KINO /BRĪNIŠĶĪGIE LŪZERI/

 Lietuva, Latvija, Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija 2017
Garums: 71 min.
Dokumentālā filma
Režisors: Arūnas Mateļis

 Filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās Giro d’Italia – vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par sacensību sarežģīto, hierarhisko struktūru, kas paģēr beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā sauktie gregari – profesionālās riteņbraukšanas “mūki”, kuri vienmēr brauc aizmugurē, piegādā biedriem ūdeni un jau startējot ir nolemti zaudēt.

Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule bija sarežģīts un riskants dokumentālā kino projekts, jo šī ir pirmā reize pēdējo 40 gadu laikā, kad kādam kino režisoram ar savu filmēšanas grupu tikusi dota atļauja filmēt Giro d’Italia sacensību iekšienē. Tieši tāpēc pastiprinātu interesi par filmu izrādījuši Itālijas mediji.

Arūns Matelis ir pasaulē pazīstams dokumentālā kino režisors, kurš 2007. gadā saņēma ASV Kinorežisoru ģildes balvu par filmu Pirms pārlidot uz Zemi / Before Flying Back to Earth.

Filma Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule ir līdz šim viena no lielākajām Eiropas dokumentālā kino kopprodukcijām, kuras tapšanā līdz ar Lietuvu un Latviju piedalījušās arī Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija. Filmas ražošanu ir atbalstījis Eiropas fonds Creative Europe un Nacionālais Kino centrs, kā arī visu pārējo dalībvalstu kino fondi.

 
Nav gaidāmo pasākumu