LAIKS DEJOT 2018 / Godos

Dejas teātris Aura (Lietuva)

“Godos” (70’)

Izrāde divās daļās ar starpbrīdi 

Horeogrāfi: 1. daļa – Anne Ekenesa, Pija Holdena (Panta Rei dejas teātris, Norvēģija); 2. daļa Birute Letukaite (Lietuva)
Komponists: Antans Jasenka
Dramaturģijas asistents: Silvija Čižaite-Rudokiene
Gaismu mākslinieks: Vladimirs Šerstabojevs
Tērpu mākslinieks: Toms Bara
Video projekciju autors: Sauļus Paljuks 
Dejotāji: Klāra Džambino, Kjāra Korbeta, Julija Mintautė, Eriks Zarkone, Marine Fernandesa, Meja Čena
Pirmizrāde:  2016
Atbalsta : Eiropas Ekonomikas zonas grants

Vārds “godos” ir izzudis no lietuviešu ikdienas vārdu krājuma, bet mūsu pieredze un emocijas tajā joprojām ir dzīvas. Izrāde atklāj pasauli, kurā savijas pagātne, tagadne un nākotne, satiekas sieviešu jutekliskums, noslēpumainas mitoloģiskas būtnes un futūristiskas vīzijas. Panta Rei dejas teātra horeogrāfes iedvesmojušās no interpretācijas par “Godos” kā sirds dziesmu. Tikmēr Birutes Letukaites horeogrāfija tapusi, iedvesmojoties no vissenākās pagātnes un tās refleksijām mūsdienu cilvēkos. Kas slēpjas noburta vilkača kažokā? Kādus buramvārdus lieto mūsdienu raganas? Kas atnes laimi, ja mēs vairs neticam rūķīšiem? Neuzkrītoši atsaucoties uz lietuviešu mītiem un leģendām, dejotāji kustas rakstos, formās un ritmos, kas atgādina aužamo steļļu klaboņu. Mūsdienu cilvēks sēžas šajās stellēs un auž jostu, kas ir tikpat krāsaina, cik mūsu dzīve: piepildīta ar domām par to, kas mēs esam šodien un par ko mēs kļūsim rīt.

Dejas teātris Aura dibināts kā deju studija 1980. gadā pēc horeogrāfes Birutes Letukaites iniciatīvas. 1995. gadā studija tika reģistrēta kā Kauņas pilsētas dejas teātris, un līdz pat šodienai to vada ievērojamā horeogrāfe. Šo gadu laikā teātris ir veidojis Lietuvas laikmetīgās dejas tēlu un izaudzinājis daudzus pasaulē labi zināmus dejotājus. Aura pastāvīgi strādā ar daudziem starptautiskiem projektiem, sadarbojas ar ārzemju un Lietuvas horeogrāfiem un dažādu nozaru māksliniekiem, kā arī reprezentē Lietuvas laikmetīgo deju daudzviet ārvalstīs.

 
Nav gaidāmo pasākumu