Klupšanas akmeņi (Stolpersteine Staatstheater)

2017. gada 16. decembrī 16.00 un 20.00
Dailes teātra Mazajā zālē Brīvības ielā 75
Ilgums 2h bez starpbrīža
Vācu valodā ar latviešu subtitriem

Dokumentālā teātra izrādē „Klupšanas akmeņi” (Stolpersteine Staatstheater) vācu režisors Hanss Verners Krēzingers pievēršas Karlsrūes Valsts teātra vēstures tumšākajai lappusei laikā, kad pie varas nāca Ādolfs Hitlers.

Nosaukums "Stolpersteine" (tulk. klupšanas akmeņi) ir atsauce uz vācu mākslinieka Gintera Demniga projektu, kas veltīts nacionālsociālisma upuru piemiņai, „atceroties visus ebrejus, čigānus, homoseksuāļus, disidentus, Jehovas lieciniekus un eitanāzijas upurus, kuri tika izsūtīti vai iznīcināti”. Demnigs izvieto bruģakmens izmēra vara plāksnes ar iegravētu personas vārdu uz ielām tās mājas priekšā, kas ir pēdējā šī cilvēka brīvas gribas izvēlētā dzīves vai darba vieta.
Karlsrūē ir izvietoti divi klupšanas akmeņi un abi atrodas valsts teātra priekšā, pieminot ebreju aktierus, kas bija šī teātra trupas dalībnieki 1933. gadā. Izrādē režisors Hanss Verners Krēzingers kopā ar dramaturģi Regīni Duru skatītāju acu priekšā rekonstruē antisemītisko diskriminācijas procesu, kas risinājās teātrī pēc 1933. gada.

„Klupšanas akmeņi” tika atzīta par vienu no 10 labākajām 2016. gadā vācu teātros iestudētajām izrādēm.

Biļetes 15 eur (ar atlaidi – 10 eur studentiem, skolēniem, cilvēkiem ar invaliditāti) Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv

Viesizrādi Rīgā rīko Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. Projekts tiek īstenots ar Vācijas Federatīvās Republikas Ārlietu ministrijas atbalstu.

Vairāk informācijas:
http://theatre.lv/ljti-dara/klupsanas-akmeni-stolpersteine-staatstheater/

Facebook: https://www.facebook.com/events/2054283621523223/

 
Nav gaidāmo pasākumu