SVIESTA kulšanas koncerts - LEILALI

Arvien vairāk izzinot folkmūziku un ieskandinot starptautisko etnofestivālu „SVIESTS 2018”, Valmiermuižā viesojas dažnedažādi mākslinieki. Šoreiz „SVIESTA kulšanas” koncertu sērijā 13. aprīlī plkst. 20.00 Valmiermuižas alus darītavā uzstāsies mūziķu apvienība „LEILALI” ar programmu „Samtainā tumsa”.

„Samtainā tumsa” ir neparasti izdziedātas, citādākas dvēseles šūpuļdziesmas. Seni dziedājumi vēl nedzirdētā skanējumā un interpretācijā, kas ieaijā, mierina un veldzē dvēseli, aizvedot lielus un mazus dziļi, dziļi iekšpusē – pie vispatiesākā sevis. Šūpuļdziesmas kā robeža starp miegu un nomodu, starp realitāti un sapņiem, starp būšanu pieaugušam un aizvien vēl bērnam. Leila Alijeva saka: „Tās ir dziesmas, kas iežūžo aizlaiku transa stāvoklī, kad robeža starp iekšējo un ārējo kļūst ļoti trausla un izgaismojas ikdienā netveramais. Šūpuļdziesmas izsenis bijušas instruments, kā cilvēks ieaijāts mierā un mīlestībā, sniedzot drošības un patvēruma sajūtu, iedvesmojot savienoties ar visdziļāko iekšējo pasauli.”


2018. gada 16. jūnijā Valmiermuižā notiks etnofestivāls „SVIESTS”, kas šogad atzīts kā valstiski nozīmīgs kultūras pasākums. Festivāla, kurš sakrīt ar Latvijas simtgades svinībām, tēma ir „baltu ciltis”, kas atspoguļosies mūzikā, amatniecībā un kulinārijā. Papildu labākajām latviešu etnogrupām uzstāsies arī dienvidu kaimiņtautu mūziķi, kuru valstis atrodas bijušajās baltu cilšu teritorijās – Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā.
Etnofestivāls „SVIESTS” atspoguļo tradicionālo kultūru un dažādas tās izpausmes – mūziku, amatniecību, arī kulināriju – viss, kas balstās savā tiešajā vidē un tradīcijā, un līdz ar to var būt saprotams un baudāms arī mūsdienu cilvēkiem, kuri dzīvo šajā pašā vidē, teritorijā. Festivālā skan mūzika, kas ir balstīta senatnes tradīcijās un izturējusi laika pārbaudi, šodienas klausītājam skan autentiski un baudāmi. Baltu ciltis visos laikos ir bagātīgi apcerētas mītos un leģendās . Gan folklorā, gan arī arheoloģiskajos izrakumos veiktie atradumi liecina par bagātu tautas kultūru un paražām, kas lielā mērā ir mūsu sabiedrības pamatā vēl šodien.

Pasākumu rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”. Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Valmiermuižas alus darītava.

Plašāka informācija:

Valmiermuižas kultūras biedrība, [email protected], tālr. nr.: 27337798

 
Nav gaidāmo pasākumu