ZEM AUSTRAS KOKA/ĀBRAHAMS BRODIJS UN LAIMA JANSONE

Programma:

  1. daļa 44’

Kompozīcijas no albuma “From the Rich Dark Earth”, kas balstītas lietuviešu tautas dziesmās:

-              Zaļajā mežā (Zalioj Girioj / In the Green Forest), Abraham Brody                 5’

-              Peldēja pīles (Plauke Pylele / The Duck Swam), Abraham Brody                   5’

-              Bārainīte (Biedna Siratele / Orphan Girl), Abraham Brody                                               3’

-              Tēvs gāja pāri rudzu laukam (Vaikstinejo Tevulis / Father Was Walking Through the Ryefield), Abraham Brody                                                                                                                6’

-              Liepa (Tureja Liepa / Linden Tree), Abraham Brody 5’

Trīs Dzūkijas dziesmas vijolei un elektroniskajiem mūzikas instrumentiem (pirmatskaņojums), Abraham Brody      20’

Starpbrīdis 20’

  1. daļa 40’

Improvizācijas duets ar tradicionālajiem un elektroniskajiem mūzikas instrumentiem (pirmatskaņojums), Abraham Brody, Laima Jansone 20’

Skaņdarbi no programmas "Ancestors", Abraham Brody, “Trys Keturiose" 20’ 

Aptuvenais norises ilgums: 1 stunda 50 minūtes

Piedalās:

Ābrahams Brodijs (Abraham Brody, Lietuva / ASV) – vijole, klavieres, balss, perkusijas, elektronika u.c.

Laima Jansone (Latvija) – kokle

Tradicionālais ansamblis "Trys Keturiose" (Lietuva)

 Ābrahams Brodijs

Lietuviešu izcelsmes amerikāņu mūziķis Ābrahams Brodijs vēlas klausītājiem radīt vienreizēju daudzdimensiju pieredzi. Iedvesmojoties no rituāliem, folkloras un dzimtas saknēm, mūziķis apvieno kompozīciju, improvizāciju un multimedijus, izaicinot robežas starp mākslinieku un publiku, kā arī apstrīdot tradicionālos priekšstatus par 21. gadsimta izpildītājmākslinieku.

Brodija jaunākos veikumus apraksta laikraksti The New Yorker (“Aizraujošs, transformējošs un emocionāls sniegums”) un The Independent (“Dinamisks mūziķis ar lielu virtuozitāti”), bet par iespaidīgu Ābrahama talantu dēvē māksliniece Marina Abramoviča.

Ābrahams ir sadarbojies ar neskaitāmiem māksliniekiem un ārpus klasiskās mūzikas piedalījies arī vairākos šovos - "BBC Radio 3", "Classic FM", "WNYC", "Vernissage TV", "Labas TV" un citur. Brodijs koncertējis neskaitāmās koncertzālēs un festivālos Londonā, Ņujorkā, Budapeštā, Bāzelē, Maskavā, Kopanhāgenā, Prāgā un Islandes pilsētā Seidisfjerdurā.

Ābrahams Brodijs dzimis 1991. gadā Ņujorkā, ASV. Pirmoreiz kā vijolnieks uzstājies astoņu gadu vecumā, vēlāk emigrējis uz Eiropu, lai turpinātu mūzikas studijas Mūzikas un izpildītājmākslas universitātē (Vīnē), vēlāk "Guildhall" mūzikas skolā Londonā. www.abrahambrody.com

Laima Jansone

Latviešu koklētāja Laima Jansone savā mūzikā apvieno tradicionālās kokles skaņas ar mūsdienīgām improvizācijām. Laima Jansone dzimusi Rīgā un absolvējusi etnomuzikoloģijas programmu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, papildus izglītību ieguvusi arī Sibēliusa akadēmijā Helsinkos, Somijā. 2011. gadā Laima Jansone kļuva par pirmo Latvijas mūziķi, kas uzstājusies pasaules mūzikas jeb mūsdienu tautas mūzikas lielākajā un ietekmīgākajā gadatirgū WOMEX (World Music Expo). Šajā pašā gadā, sadarbībā ar režisoru Olafu Okonovu, izdevusi DVD un CD ierakstu “Sidrabs”. 2014. gadā nominēta „Lielās mūzikas balvai 2013” kategorijā „Gada jaunais mākslinieks”

Trys Keturiose

Kopš 1981. gada grupa "Trys Keturiose" ir specializējusies sutartinės – tradicionālo lietuviešu polifonisko dziesmu – izpildē. Tās izceļas ar daudzām sekundām, vijīgām balsīm, akcentētiem ritmu rakstiem un divu dažādu tekstu vienlaicīgu skanējumu. Visām šīm īpašībām ir nepieciešama īpaša saskaņa starp izpildītājiem un ieradums dziedāt kopā (vārds sutartinė ir atvasināts no darbības vārda sutarti – vienoties, panākt saskaņu).

Mūsdienās sutartinės dziedāšanas tradīcija ir teju  izmirusi, tomēr dažas folkloras grupas, tostarp "Trys Keturiose", turpina šo tradīciju. Grupa turpina attīstīt savu skanējumu un tās mērķis ir piešķirt senām dziesmām mūsdienīgu nozīmi, sadarboties ar komponistiem, elektronisko instrumentu mūziķiem un videomāksliniekiem, iepazīstinot ar starpnozaru mākslas projektiem.

"Trys Keturiose" līdere ir Daiva Vīčiniene (Daiva Vyčinienė) - etnomuzikoloģe, profesore un etniskās mūzikas nodaļas vadītāja Lietuvas Teātra un mūzikas akadēmijā. Ansamblis ir uzstājies visā pasaulē, tostarp "Barbican" centrā Londonā, "World Expo" Milānā, Šcecinas Filharmonijas zāle Polijā, Japānā un cituviet.

Norises vieta: Lielā zāle

Organizē: Lielais dzintars

 

 
Nav gaidāmo pasākumu