GIDONS KRĒMERS UN KREMERATA BALTICA CĒSĪS | Šūberts satiek Silvestrovu

Gidons Krēmers, vijole

Anna Magdalēna Kokits, klavieres

Orķestris “Kremerata Baltica”

Programmā: B. Bartoks 5.kvartets, ”Šūberts satiek Silvestrovu" (pirmatskaņojums)

Gidons Krēmers par projektu "Šūberts satiek Silvestrovu" 

Ideja dzima kādā nesenā sarunā ar Valentīnu Silvestrovu ‒ ievērojamu ukraiņu komponistu, kurš 2017. gadā nosvinēja savu 80. dzimšanas dienu.

 Es esmu spēlējis daudz Silvestrova mūzikas, jo uzskatu, ka viņa skaņdarbi ir īsti tonalitātes meistardarbi mūsu pasaulē, kas lielā mērā (izņemot atsevišķus nozīmīgus komponistus, kuri izmanto minimālisma tehniku, tādus kā Arvo Pērtu, Filipu Glāsu, Stīvu Reihu un citus) orientēta uz postdodekafonijas un elektroniskās mūzikas sarežģītību.

Silvestrovs savus “Piecus skaņdarbus vijolei un klavierēm” man veltīja jau pirms daudziem gadiem, taču tikai tagad esmu sajutis vēlēšanos tos atskaņot orķestra Kremerata Baltica programmā, kas pārsvarā veltīta Šūberta mūzikai.

Man likās, ka pats vienkāršākais būtu lūgt komponistam ‒ kā es to iepriekš bieži esmu darījis – aranžēt šos skaņdarbus vijolei un stīgu orķestrim. Taču man jāatzīst, ka es kļūdījos. Valentīns nepiekrita izpildīt manu lūgumu; viņš piedāvāja citu, interesantāku ideju, kuru es ar lielāko prieku arī pieņēmu.

Viņš ierosināja izmantot paņēmienu, ko es saucu par “tiltu celšanu”‒ proti, iejaukt starp šīm atsevišķajām kompozīcijām mazliet Šūberta mūzikas.

 Šī divu romantiķu tikšanās nu norisināsies uz virtuālajiem tiltiem, kas savieno divas partitūras, un es ceru, ka tas būs atsvaidzinošs pārdzīvojums gan mums, mūziķiem, gan arī mūsu klausītājiem. Kāpēc? Tāpēc, ka Šūberts un Silvestrovs, šķiet, runā vienā ‒ skaistuma valodā, neraugoties uz to, ka austriešu komponists dzīvoja pirms vairākiem gadsimtiem, bet Valentīns ir sveiks, vesels un radoša gara pārpilns vēl šobaltdien.

 Francis Šūberts, Stīgu kvartets Nr. 12 (Quartettsatz) do minorā, D703

Valentīns Silvestrovs, Pieci skaņdarbi vijolei un klavierēm

Francis Šūberts, Sonatīne vijolei un klavierēm Nr. 2 la minorā, D385 (Mihaila Cinmana versija vijolei un orķestrim).

*Koncerts nav paredzēts pirmsskolas vecuma bērniem. Pasākuma laikā darbosies Bērnu istaba".

 

Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla Fonds.

 
Nav gaidāmo pasākumu