ZieMASKAsvētki ar Vestardu Šimku

23. decembra vakarā Rīgas Doma katedrāli jau tradicionāli ieskandinās jauktais koris “Maska” ar koncertprogrammu “ZieMASKAsvētki” ar Vestardu Šimku!

Diriģenta Jāņa Ozola vadībā koris “Maska” piedāvā saviem klausītājiem Ziemassvētku noskaņu programmu, iekļaujot gan latviešu, gan ārzemju komponistu skaņdarbus, tostarp PIRMATSKAŅOJUMU skaņdarbam “SOL”,  ko speciāli šim koncertam radījis pianists - komponists  Vestards Šimkus.

Esmu dzirdējis leģendas par tik svētiem un garīgi tīriem cilvēkiem, ka viņi varot pārtikt vien no saules gaismas. Lai arī nevienu tādu nekad neesmu sastapis, vēlējos vismaz uzkomponēt skaņdarbu, kas savā noskaņā būtu tik gaišs, cik vien manos spēkos tas iespējams. Skaņdarba noskaņu iedvesmoja tas, kas par cilvēces vēstures svētāko personību - Jēzu Kristu - ir rakstīts tajās Jaunās Derības lappusēs, kurās viņš ir pielīdzināts saulei un tās gaismai. Tādējādi skaņdarbs ir uzrakstīts izteikti gaišā un smalki ēteriskā noskaņā ar vairākām ritmiski enerģiskām un priekpilnām epizodēm, veidojot kontrastainu un aktīvu saspēli starp pianistu un kori, kas izpilda drīzāk instrumentāla rakstura partiju bez vārdiem, kā arī divām kora solistēm kuras latīniski dzied fragmentus no Lūkas Evaņģēlija un Jāņa Atklāsmes Grāmatas.“

Koncerta programmā būs dzirdami arī Ērika Ešenvalda, Lauras Jēkabsones, Andra Sējāna un Pētera Vaska skaņdarbi, kas radīs patiesi latvisku svētku noskaņu. Tā kā  korim “Maska” ļoti patīk ceļot un pavisam nesen koris ar apbalvojumiem atgriezies no saulainās Spānijas un jau pēc ZieMASKAsvētku koncerta posīsies ceļā uz tikpat saulaino Austrāliju, tad, lai vēl pakavētos aizvadītā gada ceļojumos un noskaņotos jauniem sasniegumiem, programmā iekļauti arī ārzemju komponistu skaņdarbi, kā arī populārākās Ziemassvētku dziesmas, lai ieskandinātu arī klausītāju balsis un sasildītu sirdis svētku priekšvakarā.

Mazliet nostalģijas, nedaudz saldsērīgu skumju un dvēselisku pārdomu, daudz prieka, gaišuma un lērums skaistu  emociju kopā ar kori MASKA, diriģentu Jāni Ozolu un Vestardu Šimku!

Kora “Maska” Ziemassvētku koncerti jau ir kļuvuši par kora „Maska” vizītkarti, kuros ik reizi pirmatskaņojumus piedzīvo latviešu komponistu radīta oriģinālmūzika. Līdz šim izskanējuši vairāki, tostarp, Lauras Jēkabsones (Latvian Voices) opusi un Riharda Zaļupes kompozīcijas, kas atskaņoti kopā ar Xylem Trio, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu grupu, piantisti Aurēliju Šimkus, koklētāju ansambli “Balti” un vokālo grupu “Latvian Voices”.

Seko aktivitātēm: https://www.facebook.com/KorisMASKA/

 
Nav gaidāmo pasākumu