JAN FABRE Beļģu kārtība / Beļģijas kārtība

 

“Laipni lūdzam Beļģijā! Sveicināti Absurdistānā!”
Rīgā gaidāms augstākās raudzes flāmu mākslinieka un režisora Jana Fabra (Jan Fabre) jaunākais iestudējums „Beļģijas kārtība/ Beļģu kārtība” (Belgium rules/Belgian rules).
Grandiozā izrāde ir mākslinieka veltījums savai dzimtenei, kas veidots spilgtā, brīžam šokējošā formā, neiztrūkstot sulīgam humoram. Tas vēsta par Beļģijas sarežģīto vēsturi un šodienu, veltot skarbu kritiku aktuālajām sabiedriski politiskajām negācijām. Izrāde tapusi teātra kompānijā Troubleyn/Jan Fabre, izmantojot visus tās radošos un fiziskos resursus, kas raisījuši apbrīnu daudzās valstīs jau vairākas desmitgades.
Jans Fabrs ir laikmetīgā teātra un mākslas pirmā lieluma zvaigzne, kura darbus vienmēr pavadījusi sensācijas slava. Viņš ir pārstāvējis Beļģiju Venēcijas mākslas biennālē (1984), kā pirmais laikmetīgās mākslas pārstāvis sarīkojis izstādes Luvrā (2008) un grandiozu skati Ermitāžā (2016). Instalācijās izmantojot arī cilvēku kaulus, dzīvnieku izbāzeņus un savas asinis, teātra mākslā Jans Fabrs ir izkopis savu vienreizēju un neatkārtojamu stilu.
Inovatīvu pieeju teātra formai Jans Fabrs savieno ar visās pasaules malās saprotamu, katarsi izraisošu saturu. Vietu pasaules teātra avangardā iekaroja jau Fabra pirmie iestudējumi 80. gadu sākumā. Režisora iepriekšējā iestudējuma „Olimpa kalns” (Mount Olympus) izrāde Berlīnē ilga 24 stundas, taču to nepameta neviens skatītājs, un tas izpelnījās 40 minūšu ovācijas.
Jaunākais iestudējums „Beļģijas kārtība/ Beļģu kārtība” (Belgium rules/Belgian rules) ir vairāku valstu kopprodukcija, kura pasaules turneja sākusies tikai pagājušajā gadā. Tas ir ievērojams kultūras notikums, kuru rīdziniekiem iespējams novērtēt kā vieniem no pirmajiem.
Koncertus organizē Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fonds.

 
Nav gaidāmo pasākumu