Māsas Balanas ielūdz izraēliešu pianistu Ilanu Rehtamanu

Māsas Balanas ielūdz izraēliešu pianistu Ilanu Rehtmanu!

14. jūnijā pl. 19.30 Garkalnes novada kultūras centrā “Berģi” notiks virtuozās vijolnieces, Latvijas Lielās mūzikas balvas laureātes Kristīnes Balanas, talantīgās un jau starptautisku atzinību guvušās čellistes Margaritas Balanas un izraēliešu pianista un komponista Ilana Rehtmana (llan Rechtman) koncerts. Šī būs pirmā reize, kad vienā koncertā Latvijā būs dzirdami visi trīs izcilie mūziķi, kuri šī gada februārī sniedza vairākus klausītāju un kritiķu augsti novērtētus koncertus dažādās Izraēlas koncertzālēs.

Pēc Izraēlas koncerttūres, skatītāju mīlestības un mūziķu savstarpējās draudzības un veiksmīgās saspēles iedvesmotas, Kristīne un Margarita uzaicināja Ilanu Rehtmanu uzstāties kopā arī Latvijā, lai arī mūsu klausītājiem būtu iespēja baudīt šī izcilā mūziķa uzstāšanos kopā ar māsām Balanas. Ilans Rehtmans Latvijā uzstāsies pirmo reizi.

Koncertā būs dzirdami gan skaņdarbi Ilana Rehtmana solo izpildījumā, gan pianista trio ar māsām Balanas, kā arī abu māsu duets. Kristīnes un Margaritas aizrautība, virtuozitāte un sirdssiltās personības iedvesmo un iepriecina klausītājus visā pasaulē. Māsas Latvijā uzstājas reti, jo ikdienā dzīvo un koncertē ārpus valsts. Pirmo reizi abu māsu duets Latvijā bija dzirdams Kultūras pilī Ziemeļblāzma šī gada 18. februārī koncertā “Andrejs Osokins un māsas Balanas”, kurā Kristīne un Margarita uzstājās kopā ar pianistu Andreju Osokinu.

Koncerta programmā būs Ludviga van Bēthovena un citu komponistu skaņdarbi.  Īpašs notikums būs Ilana Rehtmana komponētā Fredija Merkūrija Klavieru trio pirmatskaņojums Latvijā, kuru izpildīs visi trīs talantīgie mūziķi. Rehtmans to sakomponēja 1991. gadā īsi pēc grupas “Queen” solista Fredija Merkūrija aiziešanas mūžībā. Skaņdarbam ir četras daļas, kuras caurvij rokmūzikas iezīmes – tai piemītošais diženums un vienkāršu muzikālo motīvu slavināšana, kas bija īpaši raksturīga 60. gadu beigu un 70. gadu rokmūzikai. Skaņdarbā dzirdami arī minimālisma mūzikas elementi. 1992. gadā klavieru trio tika atskaņots Kārnegī zālē Ņujorkā, kam sekoja tā ieraksts, kurā piedalījās Ilans Rehtmans, vijolnieks Antons Millers (Anton Miller) un čellists Lorenss Zūrnigs (Lawrence Zoernig). Kopš tā laika tas vairs nav ticis izpildīts līdz pat 2018. gadam, kad šis skaņdarbs atkal ir dzirdams koncertos.

Ieskats māsu Balanas un Ilana Rehtmana izpildītajā L. van Bēthovena Klavieru trio Op. 70 no. 2, kas arī tiks izpildīts koncertā: https://m.youtube.com/watch?v=487blG4qSGo

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties tikai iepriekšpārdošanā! Biļetes nopērkamas visās “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Kristīne Balanas ir viena no savas paaudzes sensacionālākajām vijolniecēm, kura ar izcilību 2014. gadā absolvēja Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūru, tā paša gada sākumā spoži debitējot prestižajā Londonas Bārbikena centra zālē. Koncertējusi kā soliste teju visā pasaulē, ieguvusi godalgas prestižos konkursos. Nupat, 2018. gada martā, Kristīne ieguva Latvijas Lielo mūzikas balvu 2017 kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”, apbalvošanas ceremonijas laikā pārsteidzot skatītājus ar savu sniegumu.


Čelliste Margarita Balanas debitēja prestižajā Londonas Vigmore zālē 17 gadu vecumā un kopš tā laika uzstājas kā soliste kopā ar orķestriem visā pasaulē. Margarita ir daudzu starptautisku konkursu laureāte, un ir uzstājusies tādos festivālos kā Pjatigorska Starptautiskajā Čellu festivālā Losandželosā un Šanhajas Starptautiskajā Čellu festivālā. Nākamsezon Margaritai ir ieplānoti koncerti Dienvidamerikā un Austrālijā kopā ar Annes-Sofijas Muteres Virtuoziem. Pašlaik Margarita studē Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūras programmā.

Ilans Rehtmans ir izraēliešu pianists, komponists un jau vienpadsmito gadu arī Telavivas mākslas muzeja koncertprogrammu direktors. Kā solists, kamermūziķis un kopā ar orķestriem uzstājies prestižās koncertzālēs visā pasaulē, saņēmis vairākas godalgas un balvas. Mūziķis ir arī dažādu starptautisku mūzikas koncertsēriju dibinātājs un režisors. Rehtmana komponētā mūzika dzirdama dažādās koncertzālēs, filmās un pat seriālā.

 
Nav gaidāmo pasākumu