Koncertstāsts Ellija Forsele un Jānis Rozentāls / Koncertcikls IEDEDZ GAISMU

23. decembris, 2017, plkst. 18.00 viesnīcas „Promenade Hotel“ Hika zāle

Koncertstāsts “Ellija Forsele un Janis Rozentāls”

Piedalās: Agnese Egliņā (klavieres), Evija Martinsone (soprāns)

Programmā: Oskars Merikanto, Georgs Frīdrihs Hendelis, Volfgangs Amadejs Mocarts, Roberts Šūmanis, Edvards Grīgs, Žans Sibēliuss, Jāzeps Mediņš, Alfrēds Kalniņš, Jāzeps Vītols, Emīls Dārziņš, Lūcija Garūta, Pēteris Barisons

Jaņa Rozentāla jubilejas gadā leģendāro mīlasstāstu starp latviešu glezniecības klasiķi un somu dziedātāju Elliju Forseli caur mūziku, vēstulēm un laikabiedru atmiņām vēlas izstāstīt pianiste Agnese Egliņa un soprāns Evija Martinsone. Ellija Forsele ir šī koncerta galvenā varone, kuru klausītāji ir aicināti tuvāk iepazīt vēsturiski izzinošā kamermūzikas vakarā, atgādinot par Jaņa Rozentāla sievas nozīmīgo lomu Latvijas kultūras dzīvē. Lai precīzāk izgaismotu izcilā somu mecosoprāna personību, būtiska Ellijas portretējumā ir izvēlētā mūzika. Sākot ar dziedātājas saknēm un atskaņojot somu komponistu Oskara Merikanto un Erki Melartina darbus; tālāk koncerta vidusdaļā rodama atbilde uz jautājumu, kā skan Žana Sibēliusa dziesma “Melnās rozes”, kuru dzirdot, Janim Rozentālam vairs neesot bijis šaubu par mīlestību pret Elliju?

Evijas Martinsones un Agneses Egliņas daudzu gadu kopīgi slīpētajā saspēlē uzmirdzēs arī dziedātājai tuvo komponistu Hendeļa, Mocarta, Šūmaņa un Grīga mūzika. Klausītāji varēs iztēloties, kā Ellijas balss tvēra Alfrēda Kalniņa un Emīla Dārziņa dziesmas ar Rūdolfa Blaumaņa un Jāņa Jaunsudrabiņa – autoru, kuriem kādā dzīves posmā bijusi saistība ar Jani Rozentālu – dzeju. Zīmīgi, ka Ellijas iemīļots repertuārs bija arī latviešu tautas dziesmas, un šim koncertam izvēlētas Jāzepa Vītola veidotās apdares.

_____________________________

Skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem un invalīdiem ir 50% atlaide. Pirmsskolas vecuma bērniem, neaizņemot atsevišķu sēdvietu – bez maksas. 

Festivāls notiek ar Valsts Kulūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu. 

Plašāka informācija par festivālu „Via Baltica” pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos tīklos - facebook un draugiem.lv.

_____________________________

Koncertcikla "Iededz gaismu" decembra -janvāra programma:

23. decembris,  viesnīcas „Promenade Hotel” Hika zāle, 18.00  Koncerstāsts “Ellija Forsele un Janis Rozentāls” 

6. janvāris, 2018, Koncertzalē “Lielais dzintars”, Lielā zālē, 19.00 Operetes Jaungada koncerts "IN BLUE"

 

 

 
Nav gaidāmo pasākumu