atrodas impresionisma epicentrā, bet vēl aizvien jūtami mītiskā, pārcilvēciskā romantisma atstātie nospiedumi ar tālejošu skatienu jau modernisma virzienā. 

Francisa Pulenka Četras motetes ciešanu laikam ir šarmantā francūža sakrālās mūzikas šedevrs, lēnprātīgi dievbijīgs, bet ekspresīvs atainojums Jēzus pēdējiem mirkļiem pie krusta.

Ērika Ešenvalda 2007. gadā komponētais meistardarbs ’’Viltus Saules’’ (Sun Dogs) stāsta par viltus sauļu parādību, kad abpus saulei redzami kļūst gaismas plankumi – viltus saules jeb saules suņi – no atmosfērā esošiem ledus kristāliem. Ērika impresionistiskā rokraksta šķautne šajā apjomīgajā kora diptihā uzplaukst maģiski, noslēpumaini – šķiet, kora akvareļos uzausis pats dabas brīnums.

Pasaulslavenais diriģents Stīvens Leitons ir viens no pasaules izcilākajiem kora mūzikas interpretiem. Viņš divas reizes saņēmis “Gramophone Awards” balvu, “Diapason d`Or” ECHO Klassik balvu un četras reizes nominēts “Grammy” balvai. Britu diriģents koncertam ar kori ‘’Latvija’’ izvēlējies autorus, ar kuru skaņdarbu ieskaņojumiem viņš ieguvis kritiķu un prestižu klasikās mūzikas žurnālu atzinību.

Garīgās mūzikas festivāla aizsākumi meklējami 1998. gadā, kad Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" pirmo reizi organizēja festivālu, kura mērķis bija Rīgas kultūras dzīves bagātināšana un sabiedrības garīgā līmeņa atjaunošana. Garīgās mūzikas festivāls ieviesa žanrisku dažādību festivālu kustībā Latvijā, galveno uzmanību pievēršot vokāli instrumentālu darbu atskaņošanai un a cappella muzicēšanai.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī internetā: www.bilesuparadize.lv 

Vairāk par festivālu: http://koris.lv/festivals/

 
Nav gaidāmo pasākumu